Australski referendum

  Australska vlada se ove godine odlučila na vrlo hrabar potez raspisivanjem referenduma koji se održava 14 listopada. Riječ je o referendumu s ciljem davanja specijalnih prava autohtonim stanovnicima Australije.

  Da razumjeli nužnu političku hrabrost za raspisivanjem referenduma u ovoj državi moramo se vratiti malo u prošlost. Riječ je o prvom referendumu u 21 stoljeću,a tome treba dodati da se posljednji uspješni referendum održao 1977 godine. Na referendumima održanim 1984, 1988 i 1999 godine glasači su bili negativno odgovorili na svih 8 referendumskih pitanja !?

  Time želimo reći da vlada Australije mora imati ogromnu vjeru u sebe i svoju ideju ili biti samoubilački nastrojena da sazove referendum. Tamošnja trenutačna vlada lijevog centra Anthony Albanese-a je očito iznimno vjerovala u sebe pa je sazvala ovaj neobični referendum.

  U osnovi referendumskim pitanjem se traži stvaranje novog članka Ustava Australije. Riječ je o članku koji će dovesti do stvaranja Vijeća autohtonih stanovnika koje „savjetuje” parlament i vladu. Zainteresiranost glasača za ovaj referendum najbolje ukazuje činjenica da se njih 97.7 % registriralo za glasovanje. Riječ je povijesnom rekordu za Australiju.

  Nakon što smo to rekli red je skočiti do najslabije točke ove referendumske inicijative. Ona predstavlja pitanje što se ovim referendumski, ustavnim pitanjima želi postići ? Da prvi stanovnici Australije će dobiti specijalni ustavni status, ali što to znači u stvarnom životu ?

  To predstavlja pitanje na koje je praktički nemoguće naći odgovor. Njega je nemoguće naći pošto ga niti vlada u ustavnim promjenama nije rekla. U najavi ona govori da Vijeće autohtonih stanovnika (Voice to Parliament) neće imati pravo veta i da će članove autohtone zajednice birati po svojim pravilima. Potom dalje navode kako će u slučaju referendumskog DA parlament donijeti zakone o pravima, funkcioniranju i izboru Vijeća autohtonih stanovnika.

  Ta potpuna neodređenost vlade po pitanju posljedica referenduma u slučaju ako on prođe ga potapa. U doba početka referendumske procedure 23 ožujka 2023 godine odgovor DA je podržavalo 60 % ispitanika. Sigurno su neki ispitanici tada podržavali ustavne promjene iz osjećaja krivnje, drugi u ime multikulturalizma, treći… Razlozi su bili potpuno nevažni,a jedino važno biva da je apsolutna većina stanovnika i saveznih država podržavala referendum.

  Nakon te oduševljene podrške na scenu stupa vlada koja kao što smo rekli odbija jasno definirati što će se dogoditi ako referendum prođe. Po riječima vlade prolazak referenduma neće baš ništa promjeniti i istovremeno će baš sve promjeniti. Konkretno premijer Albanese trči po Australiji s dvije poruke. Prva glasi da Vijeće autohtonih zajednica neće utjecati na život i politiku Australaca dok druga govori da će ono drastično poboljšati život autohtonih stanovnika. Riječ je o šizofrenoj političkoj poruci koja odbija glasače.

  Politički protivnici referenduma na sve te neobične izjave izjavljuju da nema dovoljno jasnih detalja po pitanju referenduma. Vladin odgovor na tu kritiku biva: „Mi tražimo da glasate za ideju čije vrijeme je stiglo.”

  Sve to je dovelo do propasti referenduma pošto odgovor DA sada podržava samo 33 % Australaca. Stanovnici odgovarajući na pitanje zašto ste promjenilo svoje mišljenje s DA na NE navode sljedeće: što više znam manje mi se sviđaju ustavne promjene, kasnije ćemo trebat plaćat odštetu aboridžinima, referendum legitimizira okupaciju zakonite zemlje domorodaca

  Referendum će u stvarnosti propasti zbog nesposobnosti vlade i ničega, baš ničega drugoga.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina