Ubojstvo Huaweija

  Krajem 2018 godine Huawei korporacija je slavila drugo mjesto u svijetu po broju prodanih mobitela. Istovremeno je postala najvažnija korporacija po pitanju 5G tehnologije, a potom se dogodilo ubojstvo Huaweija.

  Huawei korporacija je osnovana 15 rujna 1987 godine u Narodnoj Republici Kini. Tada je ona bila jedna od bezbroj novoosnovanih privatnih tvrtki, a sve će se promjeniti njenim telefonskim centralama. One su tijekom devedesetih godina, a i danas smatrane strateškim proizvodom. Zahvaljući njima Huawei dobiva prvu podršku kineske vlade i počinje surađivati s tamošnjim državnim organima. U tom se ova korporacija ne razlikuje od Intela, Microsofta, Facebooka… Jedino različito biva ime države i ništa drugo.

  U određenom smislu Huawei na internacionalno tržište izlazi tek 2000 godine. To je godina kada izvan Kine uspjeva prodati 100 milijuna dolara vrijednosti svojih proizvoda. Samo dvije godine kasnije njegova godišnja prodaja izvan Kine skače na 552 milijuna dolara i možemo reći zvjezda je rođena.

  To prolazak od uspjeha do uspjeha Huaweija traje do 2018 godine kada biva prodano više od 200 milijuna primjeraka njegovih pametnih telefona. Istovremeno s tim prodajnim uspjesima Huawei dizajnira i pravi najbolju svjetsku opremu za 5G mreže što počinje iritirati SAD-a.

  Kako bi se pomoglo vlastitim korporacijama i uništilo najveću kinesku korporaciju SAD tijekom proljeća 2019 uvodi sankcije Huaweiju. Osim samih sankcija SAD je optužio Huawei direktore za stvarne i umišljene zločine što dovodi do uhićenja kćerke šefa korporacije u Kanadi.

  Utjecaj tih sankcija i optužbi na poslovanje Huawei korporacije se još nije osjetilo u 2019 godini. Time želimo reći da se te godine po prodanim pametnim telefonima Huawei nalazi na drugom mjestu u svijetu. On je tada prodao više proizvoda nego Apple na trećem, ali manje od Samsunga na prvom mjestu.

  Na tom mjestu Huawei se našao zbog svojih razumnih cijena i visoke tehnologije koju koristi. Njegovo glavno oruđe u ovom tehnološko-poslovnom ratu je bila korporacija HiSilicon koja dizajnira Kirin procesore koje koriste Huawei uređaji.

  Uvođenje američkih sankcija rezultira s dva jednako važna efekta. Prvi biva zabrana korištenja Android sustava na novim Huawei uređajima i zabrana dizajniranja i proizvodnje novih Kirin procesora. Odgovor na zabranu korištenja Android sustava na mobitelima biva stvaranje HarmonyOs operativnog sustava dok pravog odgovora na drugi efekat nema.

  Huawei je pokušao odgovoriti na drugi problem pravljenjem velikih zaliha Kirin procesora, ali one su se krajem 2022 potrošile. To znači da Huawei u skladu s američkim sankcijama može koristiti samo Qualcomm bez 5G tehnologije.

  Ukratko sankcije su ubile proizvodno-dizajnerski odjela Huaweija i ujedno onemogućile korištenje 5G tehnologije koja je svakim danom sve važnija. To je dovelo do toga da danas Huawei više nije na drugom mjestu po prodaji mobitela nego „tek” na šestom s udjelom od 4 % u svjetskoj prodaji.

  Na prvom mjestu se sada nalazi Apple pa možemo reći da su iz američke perspektive sankcije polučile potpuni uspjeh. Uništena je najvažnija kineska korporacija čiji udio na tržištu se sve više smanjuje, a američka je došla na prvu poziciju.

  To je trenutačno stanje na tržištu pametnih telefona dok je po pitanju servera ono puno gore. Isto kao što je Huawei bio prisiljen prodati odjel Honor pametnih telefona tako zbog sankcija biva prisiljen prodati i serverski odjel korporacije. Ukratko Huawei zbog američkih sankcija umire pred očima javnosti.

  Time priča inače još uvijek nije završena pošto bez obzira na sva ograničenja Huawei još surađuje s ARM korporacijom. Riječ je o korporaciji koja upravlja s licencama za dizajniranje prije svega procesora za mobitele i tablete. Huawei istovremeno umire, nada se pomilovanju i strahuje od smrtne kazne koju bi predstavljalo ukidanje ARM licenci.

Pitanje svih pitanja sada biva da li će mu ove godine SAD dosuditi smrtnu kaznu ? Razlog za to pitanje biva što je Huawei uspio svih šokirati i ove godine izaći s mobitelom Huawei Mate 60 koji ima 5G čip dizajniran od ove korporacije. Bijela Kuća je najavila istragu s ciljem otkrivanja kako je Huawei došao do tog čipa nakon čega će donijeti svoju presudu.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina