WHO

WHO

Sada već nekoliko mjeseci se WHO nalazi pod neprekidnim napadima. Neki od tih napada su potpuno opravdani dok drugi služe prije svega za skrivanje tuđe krivice pa je red da se tim zabavimo.

Naša priča počinje 2014 godine i izbijanjem epidemije ebole u Africi. Nedostatak financijskih sredstava je bio otežao borbu s epidemijom koja će biti pobjeđena tek 2016 godine pa je u skladu s tim smišljen plan za borbu protiv neke buduće pandemije. U skladu s tim 2017 godine su stvorene obveznice katastrofe bolje poznatije pod imenom pandemija obveznice. Investitori koji su uložili novac u ove obveznice koje ističu u srpnju 2020 godine dobivaju značajno veći povrat novca, ali u slučaju proglašavanja pandemije oni će svoj novac izgubiti.

U ugovoru o ovim obveznicama je bilo jasno pisalo da će investitori izgubiti novac nakon što WHO objavi pandemija situacija report koji će na kraju biti objavljen tek 23.03.2020. godine. Na kraju krajeva investitori u ove obveznice su može se reći proveli veljaču i ožujak pokušavali nekome prodati, uvaliti ove obveznice koje uskoro neće vrijediti niti papira na kojemu su napisani.

Zapadni mediji su već mjesecima bombardirani vijestima kako je Kina utjecala na WHO da ne proglasi pandemiju što je lijepa priča, ali pa baš ne i potpuno istinita. Kina je to vrlo vjerojatno radila, ali istovremeno se ne smije zaboraviti da su to radile i zapadne financijske organizacije koje su kupile pandemija obveznice. Na glasovanju unutar WHO koje se održalo 22 siječnja 2020 zapadne države su zajedno s Kinom glasovale protiv proglašavanja epidemije/pandemije korona virusa.

Američki predsjednik Donald Trump je 18 svibnja 2020 godine uputio pismo generalnom direktoru WHO-a tokom kojih je iznio cijeli tucet optužbi na račun Svjetske zdravstvene organizacije. U osnovi sve njegove optužbe govore o navodnoj suradnju WHO s Kinom koja je bila protivna interesima drugih država, koja je pomogla u širenju pandemije. Pismo sadrži neke nepobitne činjenice kao ona da se WHO početkom veljače protivio zabrani putovanja u i iz Kine i da je proglasio pandemije tek 11 ožujka 2020 kada je već bilo zaraženo 100.000 ljudi u najmanje 114 država. S tom kritikom se ubrzo složila Njemačka koja je izjavila da WHO previše ovisi od nekih država, a realno gledano s tom kritikom se svi možemo složiti.

Posljednja važnija kritika WHO-a bi bila ona „populistička”,a tiče se njegovog financiranja. Svi mi očekujemo da se WHO financira iz državnih proračuna, ali to na kraju krajeva nije baš potpuna istina. Godišnji proračun ove organizacije je 2.16 milijardi dolara i SAD je s 400 milijuna dolara najviše uplatio u taj proračun 2019 godine i u određenom smislu tu naša priča završava. Među 10 najvećih uplatitelja u proračun se nalaze 4 „humanitarne” organizacije, Ujedinjeni Narodi i Europska komisija. Sve u svemu WHO dobiva samo 51 % svog novca od strane svjetskih država,a 49 % od različitih organizacija. Najveći privatni financijeri WHOa su Bill & Melinda Gates foundation, GAVI (u kojem se ponovno nalazi Bill & Melinda Gates Foundation), National Philanthronic Trust s ne tako vidljivim sponzorima i Rotary International.

Na kraju osnovno pitanje na koje svako od nas mora sam naći odgovor glasi da li se može vjerovati organizaciji koja svake godine od humanitarno nastrojenih tajkuna dobiva milijardu dolara ? Da li se može vjerovati da ta organizacija radi u našem, a ne njihovom interesu ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] zdravstvena organizacija ovisi o Bill Gatesu ili konkretno njegovoj Gavi organizacija. Riječ je o najvećem privatnom financijeru WHO-a koji je još u svibnju 2022 zatražio akciju protiv majmunskih […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina