Biogoriva

  Zapadni režimi vole koristiti pojam obnovljiva energija koji je prevarantski. Riječ je o prevari pošto u obnovljivu energiju spadaju čista energija i ekološki štetna biogoriva.

  Prije nego što se počnemo baviti biogorivima red nam je pohvaliti Hrvatsku. Ona je jedna od najboljih članica Europske unije po udjelu obnovljive energije u ukupnoj. Po tom postotku mi se nalazimo na 7 mjestu i daleko smo bolji od prosjeka Unija.

  Udio naše energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj je sada 31 % dok je 2019 iznosio 29 %. S druge strane udio u energije iz obnovljivih izvora je u Njemačkoj i Francuskoj niži od 20 % (slika). Tome trebamo dodati i da velika većina te naše obnovljive energije dolazi iz hidroelektrana što je ekološki ispravno.

  Za razliku od te ekološki ispravne proizvodnje obnovljive energije imamo i onu za prirodu i ljude štetnu energiju. Ta štetna energija su biogoriva čijim spaljivanjem se ispuštaju staklenički plinovi i stvaraju problemi u proizvodnji hrane.

  U travnju je zbog toga Princeton university izašao s studijom u kojoj kritizira odluke Europske komisije o forsiranju biogoriva. U njoj autori ove studije navode:

Europska komisija govori o nužnosti zarobljavanja ugljika u zemlji (šume) i jačanju bioraznolikosti, ali ona to u stvarnosti žrtvuje zbog biogoriva. Europska odluka o uzgoju biljaka za biogoriva znači da se poljoprivredno zemljište za proizvodnju hrane mora tražiti u inostranstvu”.

  Ovaj izvještaj Princetona inače konkretno navodi da Europska unija trenutačno koristi 24 milijuna hektara stranog zemljišta za proizvodnju hrane. Osim toga u europskim planovima se navodni nužnost da se do 2050 godine za proizvodnju biogoriva upotrebljava 20 % svih poljoprivrednih područja u Europi !?

  Toj znanstvenoj kritici Princetona ćemo još dodati i kritiku protivnika biogoriva. Oni navode da postoji znanstveni konsenzus da uzgoj poljoprivrednih kultura za biogoriva utječe na cijene hrane u svijetu. Ovu 5 godina staru analizu su ove godine potvrdile Njemačka i Velika Britanija. One su zbog ruske invazije Ukrajine i utjecaja te invazije na svjetske cijene hrane pozvali da su smanji ili obustavi proizvodnja biogoriva.

  Američko razmišljanje o utjecaju biogoriva na hranu i klimu nam dolazi od US Energy Information Administration. Ona nam navodi da biogoriva mogu imati manji negativni ekološki utjecaj od fosilnih goriva. Nužno je ovdje naglasiti mogu što znači da ova organizacija sama ne vjeruje .

  Njihova analiza započinje riječima: „Američka vlada smatra da proizvodnja i korištenje biogoriva ima niže negativne efekte na okoliš od fosilnih goriva”. Kasnije se u analizi navodi da čista biogoriva proizvode manje štetnih efekata od fosilnih goriva, nakon čega dolazi priznanje stvarnosti. To priznanje glasi: „efekat biogoriva na ispuštanje stakleničkih plinova ovisi o tome kako su ona proizvedena i da li su ispuštanja plinova tijekom poljoprivredne proizvodnje uračunata u izračun.” Time je po nama baš sve rečeno !?

  Ono što nisu naveli je koliko se poljoprivrednih kultura u SAD koristi za proizvodnju biogoriva ? Kako oni to nisu naveli mi ćemo ovdje navesti da se za to koristi 40 % kukuruza proizvedenog u SAD !?

  Kao što smo ranije rekli Njemačka ili preciznije nova Njemačka vlada se protivi proizvodnji biogoriva. Ona je u lipnju zatražila da Europa do 2030 godine prestane koristiti poljoprivredna područja za biogoriva.

  Inače biogoriva nisu niti približno obnovljivi izvor koji najviše zagađuje. Tu čast imaju spalionice otpada koje su postale toliko toksične da su se i eurokrati okrenuli protiv njih nakon što su ih 20 godina podržavali.

   Ako izbacimo iz onog početnog izračuna spalionice tada nam je nužno naglasiti da Hrvatska više nije 7 u Europskoj uniji po korištenju obnovljivih izvora nego se nalazimo puno više !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina