sefovi-Europske-unije

Povratak trojke

Skeptici će reći da ništa u životu nije besplatno dok će realisti izjaviti da nitko ne daje novac za ništa. U skladu s tim niti Europska unija ne poklanja Hrvatskoj i drugima novac nego očekuje da nešto dobije zauzvrat pa red je da pogledamo kako ćemo platit novac iz korona fonda.

U svom originalnom obliku sistem trojke je stvoren u Staljinovom SSSR-u 1937 godine, a govorio je o 3 oficira NKVD-a (KGB) koji su istovremeno bili tužitelji, porota i suci koji bi po “ubrzanom postupku” sudili “narodne neprijatelje”. Na njihove presude nije bilo žalbi i one su se automatsku izvršavale.

Nakon prvo kraja revolucionarnih obilježja komunističkih režima, a potom i njihovog kraha nitko nije očekivao da će trojke postojati u 21 stoljeću, ali to se ipak dogodilo prije 12 godina. Tu novu trojku koju je formirala Europska unija u doba gospodarske krize su činili Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Oni su preuzeli kontrolu na Irskom, Portugalom, Ciprom i Grčkom i tamo proveli velika smanjivanja plaća, mirovina, socijalnih prava kao i privatizacije. U svom izvještaju iz 2014 godine Komitet za ekonomska i financijska pitanja Europskog parlamenta je bio zaključio da je takozvana “Europska trojka” bila protuzakonita ( “no appropriate legal basis available for setting up the Troika” ).

Poslije ove ilegalne trojke koja više ne postoji Europska unija je odlučila povodom osnivanja korona virus fonda formirati ono što nacionalisti nazivaju novom trojkom. Dogovor o formiranju korona fonda konkretno spominje novac u zamjenu za “reforme” tako da države koje ne provedu “reforme” koje Europska komisija nameće neće dobiti novac, ali će istovremeno biti jamac za novac koji su druge države dobile. U skladu s tim opravdanim strahom od novih trojki Europska komisija je obećala da nove trojke neće biti toliko krvoločne kao one 2010 godine, ali tko joj danas više vjeruje ?

U skladu s uputstvima eurokrata vlade članica će biti prisiljene napisati svoje planove reformi koje će potom Europska komisija blagosloviti,a Europsko vijeće većinom glasova potvrditi. Ako plan “reformi” ne bude odobren država neće dobiti novac. Taj “zakon” o eurofondu je tako napisan da čak i samo jedna država zbog svojih osobnih interesa može na određeno vrijeme blokirati isplatu novca.

Iz tih razloga praktički sva talijanska opozicija je osudila korona fond. Protiv njega su istupili ljevičarska parlamentarna stranka Libere e Uguali, dok nam je pozicija Lege i Fratelli d’Italia svima jasna i bez da ju spominjemo. Sastanak ujedno predstavlja poraz Poljske i Mađarske koje su prihvatile da se fondovi vežu za vladavinu prava što će stvoriti probleme vladama ovih država koje uživaju izuzetnu popularnost među svojim biračkim tijelom dok su istovremeno omražene u europskim institucijama.

Ova ponovno uspostava “trojki” predstavlja samo prvi problematični dio dogovora o korona virus fondu. Drugi dio dogovora predstavlja činjenica da će na osnovu njega Europska unija prvi put u svojoj povijesti uvesti poreze. Za početak će to od 01.01.2021 biti porez od 0.8 eura po kilogramu nereciklirane plastike, a nakon toga od 01.01.2023 ćemo imati i nove ekološke poreze. Osim ekoloških poreza Europska unija je donijela odluku i o uvođenju poreza na financijske transakcije kao i digitalno poreza.Treći problematični dio predstavlja pretvaranje Europske unije u dužničku uniju pošto će se ona zadužiti u svrhu financiranja korona fonda. Usklađenost tih europskih poreza i europskog zaduživanja s europskim zakonima i presedanima je blago govoreći zabrinjavajuća.

Sve u svemu Hrvatska je dobila novac kao što naša vlada reklamira, a Hrvati su dobili nove poreze i nove trojke koje će Hrvatima krojiti sudbinu. Kako je u formiranju ovog dogovora napravljeno bezbroj pravnih presedana nužno nam je konstatirati da je i naš predsjednik vlade Andrej Plenković uspio progurati i jedan svoj. Još od početka godine Plenković se zalagao da svaka država iz koje radnik otiđe raditi u zapadnoeuropsku članicu dobije 500 eura (odštete ?). Taj njegov prijedlog je na kraju i prihvaćen. Kritičari će reći da to nije ništa, a realisti da je to jedan stvarno maleni korak u pravom smjeru.

Za kraj nužno je napomenuti da je Europska unija učinila veliki korak prema stvaranju Ujedinjenih Država Europe dopuštenjem da uvede vlastite poreze i da se može početi zaduživati kao i svaka normalna država. Njene članice su ovim sporazumom ponovno izgubile dio svoje neovisnosti.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina