Borba za OpenAI

  Pokušaj svrgavanja Sama Altmana s pozicije šefa projekta OpenAI je doveo na vidjelo dana sve zakulisane igre. Borba za OpenAI završava pobjedom Altmana, Microsofta i na iznenađenje svih Summersa !?

  Prije gotovo godinu dana smo postavljali pitanja OpenAI-ju na koja smo dobivali često dosadne, a nekad iznenađujuće odgovore. Koliko god da su programeri projekta OpenAI multikulturalno nastrojeni i napisali odgovore koje AI mora davati na osjetljive teme on nas je na jednom mjestu oborio s nogu. Oborio nas je s nogu kada odgovara: „migracije mogu dovesti do tenzija i konflikta, posebno ako postoje velike kulturološke razlike”.

  Vlasnik projekta OpenAI je nevladina organizacija OpenAI inc pa tako stručnjaci mogu slobodno raditi bez velikog gazde. Oni kao i sve „nevladine” organizacije samostalno donose svoje stručne odluke na koje nitko ne utiče.

  Tako glasi službena priča za ovu i sve druge nevladine organizacije dok je istina vrlo različita od toga. Svakom nevladinog organizacijom upravlja onaj tko ju financira, a u konkretnom slučaju ovdje govorimo o Microsoftu.

  Prije nego što dođemo na Microsoft red nam biva vratiti se na početak. OpenAI biva osnovan 2015 godine,a jedan od suosnivača je i čuveni Elon Musk. Tri godine kasnije Musk koji tada već duže vrijeme upozorava na opasnost od umjetne inteligencije napušta ovaj projekt. Samo oni koju su sjedili na tom sastanku znaju zašto je Musk otišao iako se kasnije pojavilo puno scenarija.

  Razlog je nepoznat, ali s druge strane znamo da 2019 godine OpenAI pokreće svoju tvrtku kćer u koju prebacuje rad na umjetnoj inteligenciji. Riječ je o iznimno važnoj promjeni pošto je tvrtka kćer organizacija koja postoji u cilju stvaranja profita. Time rad na umjetnoj inteligenciji prestaje biti rad za dobro čovječanstva i postaje rad za dobro ulagača.

  Dio programera se pobunio i dao otkaze nakon čega startuju svoju firmu, ali to nije značajnije utjecalo na projekt. On se nastavljao razvijati pa krajem 2022 godine javnosti bira dan pristup OpenAI projektu ili preciznije umjetnoj inteligenciju koju su oni razvili.

  Riječ je o razvoju koji doživljava iznenadnu prepreku na putu kada menadžeri nevladine organizacije OpenAI odlučuju dati otkaz glavnom programeru. Sam Altman dobiva svoj neočekivani otkaz 17.11.2023 godine zbog pitanja sigurnosti umjetne inteligencije za čovječanstvo. Upravni odbor je navodno smatrao da Altman vodi projekt OpenAI u opasnom smjeru pa ga je odlučio najuriti.

  Reakcija Microsofta na taj potez biva iznimno brza i on zapošljava Altmana da vodi njihov projekt umjetne inteligencije. Riječ je bila o potezu koji uništava nevladinu organizaciju OpenAI jer ona postoji samo zbog Microsofta. Ona za svoj projekt umjetne inteligencije besplatno koristi Microsoft servere dok ih istovremeno Microsoft financira s 10 milijardi dolara.

  Praktički već sljedećeg dana menadžeri nevladine organizacije OpenAI kapituliraju podnoseći ostavke i vraćajući Sama Altmana na posao. Sastavnio dio ovog dogovora biva da Microsoft dobiva mjesto u upravnom odboru i da u njega ulazi omraženi Lawrence Summers.

  Summers je u javnosti omražen zbog sudjelovanja u privatizacijskoj pljački Rusije koja rezultira tamošnjom smrću mlade demokracije. Nakon toga ga nalazimo kao ministra financija koji deregulira američke banke što dovodi 8 godina kasnije do financijskog sloma. Na kraju je red još spomenuti njegov zahtjev predsjednik Bidenu da 2022 podjeli milijune otkaza američkim radnicima kako bi inflaciju stavio pod kontrolu. Činjenica da će takav čovjek upravljati razvojem umjetne inteligencije bi nas svih trebala uplašiti.

Sve u svemu Sam Altman je pobjedio ili bi preciznije bilo reći da je pobjedio Microsoft !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina