Lokalni izbori

  Ove godine se održavaju lokalni izbori na kojima će Rijeka nakon 2 desetljeća dobiti novog gradonačelnika. Osnovno pitanje koje si svi danas postavljaju je da li će ove izbore odlučiti kandidati za gradonačelnika ili umor sadašnjim sistemom.

  U osnovi problem velike većine naših stranaka je nedostatak vizija koje bi bile prihvatljive glasačima pa se program najčešće svodi na kritiku sadašnje vlasti. To u Rijeci predstavlja problem Marku Filipoviću koji je trenutačni Obersnelov zamjenik i SDP-ov kandidat za gradonačelnika. Jednostavno on se nalazi na političkoj vjetrometini pa se na njemu mogu nabijati politički bodovi.

  Drugi kandidat za gradonačelnika je Davor Štimac koji teoretski nastupa kao neovisni kandidat. Politički gledajući on je iznimno zanimljivi kandidat pošto ga je na vršitelja dužnosti KBC Rijeka bila postavila Milanovićeva vlada, potom za ravnatelja potvrdila Oreškovićeva vlada (Karamarkov HDZ),a na kraju „smjenila”, nije dala drugi mandat Plenkovićeva vlada. Štimac u svojoj kandidaturi navodno ima podršku poduzetnika i lokalnog HDZ-a. Ovaj kandidat ima svoj program, a on govori o povećanju broja stanovnika Rijeke za 5.000 ljudi godišnje. Jedini znani način za tako nešto postići je da Rijeka postane multikulturalni raj iako on tako nešto u najavi kandidature nije rekao.

  Sljedeći kandidat za gradonačelnika kojeg ovdje spominjemo je Marin Miletić iz MOST-a. On se iz Kastva preselio u Rijeku kako bi bio kandidat za gradonačelnika što otvara barem za nas par pitanja. Proteklih dana je Miletić pokrenuo kampanju u kojoj pita građane Rijeke donacije za financiranje svoje izborne kampanje. Naša prognoza bi bila da će Miletić na lokalnim izborima osvojiti 9 % glasova. Sve iznad toga bi bilo iznenađenje.

  Tu je naravno svugdje vidljiva Katarina Peović koja predstavlja napad s ljevice na SDP. Ova bivše vijećnice Zagrebačke skupštine (2018) je isto kao Miletić promjenila prebivalište kako bi se natjecala za gradonačelnicu Rijeke. Pitanje svih pitanje je da li ona može osvojiti više od 5 % glasova. Ako nju pitamo odgovoriti će nam da će osvojiti puno više. Teoretski ona čak može postati i gradonačelnica ako uđe u drugi krug tako da Marko Filipović ispadne u prvom što je jedan od vrlo malenog broja scenarija u kojima on ne postaje novi gradonačelnik. U skladu s tim njena izborna strategija je vrlo jasna.

  Trenutačno najveći upitnik na ovim izborima će predstavljati HDZ. Pitanje svih pitanje bi bilo da li će oni stati iza kandidature Štimca, staviti za kandidata svog novog gradskog predsjednika Ostrogovića koji bi mogao osvojiti 18 % glasova ili izvući nekog trećeg.

  Manje političke upitnike danas predstavljaju Akcija mladih i Domovinski pokret. Osnovno pitanje kod Akcije mladih bi bilo da li će izaći na izbore u koaliciji s SDP-om, a kod Domovinskog pokreta koji još nema gradsku organizaciju da li će riskirati i izaći samostalno ili će pokušati sklopiti koaliciju s HDZ-om, MOST-om ili će podržati listu Štimca.

  U osnovi iako je zbog svoje središnje pozicije osoba gradonačelnika iznimno važna ona će na ovim izborima izgubiti na svojoj važnost. Tko god da bude na kraju izabran će se suočiti s gradskim vijećem u kojemu nema izbornu većinu i to će biti osnovna misterija lokalnih izbora u Rijeci.

  Tu na scenu stupa što se dogodilo s Burićevom listom 2017 godine. Na tim izborima Burićeva lista je osvojila 4 mjesta vijećnika u gradskom vijeću, ali su je praktički odmah nakon izbora napustili svih osim Burića. Znači još 2017 jedan izabrani vijećnik ga je napustio prešavši u HNS, drugi je rekao da će biti neovisni, samostalni vijećnik, a treći se pobunio nakon što je Burić podržao SDP. To se sve bilo dogodilo u samo 4 mjeseca nakon lokalnih izbora.

  O tome što se tada dogodilo s Burićem sigurno razmišljaju u Domovinskom pokretu i organizaciji neovisnog kandidata, Štimca dok dugovječnije stranke nemaju s tim nikakvih problema. U slučaju ako se ne dogodi nešto neobičnog što bi dovelo do promjene političkih razmišljanja glasača mi na Hladna istina prognoziramo da će rezultat izbora za gradsko vijeće grada Rijeke biti sljedeći:

Stranka/koalicija Postotak glasova Mjesta u vijeću
SDP 30 % 13
HDZ 20 % 8
Davor Štimac 18 % 7
MOST 7 % 3
Radnička Fronta 6 % 2
Akcija Mladih 5 % 2
Domovinski pokret 4 % 0

  Ove naše projekcije izbornih rezultata jasnu ukazuju da će biti potrebna postizborna koalicija za formiranje izborne većine u gradskom vijeću. To otvara najveće mogućnosti Štimcu koji će vrlo vjerojatno bit kingmaker u novom gradskom vijeću

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina