Valdis

Jedna od neupitno najmoćnijih osoba u Europskoj komisiji je Valdis Dombrovskis. Ovaj bivši premijer Latvije je 2016 godine postao europski komesar za financije i potpredsjednik komisije, a potom je 2019 godine unaprijeđen na položaj izvršnog potpredsjednika komisije za ekonomiju u korist “ljudi”. Tijekom ljeta 2020 godine položaj komesara za financija zamjenio položajem komesara za trgovinu što nam samo potvrđuje njegovu važnost unutar vlade Europske unije.

Možemo reći da je europska karijera Valdisa Dombrovskog krenula provođenjem drastičnih mjera štednje u Latviji koje su imale punu podršku europske komisije. To je bilo vrijeme eurokrize, a ujedno i vrijeme kada je on premijer Latvije. Za te ekstremne mjere štednje koje je osudio čak i MMF Latvija je “nagrađena” ulaskom u eurozonu 2014 godine. Ovdje govorimo nagrađena pod navodnicima pošto je čak i nakon propagandne kampanje samo 38 % građana podržavalo uvođenje eura.

To uvođenje eura je po mišljenju Valdisa bilo potrebno kako bi se digao gospodarski rast u državi dok je po riječima Europske komisije do njega došlo kako bi se svima u svijetu dokazalo da eurozona nije pred raspadom i da postoji povjerenje u nju. Što reći za kraj ovog dijela o Latvijcima ? Latvija još nije dostigla realni BDP iz vremena prije eurokrize i Valdisovih mjera štednje,a njegova politička stranka je praktički prestala postojati pošto je osvojila samo 6.69 % glasova na izborima 2018 godine.

Bez obzira na to njegove sadističke mjere štednje su primjećene u Europskoj komisiji pa je stoga 2016 godine nagrađen iznimno važnom pozicijom komesara za financije. Jedan od prvih javnih zadataka mu je bilo suđenje u Grčkoj gdje je tamošnji sud osudio šefa ureda za statistiku Andreasa Georgiou-a. Valdis je napao Grčku tvrdeći da taj ured za statistiku osnovan prema uputama Europske unije 2010 godine predstavlja neovisnu organizaciju koja je zaštićena europskim zakonima. Odgovarajući na tu kritiku grčko udruženja sudaca je izjavilo “neovisni sudovi predstavljaju temelj demokratskom sustava” pa se EU nema pravo uplitati u njihov rad.

Drugi financijski puno zanimljviji slučaj u koji se Valdis Dombrovskis je onaj privatizacije europskih mirovina. 2015 godine Američka korporacija BlackRock koja upravlja s 7.4 bilijuna dolara imovine je javno zatražila privatizaciju europskih mirovina koje bi se onda “iskoristile za investiranje“. Dvije godine dana kasnije nakon sastanaka s BlackRock dužnosnicima Dombrovskis je pozvao na privatizaciju mirovina pri čemu je praktički ponovio riječi direktora BlackRock korporacije o potrebi osnivanja paneuropskog mirovinskog fonda.

Poslovi koje je potom Europska komisija ili preciznije Dombrovskis sklopio s BlackRock su pokrenuli pitanju sukoba interesa zbog čega je GUE/NGL odbila sudjelovati u njegovom ispitivanju prije njegovog postavljanja na novi položaj 2020 godine. Ti poslovi, taj potencijalni sukob interesa je ujedno bio i razlog za njegovo javno svibanjsko pismo kojim on objašnjava da je sve rađeno u skladu s zakonom.

To nije jedini potencijalni problem koji Valdis Dombrovskis ima pošto se tu nalazi i bankarski sustav u Latviji. Dombrovskis je u svojoj državi bio ministar financija gotovo dvije, a premijer gotovo pet godina pa je teško vjerovati da nije ništa znao o vezi tamošnjih banaka i svjetskih kriminalnih organizacija. Ta veza je postojala i na samom početku 21 stoljeća pa je on jednostavno morao znati za nju.

Bez obzira na te problematične događaje i potencijalne sukobe interesa Valdis je neupitno savršen za dužnost potpredsjednika Europske komisije zbog svoje ekstremne politike štednje i želje za privatizaciju mirovina. Jednostavno to je potpuno u skladu s strategijom Europske unije iznesenoj u Bijeloj knjizi Europske komisije čiji cilj je ukidanje socijalne države.

Na Hladna istina ne volimo pisati tekstove o osobama pošto smatramo da ministri i slični samo obavljaju svoju dužnost u skladu s postavkama režima tako da moramo naglasiti kako je ovaj tekst nastao u skladu s željama naših grčkih prijatelja

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Tim „gospodarskim” uspjehom Valdis se dokazao kao neupitni gospodarski stručnjak koji je potreban Europskoj uniji. To znanje biva dodatno ukazano kada ispada da navodno nije znao za mafijaške financijske poslove u Latviji,a njegovu kasniju protuzakonitu suradnju s Blackrockom neć…. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina