Sjeverna Koreja

U subotu je Sjeverna Koreja bila proslavila 75 godina osnivanja vladajuće Radničke partije Koreje, tamošnje vladajuće partije u političkom sistemu gdje teoretski postoje još 3 političke partije. Riječ je neupitno o najrepresivnoj partiji i vlasti u bivšem komunističkom bloku čemu na kraju krajeva može i zahvaliti svoje preživljavanje na vlasti do današnjih dana.

Relativno sposobni, ali needucirani kapetan Crvene armije imena Kim Il-sung je na prijedlog Berije bio postavljen u prosincu 1945 za lidera partije i ubrzo potom diktatora onog što će postati Sjeverna Koreja. Nakon preuzimanje pune vlasti na “svom” teritoriju Kim Il-sung je počeo maltretirati Staljin i Mao Ce-tunga da mu dopuste osvajanje Južne Koreje. To dopuštenje će na kraju i dobiti nakon 18 mjeseci molbi, samo da bi na kraju Korejski rat završio potpunim uništenjem Sjeverne Koreje.

Ubrzo po završetku rata Radnička partija Koreje je prekinula odnose s Sovjetskom komunističkom partijom smatrajući da je Hruščov izdao komunizam, a desetak godina će se isto dogoditi s Kinom. Po riječima Ha-Joon Changa korejskog ekonomiste s Cambridge-a to na kraju i nije tako neočekivano kada gledamo prirodu Korejaca. U svojoj knjizi on tako govori da je jug prihvatio kapitalizam po uputstvima SAD-a samo da bi potom kritizirao SAD za odstupanje od kapitalizma dok je sjever to isto učinio po pitanju komunizma.

Već 1956 godine po diktatu režima 30.000 ljudi je bilo završilo u zatvoru zbog neodređene protukomunističke aktivnosti,a kasnije će se stvari samo pogoršati. Općenito gledajući u Sjevernoj Koreji je bio stvoren sistem gdje su svi građani podijeljeni u 3 skupine. U prvoj skupini se nalaze oni koji vjeruju u režim, u drugoj oni koji nisi niti neprijatelji niti prijatelji, a u trećoj su bili neprijatelji režima.

Sistem u Sjevernoj Koreji je toliko apsurdan da ga je bio osudio čak i Enver Hodža, komunistički doživotni predsjednik Albanije riječima “U Pyongyangu će čak i Tito biti iznenađen kultom ličnosti Sunga koji je dostigao najvišu visinu u povijesti čovječanstva”.

Dok se tijekom pedesetih i šesdesetih 20 stoljeća učilo da nasljeđivanje s oca na sina predstavlja najviši oblik dekadencije feudalnog i kapitalističkog poretka u sedamdetim godinama 20 stoljeća to je nestalo iz škola i iz medija. Odgovor na pitanje zašto je 1980 godine otkriven kada Kim Il-Sung za svog nasljednika na čelu Radničke partije i države određuje svoj sina Kim Jong-Il-a.

Ekonomija ovog represivnog režima je počela štekati još krajem sedamdesetih godina, ali je kako tako funkcionirala omogućavaju prehranu stanovništva tijekom vladavine Kim Il-Sunga. Stupanje na vlast Kim Jong-Il-a je bilo popraćeno godinu dana kasnije s pojavom gladi u Sjevernoj Koreji. Tamošnji državni izvori navode kako je u razdoblju 1995-1998 od gladi umrlo 220.000 Korejaca dok strani izvori navode da je umrlo između 1.5 i 3 milijuna stanovnika. Broj umrlih od gladi bi bio puno veći da svijet nije poslao 3.5 milijuna tona hrane pomoći pa možemo reći da je time sve rečeno o režimu kojim je vladao Kim Jong-Il.

Povodom smrti ovog diktatora 2011 godina naš predsjednik Ivo Josipović šalje izraze sućuti što je s pravom izazvalo dosta kontroverzi u Hrvatskoj. Njega nasljeđuje najmlađi sin Kim Jong-un koji ispada puno sposobniji od svog nesposobnog oca koji uspjeva povećati proizvodnju pšenice na 5 milijuna tona godišnje. Pored ostalog ovaj u Švicarskoj educirani lider je pokrenuo veliki broj pozitivnih gospodarskih reformi kao što su gradnje restorana, zabavnih parkova i sličnog čega ranije nije bilo nadajući se transformirati Sjevernu Koreju u novu verziju Kine ili ako ništa drugo Vijetnama.

Da ove gospodarske reforme predstavlja promjenu, ali riječ je o vanjskoj promjeni dok se suština sistema koji je stvorila “Radnička” partija nije uopće promjenila. Riječ je o sistemu koji provodi doživotnu prisilnu indoktrinaciju svojih građana i svoju verziju razmišljanja nameće kada je to potrebno mučenjem i ubijanjem onih koji drugačije razmišljaju. Riječ je o sistemu koji je po navodima izvještaja Ujedinjenih Naroda iz 2014 godine ubio stotine tisuća protivnika u svojim verzijama gulaga gdje danas živi još 100.000 zatvorenika.

To je sistem, to je režim, to je partija koja je ovih dana proslavila 75 godina svog postojanja.

3.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina