U obrani demokracije

  Europska komisija je licemjerno prihvatila teoriju da su nevladine organizacije financirane iz inozemstva strani agenti. Povodom toga je pripremila donošenje zakona kojeg je povukla jer u obrani demokracije mi trebamo nevladine organizacije.

  Svaka država koja ima kakvu takvu autonomiju, kakvu takvu neovisnost se protivi stranom financiranju nevladinih organizacija. SAD je takav zakon donio 1938 godine, Egipat 2002, Indija 2010, Rusije 2012, Kina 2017… To da nije riječ o zakonu koji donose samo diktature ili neliberalne demokracije nam ukazuju primjeri Australije, Kanade i SAD.

  Sličan zakon je 2017 bila donijela i Mađarska pozivajući se na pravo građana, glasača da znaju tko stoji iza NGO-a, ali Europski sud „pravde” ga je poništio. On je presudio da glasači nemaju pravo znati tko stoji iza koje nevladine organizacije.

  Iako je znači Europski sud „pravde” srušio mađarski zakon Europska komisija je počela raditi na svojoj verziji njega. Ta verzija biva prezentirana javnosti i nevladinim organizacijama u prvoj polovici ove godine što rezultira pobunom civilnog društva.

  Službena priča nam govori da je tijekom ožujka 2023 kada se u Gruziji pod utjecajem nevladinih organizacija dogodio pokušaj revolucije Europska unija je krenula drugim smjerom. Ona je najavila novi zakon i upitala nevladine organizacije smještene u prijestolnici EU da li dobivaju strani novac ?

  Riječ je zakonu koji po riječima Ursule von der Leyen biva nužan za zaštitu demokracije. Riječ je o licemjernoj izjavi osobe koja nije demokratski izabrana i koja ne polaže račune pred građanima, biračima. Nevladine organizacije u prvoj reakciji nisu ukazale na licemjerstvo tih riječi nego upozorile da samo autokratske države imaju takve zakone.

  Tijekom travnja su se nevladine organizacije bolje organizirale i izašle s svojom 11 stranica dugom “studijom”. Ima studije nam baš sve govori glasi: „Obrana demokracije treba slobodne nevladine organizacije”.

  “Studija” nam govori da ovim zakonom Europska unija želi registriranje i transparentnost od udruga koje primaju novaca izvana. Taj europski zakon bi trebao biti popraćen preporukom mjera protiv utjecaja neEU država.

  Potom se navodi da je riječ o užasnoj ideji jer su nevladine organizacije vitalna komponenta naših demokracija. Pored ostalog nevladine organizacije se bore za pravo na pristup javnim informacijama, kontroliraju lažne vijesti, promoviraju slobodu medija i bore se protiv dezinformacija. Zbog svega navedenog svaka inicijativa za zaštitu demokracije se treba baviti jačanjem civilnog društva.

  Nakon što je to rečeno o važnosti nevladinih organizacija i civilnog društva u studiji se govori da bi zakonski zahtjevi za transparentnošću bili protivni tim ciljevima. Oni bi negativno utjecali na financiranje nevladinih organizacija što je integralni dio slobode udruživanja.

  Nakon navođenja studije skačemo na početak svibnja 2023 kada 230 nevladinih udruga potpisuje izjavu protiv europskog zakona o njihovoj transparentnosti. Na kraju pod njihovim pritiskom Europska komisija je na određeno vrijeme zaustavlja proces stvaranja zakon o transparentnosti nevladinih organizacija.

  U ovoj priči svi nam ispadnu ekstremno licemjerni. Europska komisija želi da u Europskoj uniji funkcioniraju samo nevladine organizacije koje ona financira u cilju promoviranja svojih ciljeva. Svima koji traže transparentnost tih nevladinih organizacija biva poručeno da je to protivno demokratskom društvu.

  S druge strane nevladine organizacije financirane iz SAD, Rusije, Kine, Katara, Saudijske Arabije… znaju da će ostati bez novca u slučaju donošenja zakona. Ako njih pitate svi se trebamo boriti za transparentnost države, ali nikako ne za njihovu transparentnost. To je zabranjeno jer obrana demokracije treba nevladine organizacije koje nikome osim financijera ne polažu račune.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina