depression

Medijski stvorene depresije

Ako čitate naše medije ništa u Hrvatskoj otkriti ćete kako ništa kod nas ne valja. Nema nikakve veze da li govorimo o korupciji, zdravstvu ili nečem trećem. Čitajući novine i portale otkriti ćete da smo praktički u svemu među najgorima u Europi i/ili svijetu. To nam puno više govori o vlasnicima medija koji vrlo često manipuliraju nama koristeći različite podatke iz vlastitih interesa nego o stvarnoj situaciji u Hrvatskoj.

Uzmimo na primjer prošlogodišnju vijest koja nam govori da je Hrvatska najkorumpiranija država u istočnoj Europi. Tu vijest su bili praktički prenijeli svi naši mediji, pa ga je na kraju citirao čak Davor Bernardić, predsjednik SDP-a i vjerojatni budući hrvatski premijer . Osnovni problem je na kraju ispao što je bila riječ o lažnoj vijesti stvorenoj da mi svi vičemo kako u Hrvatskoj ništa ne valja, kako bi mi svi postali depresivni.

U stvarnosti Hrvatska je po visini korupciji bolja od 4 članice Europske unije i Crne Gore, Bjelorusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Moldavije, Ukrajine i Rusije. Za naše „stručnjake“ i medije napisati istinitu vijest da je Hrvatska 5 najkorumpiranija članica Europske unije na kraju nije bilo dovoljno depresivno za sve nas, nego su morali tu depresiju dodatno pojačati lažnim vijestima.

Praktički identičnu situaciju imamo s stanjem u našem zdravstvu. Koliko puta smo mi svi imali priliku čitati ili slušati o tamošnjem lošem stanju ? Praktički svaki mjesec imamo priliku tako nešto slušati pa su stanje u zdravstvu neki počeli zvati jednostavno katastrofalnim. Slično kao s podacima za korupciju stanje našeg zdravstva je daleko od sjajnog, ali isto tako daleko od katastrofalnog. Po stvarnim, točnim podacima Hrvatska je u zdravstvu bolja od 9 drugih članica Europske unije što znači da se nalazimo bliže zdravstvenom prosjeku unije nego njenim najgorim članicama. Da li ste ikada imali priliku čitati u našim medijima ili slušati na televiziji da je Hrvatsko zdravstvo bolje od 9 drugih članica Unije ? Siguran sam da niste jer naši mediji forsiraju prije svega loše, a ponekad obične lažne vijesti kojima nam grade psihoze, kojima nas svih bacaju u depresiju.

Red je za kraj upitati se zašto se takve stvari šire medijima ? Prvi razlog je vrlo vjerojatno naša zapadna psiha koja je navikla na primjer gledati filmove katastrofe što ukazuje na zabrinjavajuće stanje općenito zapadnog društva. Drugi razlog u širenju depresije putem takvih vijesti je puno normalniji, puno staromodniji i zove se novac. S jedne strane politički cilj zapadnih članica Europske unije je nagovaranje stanovnika istočne Europe da se presele na zapad, a s druge strane cilj naših poduzetnika je stvaranje uz pomoć depresivnih vijesti nepovjerenja u javne službe kako bi se one privatizirala. To predstavljaju dva osnovna za medijsko stvaranje depresivne klime u našem društvu.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina