Bugarska kapitulacija

Po završetku Prvog svjetskog rata Adolf Hitler je stekao popularnost govoreći o nožu u leđa kojim je bila poražena Njemačka. Po pitanju toga on je djelomično bio u pravu, ali definitivno nije kada za njega optužio građane Njemačke. Odgovornost za poraz Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu neupitno pada na Bugarsku koja na današnji dan 1918 godine potpisuje od svih strana neočekivanu kapitulaciju kojom završava Prvi svjetski rat što dovodi do nastanka Jugoslavije.

Priča o izbijanju Prvog svjetskog rata počinje još 1903 godine kada grupa srpskih oficira zajedno s Apis-om ubija srpskog kralja Aleksandra Obrenovića i na njegovo mjesto postavlja Petra Karađorđevića. Deset godina kasnije je u nikad razješenim okolnostima bio ubijen srpski patrijarh s sjedištem na području Kraljevine Hrvatske i Slavonije, a potom će Apis organizirati ubojstvo austro-ugarskog prijestolonasljednika Ferdinanda. Kako se Petar I Karađorđević protivio atentantu znajući njegove posljedice on je 24 lipnja 1914 godine oboren s vlasti, a na njegovo mjesto je postavljen Aleksandar u svojstvu regenta koji dava blagoslov za ubojstvo Ferdinanda 28 lipnja što dovodi do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Vojno iskušana srpska vojska je 1914 uspješno odbijala napade Austro-Ugarske, ali objava rata od strane Bugarske koju je Srbija porazila 1913 godine dovodi do srpskog kolapsa. Odgovorajući na kolaps Srbije Velika Britanija i Francuska su bez objave rata okupirale sjeverni dio neutralne Grčke kako bi tamo u listopadu 1915 godine formirali Solunski front.

Sljedeće gotovo 3 godine na jednoj strani stabilne linije fronte će se nalaziti srpska, britanska i francuska vojska, a na drugoj strani austro-ugarske, njemačke i bugarske armije. Jedino što će se u to vrijeme dogoditi je potpuna britansko-francuska okupacija ostatka Grčke i prisilna abdikacija grčkog kralja Konstantina I.

Početkom 1918 godine snage Antante pojačane vojnim snagama okupirane Grčke donose odluku o usmjeravanju svih svojih napada na položaje Bugarske vojske kako bi ovu državu izbacili iz rata. 31 svibnja 1918 Bugari će biti poraženi u jednoj bitci,a potom 18 rujna 1918 i u bitki za Dobro polje. Bugarska pobjeda u trećoj bitki za Dorjan 19 rujna 1918 nije uspjela podignuti ratni moral psihički poražene vojske. Nakon ove bugarske pobjede tamošnja vlada naređuje potpuno povlačenje svoje vojske s soluntske fronte i traži primirje s silama Antante koje će biti potpisano u Solunu 29 rujna 1918 godine.

Kapitulacija Bugarske, izdaja Bugarske je šokirala sve strane u Prvom svjetskom ratu. Niti britanska niti francuska, a kamo li Austro-Ugarska, Njemačka ili Turska vlada nisu očekivali njenu kapitulaciju koja će označiti kraj Prvog svjetskog rata.

Dan potpisivanja ovog primirja je istovremeno dan kada francusko-srpska vojska ulazi u Skoplje napušteno još 10 dana ranije od Bugara. Nemogućnost Njemačke i Austro-Ugarske da organizira novu liniju fronte na Balkanu je svima bila jasna tog 29 rujna 1918 godine tako da je njemačka vlada poslala zahtjev caru da zatraži primirje. Taj zahtjev je on prihvatio pa već početkom listopada 1918 Njemačka i Turska zatražile primirje što će u slučaju Turske biti prihvaćeno, ali ne i u onom Njemačke koja će se još mjesec dana protivno vlastitoj volji boriti protiv Antante.

Sve kasnije događaje mi vrlo dobro znamo. Srpska vojska će u listopadu okupirat i anektirat svog ratnog saveznika Crnu Goru, a isto će učiniti i s našom tadašnjom pokrajinom, Srijemom. Pod pritiskom s jedne strane srpske,a s druge strane talijanske vojske Hrvatska će 1 prosinca 1918 ući u sastav Kraljevine SHS.

Tijekom ljeta 1918 godine nitko nije očekivao da će rat završiti već te godine. Stanovnici Austro-Ugarske i Njemačke su zajedno s vojnicima koji se za njih bore bili iscrpljeni i gladni, ali opće očekivanje je bilo da će kasno jesenji i zimski vremenski uvjeti zaustaviti ratne operacije koje će se nastaviti u proljeće 1919 godine. To je bilo 6 mjeseci u kojima se sve moglo dogoditi, pa čak i zaključiti mirovni sporazum, ali to se na kraju nije dogodilo zbog odluke Bugarske.

3.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina