zastava_Svedska

Švedska je u pravu

Sada već duže vrijeme se vode rasprave o mjerama Švedske protiv korona virusa, o odluci Švedske da ne poduzme mjere slične onima u drugim državama, da ne uvedu potpuno karantenu. Zbog te odluke da se ne uvede totalna karantena tamošnja vlada se nalazi pod neprekidnim medijskim napadima iz drugih zapadnih država.

Najbliže istini od svih kritika je bio jedan tekst koji je izašao na Euronews pod naslovom „Švedska korona virus izuzetnost neće biti po dobrome zapamćena u Europi”. S druge strane američki CNBC je izašao s zluradim tekstom u kojem komentira da Švedska nije uspjela zaštiti svoje gospodarstvo neuvođenjem karantene. Za razliku od teksta s Euronews ovaj nema čak nikakve gospodarske logike pošto nije uzeo u obzir mogući drugi val korona virusa krajem ove ili početkom sljedeće godine, od kojeg će Švedska biti zaštićena.

Za početak Švedska je u pravu jer za razliku od dogmatično nastrojenih zapadnih stručnjaka nije zaboravila zašto je Europa 400 godina bila inovativni centar svijeta. Europa je to bila zbog svoje rascjepkanosti koja je omogućila eksperimentiranja različitih modela što nije bilo moguće u na primjer Kini gdje je careva riječ bila zakon za sve Kineze. Za razliku od Kine vlade europskih država pokušavajući ostvariti prednost nad drugima su ulagale u pomorska, naučna i politička istraživanja što je dovelo do uspjeha našeg kontinenta.

Prvu stvar je Švedska dokazala svojim eksperimentiranjem još prije više od 10 godina je da ona zna što radi. To se bilo dogodilo tokom financijske krize kada je devalvirala švedsku krunu u odnosu na euro s 9.4 krune za 1 euro 02. siječnja 2008 na 10.9 kruna za 1 euro 31 prosinca 2008 godine. Ta vremenski kratkočna devalvacija od 16 % je omogućila gospodarstvu Švedske da u usporedbi s sličnim državama uspješno preživi krizu i ostvari 8 % BDP-a veći gospodarski rast od isto tako skandinavske Danske koja svoju valutu kao i Hrvatska drži slijepo zaljepljenom za euro. Bez obzira na sve europske kritike te 2008 godine Švedska se držala svoga kursa dokazujući korist devalvacije za svoje gospodarstvo.

Kao što je 2008 godine Švedska oborila dogmu u nepoželjnosti devalvacije u Europskoj uniji danas ruši dogmu o karanteni. Ona je u tom postupila neupitno ispravno pošto nam je nužno eksperimentiranje,a ne središnja Carska vlada koja donosi odluke za svu Europe, za sav zapadni svijet. Kod takve Carske vlade inovativnost je zabranjena pošto njeni stručnjaci procjenjuju što se realno može postići, a što ne pa zbog toga mi svi trebamo biti zahvalni Švedskoj.

Negativna organizirana propaganda po pitanju Švedske navodi tamošnji broj smrtnih slučajeva ignorirajući sve druge podatke. Po broju smrtnih slučajeva na milijun stanovnika u Europskoj uniji Švedska je na 6 mjestu što znači da je bolja od Španjolske, Italije, Francuske, Velike Britanije i Nizozemske, ali istovremeno ima 3.3 puta više smrtnih slučajeva od Danske. Ono što antiŠvedska propaganda ne navodi glasi da je Švedska po broju oboljelih na milijuna stanovnika tek na 10 mjestu u Europskoj uniji. Gotovo 10 % je gora od na primjer Njemačke u potpunoj karanteni (2.131 oboljelih na milijun u Švedskoj, a u Njemačkoj 1.949) i 25 % gora od Danske, je istovremeno bolja 11 EU članica koje se nalaze u karanteni.

Taj podatak nam istovremeno govori dvije stvari. Prva bi bila da je Švedska donijela pravilnu odluku kada nije uspostavila karantenu, a drugi bi bio da je tamošnji zdravstveni sustav u užasnom stanju. U Švedskoj mogućnost preživljavanja teško oboljelih pacijenata iznosi 1 naprema 2.6 dok u Njemačkoj koja ima isti broju oboljelih na milijun stanovnika on iznosi 19 naprema 1.

Zbog toga za kraj mi moramo ponovno naglasiti kako je Švedska bila u pravu kada nije proglasila karantenu za razliku od ostalih zapadnih država. Njezina jedina greška je bio užasni zdravstveni sustav što ona nije očekivala, a što je posložilo zagovornicima imperjalnog sustava da ju masakriraju putem medija.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina