NGO

Pomognimo izbjeglicama

Od početka proteklog tjedna vodi se medijska kampanja kojom se traži pomoć za izbjegličke obitelji smještene u Hrvatskoj. Kako nam izgleda sastavni dio ove kampanje čini i tekst izašao u Novom listu red je malo bolje ga pogledati.

Cilj zaklade Solidarna koja je dobila prostor u Novom listu biva provođenje teorije društvene promjene kao i borbe za građane i građanke čija su ljudska prava kršena i koji su u riziku potpune marginalizacije i nemogućnosti dostojanstvenog života. Svi ćemo se neupitno složiti da je drugi ovdje navedeni cilj ispravan, dok će se vjerojatno malo nas složiti s prvim ciljem ove zaklade.

Drugi problematični dio je onaj o stranom financiranju jer budimo uvjereni da stranac to ne radi radi nas nego zbog svojih gospodarskih ili ideoloških interesa,a potom nam dolazi brojenje krvnih zrnaca u čemu se baš ove udruge pretjerano ne razlikuju od ekstremnih nacionalista. Jednostavno dok se jedni zalažu za isključivanje osoba po pitanju krvnih zrnaca drugi se zalažu za nagrađivanje osoba po identičnom principu.

Tako na primjer predsjednica zaklade Solidarna navodi kako je u ovoj krizi 10 % više žena nego muškaraca dobilo otkaz što je ako želimo biti neutralni i pošteni potpuno nevažno. Zašto nas dijeliti kao da mi svi nemamo identične interese socijalne države i stabilnih radnih mjesta bez obzira da li smo mi državljani ili državljanke Hrvatske ?

Posebnu zanimljivost nam isto predstavlja fond 5.5 koji je skupljao novce za pomoć zagrebačkim kućanstvima koja su oštećena u zemljotresu. Sveukupno je skupljeno 706.000 kuna od čega je njih 620.000 stiglo iz Nizozemske. Zanimljivo bi bilo naglasiti da je zaklada Solidarna najavila 16 svibnja da će primatelji potpora biti objavljeni 20 svibnja, ali tada nisu objavljena imena primatelja potpora što je ako ništa drugo neobično. Gdje je tu transparentnost koja je jedan od ciljeva ove zaklade ???

Kao što smo na početku rekli sada se vodi kampanja kako bi se skupila pomoć za azilantska domaćinstva u Hrvatskoj kako izbjeglice koje su stekle pravo na azil ne bi ostale bez svoga doma. Ovu kampanju kojom žele skupiti 120.000 za startnu pomoć (3.000 kuna po domaćinstvu) zajedno vode Are you Syrious i zaklada Solidarna. Izjave predstavnika ovih udruga su do sada izašle u Novom listu, na HRT, Lupiga, a vjerojatno i u drugim medijima.

Kao što smo vidjeli kod skupljanja novca za žrtve potresa u Zagrebu taj novac najvjerojatnije neće doći iz domaćih izvora iako bi to humanisti koji rade u udrugama mogli vrlo lako skupiti. Bivši šef Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković je izjavio da je u organizacijama civilnog društva zaposleno 26 tisuća ljudi što će kasnije ponoviti, potvrditi i Zuzana Hoti Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pula. Znači kada bi svaki od tih zaposlenika od tih humanista dao 5 kuna za pomoć azilantskim obiteljima u Hrvatskoj bilo bi skupljeno više od tih 120.000 potrebnih kuna.

Formalni ciljevi zaklade Solidarna i puno, stvarno puno drugih udruga civilnog društva su ispravni. Njihovo pozivanje na socijalno pravedniju državu, na demokratizaciju, na pomoć onima u problemima neupitno svi možemo podržati, ali istovremeno njihova provedba ciljeva dobar dio nas zabrinjava. Za razumjeti te njihove proklamirane ciljeve dovoljno je podsjetiti se pritiska civilnih udruga da se ratificira Istanbulska konvencija kako bi se zaštitile žene, a potom je ispalo na primjeru Italije da to baš i nije tako. Grevio koji kontrolira provođenje ciljeva iz Istanbulske konvencije je osudio Italiju jer interpretira rodnu jednakost u smjeru obitelji i majčinstva što je pogrešno, a potom potom su došle i druge zanimljive interpretacije o pravu na azil.

To nam je ujedno najbolji primjer razlika između proklamiranih ciljeva civilnih udruga financiranih iz inostranstva i stvarnosti.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina