Republikanske pobjede

  Republikanske pobjede na „lokalnim” izborima u SAD su podigle moral Republikanaca i srušile onaj Demokrata. Na kraju je čak došlo do totalnog entuzijazma na jednoj i totalne depresije na drugoj strani. Analitičkim pogledom možemo samo zaključiti da su oba pogleda pogrešna.

  Tijekom predsjedničkih izbora 2020 godine u Virginiji Demokrati su bili porazili Republikance s 10 posto razlike. Taj postotak izgleda puno ljepše nego što je u stvarnosti. To znači da je Biden bio osvojio 54 %, a Trump 44 % glasova. Ovaj rezultat inače predstavlja anomaliju pošto općenito gledajući kandidat Demokrata za predsjednika tu pobjeđuje s 4-5 % razlike.

  Kada gledamo situaciju s izborima za guvernera koji su ove godine održani situacija je puno neizvjesnija. Republikanac je bio izabran za guvernera 2009 godine nakon čega dva puta biva izabran Demokrat. Sada je ponovno izabran Republikanac koji će zajedno s svojim timom (slika) vladati Virginijom. To nam samo ukazuje da na lokalnim izborima Virginia nije uporište Demokrata nego prevrtljiva savezna država.

  Ovaj jasan poraz u Virginiji je izazvao erupciji oduševljenja kod Republikanaca i depresije kod Demokrata. Demokrati su odmah počeli tražiti krivce pa je za poraz bio optužen i sam predsjednik Biden. On je po očekivanju krivicu prebacio na druge, ali o tome nam ovdje nema smisla pisati.

  Sličnu situaciju imamo u New Jerseyu gdje je na jedvite jade pobjedu ostvario predstavnik Demokrata. Već 30 godina savezna država New Jersey glasa za Demokrata na predsjedničkim izborima. S druge strane na izborima za guvernera New Jersey glasa za čovjeka,a ne stranku.

  Drugi riječima New Jersey je 1993, 1997, 2009 i 2013 izabrao Republikanca za guvernera. S druge strane 2001, 2005, 2017 i sada 2021 je izabrao Demokrata. Jednostavno mi ovdje kao i u slučaju Virginije ne govorimo o Demokratskoj nego prevrtljivoj državi. To ne mijenja niti činjenica da je broj registriranih birača Demokrata za milijun veći od broja registriranih Republikanaca !?

  Isto tako možemo ustvrditi da u parlamentu New Jerseya nije došlo do značajnih promjena. Da glavna promjena se nalazi u tome da je predsjednik parlamenta izgubio izbore od običnog vozača kamiona, ali u široj slici to i nije tako važno. Prije ovih izbora Demokrati su imali većinu u oba doma parlamenta,a zadržali su je i na ovim izborima. Bez obzira na sve navedeno Republikanci su proglasili pobjedu što nam izgleda čudno.

  Da za Demokrate su ovi izbori bili nezgodni, ali to je bilo očekivano nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Govoreći o ovim izborima najzanimljivije će biti pratiti reakcije stranaka u sljedećem razdoblju.

  Za Republikance će biti važno da im ovi izborni uspjesi ne udare u glavu pa da ne postanu umišljeni. S druge strane pitanje je da li su Demokrati što naučili iz ovih izborni rezultata ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina