Neuspjeh Windowsa

Sada je svima očito da Windows 11 nije ispunio niti očekivanja korisnika niti Microsofta koji ga je stvorio. Taj neuspjeh Windowsa u određenom smislu predstavlja misteriju koju Microsoft i drugi pokušavaju riješiti.

  Windows 11 biva pušten u prodaju 05. listopada 2021. godine što je u određenom smislu bilo iznenađenje. Govorimo u određenom smislu pošto je 2015. u doba puštanja u prodaju Windowsa 10 Microsoft govorio da je to njegov posljednji operativni sustav.

  Službeno Microsoft je u najavi novog operativnog sustava govorio da će on raditi samo na matičnim pločama koje imaju sigurnosni čip (slika). Potom je ispalo da matične ploče pa baš i ne trebaju imati taj čip ako tako nešto zatraže proizvođači kompjutera !?

  Praktički od prvog dana prodaje Windowsa 11 su se pojavili problemi. Ovaj operativni sistem jednostavno nitko nije prihvatio pa je prodajne podatke kao i one o instaliranim primjercima Microsoft proglasio poslovnom tajnom.

  Mi na primjer znamo da je Windows 7 tijekom prvih 12 mjeseci prodan u 175 milijuna primjeraka i instaliran na 16 % kompjutera. Isto tako Microsoft se pohvalio s “prodajom” 100 milijuna primjeraka Windowsa 8 u prvih šest mjeseci nakon čega je umuknuo. Za razliku od tog laganog prikrivanja podataka te verzije Microsoft se pohvalio da je 2016 imao 400 milijuna instaliranih primjeraka Windowsa 10

  S druge strane Microsoft je šutio i šutio o prodajnim rezultatima Windows 11. Tek u listopadu 2023. izlazi s neslužbenim podatkom o 400 milijuna instaliranih primjeraka u cilju promocije operativnog sustava. Riječ je o podatku koji je puno gori od onoga za Windows 10 (500 milijuna u 24 mjeseca) i gori od onoga za Windows 7. Govorimo da je gori od onoga za Windows 7 jer promatramo u postotcima,a ne u broju prodanih primjeraka.

  Sve u svemu između listopada 2021. i siječnja 2024. polako raste postotak instaliranih Windowsa 11 na kompjuterima. U ožujku 2023. on je instaliran na 20.95 % Windows kompjutera. Na dvogodišnjicu izlaska, u listopadu te godine je na 26.17 %,a potom u veljači 2024. na 28.16 %. Nakon toga dolazi do iznenađujućeg pada pa je Windows 11 instaliran na samo 26.03 % kompjutera. Taj pad od 2 % udjela Windowsa 11 se pretvorio u porast udjela Windowsa 10 pa ispadne da su korisnici napustili noviji za stariji operativni sustav.

  U svibnju se omjer dalje poboljšao u korist Windowsa 10,a razlozi za to se traže. Kao jedan od njih se navodi da je u novom operativnom sustavu teško zamjeniti default programe kao na primjer browsere. Drugi navodni razlog je da se u Windows 11 moraš logirati svojim Microsoft računom što nije nužno za 10. Treći razlog…

  Normalno uvijek ima i onih koji se vraćaju na 9 godina stari Windows 10 pošto će nova verzija sada dobiti AI update. Ako se plašite umjetne inteligencije ili ne želite “educirati” Microsoft AI tada ćete deinstalirati Windows 11.

  Razlozi su nevažni,a jedino važno ispadne da su korisnici ove godine počeli bježati s Windowsa 11 namjesto da bježe s Windows 10. To je ono što nitko još 2023 godine nije mogao zamisliti.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
tvbrackets
12 dani prije

I am not sure where youre getting your info but good topic I needs to spend some time learning much more or understanding more Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina