family

Tradicionalisti

Europska unija je proteklih dana izašla s dvije zanimljive grupe podataka o obiteljskim odnosima u njenim članicama. Jedna nam govori o broju razvoda,a drugo o postotku vanbračne djece. Kada usporedimo ove podatke ispadne da su Hrvati najveći tradicionalisti, najveći zagovornici obiteljskih odnosa u Europskoj uniji.

Prvi neupitno zanimljiviji podatak je onaj o postotku vanbračne djece pošto se on uspoređuje s onim iz 2000 godine. Taj podatak nam govori da je broj vanbračne djece u Europskoj uniji porastao u 18 godina čak 68 %. Drugim riječima 2000 godine 25 % sve djece je vanbračno rođeno,a 2018 godine taj postotak je iznosio 42 %.

Gledajući tako podatke o postotku vanbračne djece otkrivamo da je u 8 članica Europske unije više djece rođeno izvan nego u braku. Te članice su Francuska s 60 %, Bugarska s 59 %, Slovenija 58 %, Portugal 56 %, Švedska 55 %, Danska i Estonija 54 % i Nizozemska 52 %. Na drugom kraju ove statistike, na njenom tradicionalističkom kraju se nalaze Grčka gdje je 89 % djece rođeno u braku, Cipar s 80 %, Hrvatska s 79 %, Poljska i Litva s 75 %.

Ovi podaci ujedno ne znače da se mi po ovom pitanju ne mjenjamo, nego samo da smo u ovim promjenama sporiji nego druge države. 2000 godine je tako u Hrvatskoj 92 % djece bilo rođeno u braku, a sada je to “samo” 79 % što ukazuje da pružamo otpor ovoj tendenciji, ali se ipak po njoj krećemo.

Kao što smo na početku rekli druga statistika s kojom je Europska unija izašla je ona o broju razvoda na tisuću stanovnika. Po ovoj statistici najgori u Europi su Latvija i Litva koji godišnje imaju 3.1 razvoda na tisuću stanovnika. Nakon njih nam dolazi Danska s 2.6 razvoda, Švedska s 2.5, a potom Estonija i Finska s 2.4. Na drugoj, na pozitivnoj strani ove statistike se nalaze Malta i Irska s 0.7 razvoda na tisuću stanovnika, Slovenija s 1.1, Bugarska, Hrvatska i Italija s 1.5 razvoda. Općeniti gledajući prosjek Europske unije po ovom pitanju iznosi 2.0 razvoda na tisuću stanovnika što predstavlja drastično povećanje u odnosu na 1965 godinu kada je prosjek iznosio 0.8 razvoda na tisuću stanovnika.

Kao što iz ovih statistika možemo vidjeti Hrvati su neupitno obiteljski gledajući najtradicionalniji narod u Europskoj uniji jer se jedini nalaze u TOP 5 po broju djece rođene u braku i po stabilnosti braka. Grčka koja na primjer ima daleko najveći postotak djece rođene u braku se nalazi tek na 13 mjestu stabilnosti braka, dok je Irska koja ima najstabilnije brakove tek na 9 mjestu po postotku djece rođene u braku.

Zbog svega ovoga Hrvatska može i treba biti ponosna. Mi se trebamo ponositi jer smo u ova vremena kada se obiteljske vrijednosti nalaze pod konstantnim napadima uspjeli najbolje u Europi zaštiti brak.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina