Vladavina prava report

  Jedna od novih procedura centraliziranja Europske unije je provođenje Rule of law Reports ili po hrvatski Vladavina prava report. Na ovogodišnjem Hrvatska pa baš i ne izgleda najljepše.

  U ovogodišnjem izvještaju o vladavini zakona u Europskoj uniji Hrvatska se spominje „sretnih” 13 puta. Sada ćemo spominjati povodom čega Europska unija spominje Hrvatsku povodom čega ju kritizira.

  Hrvatska se prvi put spominje u izvještaju po pitanju neovisnosti sudstva. Tu se navodi da više od 75 % građana Finske, Danske, Austrije, Njemačke i Luksemburga smatra da je njihovo sudstvo neovisnost. S druge strane isto mišljenje o svom sudstvu ima manje od 30 % stanovnika Poljske i Hrvatske.

  Potom se Hrvatska navodi jer je prošle godine ukinula sigurnosne provjere sudaca. To je učinjeno nakon odluke Ustavnog suda i tu odluku Europska unija 100 % podržava.

  Treći put se mi spominjemo u dijelu izvješća koji se bavi kadrovskim i sličnim problemima pravnog sustava. Tu se govori o problemima plaća u sudskom sustava, ali po ovom pitanju bivaju kritizirane praktički sve članice EU počevši od Njemačke.

  Kasnije se Hrvatska u jednoj rečenici istovremeno hvali i kritizira. Ona se hvali jer su sudovi počeli koristiti elektroničku komunikaciju dok se istovremeno kritizira jer se produžilo vrijeme trajanja sudskih procesa. Ubrzo potom se Hrvatsku ponovno pohvalilo zbog elektroničke komunikacije sudova i tu nas se stavilo u istu kategoriju s Njemačkom, Austrijom, Španjolskom…

  Nakon te pohvale stigla je oštra kritika Hrvatske. Ta kritika govori: „dužina trajanja istrage, podizanja tužbe i dužina sudskog procesa potkopava efikasnost Hrvatske borbe protiv korupcije. Zakon koji bi ubrzao te procese još nije donesen” – ukratko ovdje se uličnim riječnikom navodi da se vlada odbija boriti protiv korupcije.

  Ubrzo potom Europska unija ipak pokušava ublažiti te svoje riječi da se efektivne istrage visoke korupcije nastavljaju. Istovremeno se tu navodi da je porastao broj tužbi i presuda.

  Sljedeći put se Hrvatsku spominje po pitanju koda ponašanja. Tu se navodi da smo donijeli kod ponašanja za članove parlamenta nakon čega su oni doneseni i za lokalnu samoupravu.

  Potom nas se spominje po pitanju pravila lobiranja. U ovom dijelu izvještaja samo govore da se u Belgiji, Češkoj, Hrvatskoj, Španjolskoj, Irskoj i Portugalu vode razgovori o nužnosti stvaranja novog zakona o lobiranju.

  Znate li da Hrvatska dava borališne dozvole u zamjenu za investicije ? Mi to stvarno nismo znali, a sada zahvaljujući ovom izvještaju to znamo. Inače Hrvatsa spada u 19 članica Europske unije koje poklanjaju boravišne dozvole u zamjenu za investiciju u Hrvatsku.

  Da li ste se ikada upitali zašto je naša vlada tako popularna među birači ? Ako ste se to ikada pitali onda je red da čujete odgovor zašto o to ne od nas nego od Europske komisije. Hrvatska je stavljena u kategoriju članica s visokim rizikom ukidanja medijskog pluralizma. Inače gori od nas su po mišljenju Europske komisije Bugarska, Poljska, Rumunjska i Mađarska. Ovu ocjenu mi smatramo licemjernom jer po njoj sve istočnoeuropske članice imaju problem s medijskim pluralizmom, a zapadne ga nemaju.

  Potom se Hrvatsku ponovno bez veze kritizira komentarom da nije provela nove reformu zakona o državnom marketingu. Ovo govorimo bez veze pošto se u kritici navodi da je Hrvatska provela reformu 2021 i da potom nije radila novu reformu.

  Za kraj ćemo samo još samo navesti da nas se još spominje par puta po pravu pristupa informacijama. Tu se navodi da su promjene zakona bile dobre, ali ostaju problemi u praksi.

  Time završavamo pogled na ovogodišnji izvještaj Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj. Za kraj nam je red spomenuti kako je dobar dio naših neovisnih medija govorio o europskim kritikama Poljske i Mađarske u ovom reportu, ali je ignorirao kritike Hrvatske. Zanimljivo ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina