Tehnološki rat

  Može se slobodno reći da je nakon neuspješnih lipanjskih pregovora velesila u srpnju službeno započeo tehnološki rat. Prvi hitac je bila ispalila Nizozemska na poticaj SAD-a nakon čega je odgovorila, opalila i Kina.

  Polovicom lipnja su bili održani sastanci svjetskih velesila koji su izgleda završili bez uspjeha. Prvo je Kina bila ugostila ministra vanjskih poslova SAD-a (19.06.), potom Njemačke kinesku vladu (20.06.) i potom SAD premijer Indije (22.06.). O čemu su velesile tada razgovarale javnost tada nije bila upoznata, ali u određenom smislu to danas znamo.

  Strateški cilj SAD-a je usporiti daljnji tehnološki razvoj Kine i to oni pokušavaju postići kontraproduktivnim zabranama. Govorimo kontraproduktivnim pošto se više ne može zaustaviti uspon Kine nego samo kupiti par godina što se plaća većom tehnološkom neovisnošću ove velesile.

  Prvi hitac tehnološkog rata je u skladu s zahtjevima SAD-a ispalila Nizozemska. Ona je naredila najvećoj europskoj tehnološkoj korporaciji, ASML-u da obustavi prodaju „mašina” za proizvodnju mikroprocesora Kini. Da bi razumjeli puni značaj ovog naređenja nužna biva napomenuti da je ASML po ovom pitanju svjetski monopolist !?

  Inače još 2019 godine u skladu s SAD zahtjevima ASML je obustavio izvoz svojih najmodernijih proizvoda Kini. Sada su odlukom koja biva objavljena 30 lipnja ograničenja dodatno pojačana pa će Kina moći kupovati samo tehnološki najzaostalije mašine koje ASML proizvodi. Za sve ostale mašine će trebati blagoslov Nizozemske koja ga realno gledajući nikada neće dati.

  Cilj te mjere je onemogućiti Kini proizvodnju procesora i čipova koji koriste tehnologiju sitniju od 28 nm. Kako bi to stavili u nekakav kontekst red je spomenuti da zapadne korporacije kao na primjer Intel koriste 4nm, 7 puta efikasniju tehnologiju.

  Prva reakcija Kine na ovu odluku je bilo otkazivanje posjeta ministra vanjskih poslova Europske unije Josepa Borrella. On je trebao doći u posjet Kini 10 srpnja 2023, ali samo par dana prije putovanja Kina ga otkazuje.

  Ona ga je otkazala ne navodeći razloge zašto, ali njih nije teško zamisliti. Kinesko otkazivanje ovog posjeta predstavlja protest politici Europskoj uniji i ništa više.

  Ono drugo, ono puno važnije nastupa 04 srpnja 2023 kada Kina zabranjuje izvoz galijuma (Ga) i germanija (Ge). Riječ je kemijskim elementima bez kojih nije moguće praviti procesore pa je znači Kina udarila po bolnom mjestu. Još kada tu dodamo da 60 % svjetske proizvodnje germanija (slika) i 80 % galija otpada na Kinu sve nam postaje jasno.

  Ukratko SAD i Europska unija su donijele odluku u cilju onemogućavanja Kini proizvodnje modernih procesora. S druge strane Kina je odgovorila odlukom da onemogući Zapadu proizvodnju procesora !?

  Riječ je sada već o pravom tehnološkom ratu koji u određenom smislu ipak nije pokrenut. Sjećate se priče o schrodingerovoj mački u kutiji koja je za svijet istovremeno živa i mrtva dok se ne otvori kutija ? Ovdje sada imamo identičnu situaciju pošto Kina i Nizozemska/SAD nisu donijeli odluku da neće zabraniti izvoz strateških proizvoda svojim neprijateljima.

  Oni su donijeli odluku da je izvoz strateških proizvoda zabranjen bez dopuštenja vlade. Ukratko ako ASML poželi izvesti moderne mašine u Kinu on mora tražiti blagoslov Nizozemske vlade. Isto vrijedi i za kineske tvrtke koje žele izvesti galijum i germanijum u EU ili SAD.

  Zbog toga ovdje govorimo da su prvi hici tehnološkog rata ispaljeni, ali vladajući još uvijek misle da li nam ovo stvarno treba ?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina