europski-migrantski-pakt

EU pakt za migracije

Europska komisija sada već mjesecima radi na projektu pakta za migracije, na europskom zakonu kojim će se regulirati dolazak migranta u Europsku uniju i njihov smještaj po državama članicama. U ovom tekstu govorimo o službenim pozicijama različitih članica Europske unije.

Početi ćemo s državom na graničnom državom, s državom gdje veliki broj migranata prvi put stupa na teritorij Europske unije. Ta država je Španjolska čije pozicije neupitno podržavaju i druge granične države Italija, Malta i Grčka. Španjolska vlada odbija plan Europske unije kojemu je cilj smanjivanje dolaska migranata i koji nema kvote za automatsko preseljavanje migranata po svim članicama Unije. Osim toga Španjolska zahtjeva da u te automatske kvote kojima će se migranti s njenog teritorija preseljavati u Njemačku, Poljsku, Hrvatsku i slično budu uključeni i migranti „spašeni” na moru. Jednostavno južne članice Europske unije odbijaju ideju da na njihove leđa pada odgovornost i troškovi primanja migranata u Europsku uniju.

S druge strane istočnoeuropske članice se najoštrije protive ideji da se migranti koji stupaju na teritorij južnih članica sele na njihovih teritorij. Poljska vlada je vrlo jasno izjavila da neće dopustiti kulturološki eksperiment seljenja ilegalnih migranata na svoj teritorij. U zajedničkoj lipanjskoj izjavi upućenoj Europskoj komisiji vlade Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije i Slovenije su izjavile da neće prihvatiti sporazum koji će ih prisiliti da automatski primaju migrante. Ministar unutrašnjih poslova Poljske je u odvojenoj izjavi rekao „Poljska vlada se jasno protivi seljenju ilegalnih migranata u našu državu. To je naša jasna neupitna pozicija o kojoj ne može biti pregovora” nakon čega je još dodao da se vlada vodi zdravim razumom, a ne ksenofobijom pa stoga neće dopustiti da nam netko nameće socijalni ili kulturološki eksperiment.Mi vidimo katastrofalne posljedice koje je proizvelo naseljavanje osobe iz drugih kultura u zapadnu Europi.

Njemačka koja je 1 srpnja preuzela predsjedanje Europskom unijom je još u veljači 2020 predložila svoju verziju migrantskog pakta. Prvi dio tog prijedloga se tiče brzog, već na granici identificiranja onih koji imaju mogućnost za dobit azil i onih koji ga nemaju. Taj dio prijedloga je odmah podržala Austrija, ali tada se došlo do problema s drugim dijelom njemačkog prijedloga. Taj drugi dio govori o automatskom raspoređivanju migranata po sveukupnom teritoriju Europske unije. Njemačka nije u svojoj službenoj objavi izjavila kako planira izvesti automatsko raspoređivanje samo je ostavljena mogućnost da siromašnije članice (čitaj istočna Europa) ne primaju migrante nego da financiraju njihovo primanje u drugim državama. To je u stvarnosti bila pozicija Njemačke još 2018 godine tako da se po ovom pitanju u Berlinu nije ništa promjenilo.

Sve u svemu još tokom travnja 2020 godine Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, 4 najveće članice Europske unije su izašle s zajedničkom izjavom povodom migrantskog pakta. U toj zajedničkoj izjavi upućenoj komesarima zaduženim za migrantsku politiku oni su izjavili da će biti dopušteno državama koje ne žele primati migrante da ih ne prime. To je navedeno kao samo u izvanrednim slučajevima, ali ….. Ta zajednička izjava je kao što smo rekli puštena u javnost tokom travnja 2020 dok je Španjolska u lipnju 2020 godine izašla s izjavom kojom odbija takav dogovor (početak teksta).

Početkom srpnja 2020 godine ili preciznije 02.07.2020 predsjednica Europske komisije je govoreći o sljedećih 6 mjeseci samo navela da će Komisija dati svoj prijedlog migrantskog pakta ne navodeći nikakve druge podatke.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina