WHO

WHO amandman

  Danas dok čitate ovaj tekst u sjedištu WHO-a su započeli pregovori o promjenama u ovoj organizaciji. WHO amandman je predložio SAD s formalnim ciljem jačanja ove organizacije.

  U tekstu ćemo navesti prijedlog glavnih promjena internacionalnog zakona na kojemu se temelji WHO. Nakon prijedloga promjena spomenuti ćemo njihovu glavnu kritiku.

  Prvi članak WHO-a koji se želi promjeniti je broj 5. U ovom članku se govori da države trebaju imati kapacitet da otkriju potencijalnu zdravstvenu krizu i obavijeste WHO. Izmjenama se želi dodati da će države biti prisiljene dopustiti redovne inspekcije WHO-a koje će utvrditi te kapacitete.

  Nakon toga ovdje spominjemo prijedlog izmjena članka 9. Taj članak govori da će WHO uzeti u obzir izvještaje iz raznih izvora o zdravstvenim događajima u nekoj državi. Potom on govori da će se prije poduzimanja zdravstvenih akcija WHO konzultirati s državom u kojoj se dogodila navodna kriza. Amandmanom se želi pobrisati da odredba o konzultaciji s državom u kojoj se dogodila navodna zdravstvena kriza.

  Izmjene u članku 10 se nastavljaju na one iz članka 9. U njima se govori da će WHO informirati države u kojima se navodna zdravstvena kriza događa i da one moraju odgovoriti u roku 48 sati. Ako to ne učine tada one krše internacionalne zakone na kojima se temelji WHO.

  Isto tako u članku 10 se trenutačno navodi da WHO mora uzeti u obzir mišljenje države na teritoriju koje imamo zdravstvenu krizu. Izmjena se želi pobrisati ova definicija tako da mišljenje države postane potpuno nevažno.

  Potom dolazimo do predloženih izmjena članka 12. Te predložene izmjene su posebno osjetljive. Sadašnji članak 12 govori:

Ako generalni direktor WHO-a zaključi,a država o kojoj je riječ se složi da događaj predstavlja zdravstvenu prijetnju za internacionalnu zajednicu…”

  Po prijedlogu o kojemu se ovih dana glasa novi članak će glasiti:

Ako generalni direktor WHO-a zaključi da događaj predstavlja zdravstvenu prijetnju za internacionalnu zajednicu…”

  Nakon ove predložene promjene dolazi i druga koja govori kako će generalni direktor zaključiti da se dogodila svjetska zdravstvena prijetnja. Sadašnja točka 12 dalje govori:

U odlučivanju da li neki događaj predstavlja internacionalnu zdravstvenu prijetnju generalni direktor će uzeti u obzir informaciju danu od države na čijem teritorij se događaj dogodio i drugih država.”

  Ovo potamnjeno predstavlja predloženu izmjenu. Čisto teoretski govoreći nakon donošenja ovih izmjena Kina će moći informirati WHO o zdravstvenoj krizi u SAD,a WHO će moći poduzeti akcije bez dopuštenja SAD.

  To je osnovni smisao tih i svih drugih predloženih amandmana na internacionalni sporazum o Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (WHO).

  Ovaj amandman je SAD poslao WHO-u još 18 siječnja 2022 bez da je o tome obavijestio javnost. Prijedlog amandman je napokon postao dostupan javnosti 12 travnja 2022 godine !?

  Sigurni smo da su formalni razlozi za ovaj prijedlog promjene načina na koji funkcionira WHO pogreške s koronom. Ako netko misli da će se što promjeniti s ovim ulaskom na područje ovlasti država on griješe. Teško nam je vjerovati da će Kina, Indija i par drugih država prihvatiti da joj WHO diktira zdravstvenu politiku. Rusija je na kraju ovdje nevažna pošto se nalazi na izlaznim vratima WHO-a.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina