Svjetska potrošnja energije

  Prošle godine je svjetska potrošnja energije porasla za 2.2 %, a očekuje se da će u sljedećim godinama rasti po stopama od 3.6 %. Razlog za to su prije svega države u razvoju, Indija i Kina dok će u razvijenim državama doći do pada potrošnje.

  To je prvi zaključak ovogodišnjeg izvještaja International Energy Agency kojim dominiraju zapadne države. Pošto se mi, pošto se Hrvatska gura u praktički sve internacionalne ogranizacije prvo iznenađenje izvještaja nam je bilo da nas tu nema. Ukratko Hrvatska nije član IEA niti nema namjeru biti njegov član pošto se ne nalazi niti na popisu pridruženih država !?

  Iako je kao što smo rekli svjetska potrošnja energije u 2023 godini porasla za 2.2 % ispuštanje stakleničkih plinova iz električnog sustava je poraslo samo 1 %. To je vjerojatno jedan od razloga zašto IAE procjenjuje da će u sljedećim godinama početi opadati staklenične emisije iz procesa proizvodnje električne energije.

  Procjene govore da će se količina stakleničkih plinova ispuštenih na ovaj način smanjiti za 4 % do 2026. Glavni razlog za to će biti Europska unija s smanjenjem od 13 %, potom dolaze Kina s 6 i SAD s 5 %.

  Do tog smanjenja će doći bez obzira na povećanje potrošnje električne energije koje predvode „nerazvijene” države i azijske velesile. Potrošnja električne energije je tako 2023. rasla u Indiji po stopi od 7, Kini 6.4 i jugoistočnoj Aziji od 5%. Taj trend će se nastaviti i u buduće samo iz različitih razloga. Potrošnja električne energije u Indiji i jugoistočnoj Aziji će rasti zbog gospodarskog uzdizanja, a u Kini zbog proizvodnje solarnih panela i električnih vozila. Red je za kraj spomenuti Afriku koja bilježi rast u potrošnji energije od samo 4 % pa sve više zaostaje za svijetom.

  U SAD je tijekom 2023. zbog povoljnih vremenskih uvjeta došlo do pada potrošnje električne energije, ali to se neće ponoviti. Nakon pada od 1.6% u 2023 očekuje se da će potrošnja porasti 2.5% u 2024 godini i nakon toga nastaviti rasti po nižim stopama.

  Razlog za taj rast potrošnje u SAD predstavlja prije svega umjetna inteligencija. Pretpostavlja se da će kompjuteri/serveri/data centri na kojima ona postoji trošiti 1000 TWH u 2026. Kako bi tu cifru prebacili u lako razumljivu realnost samo ćemo navesti da Europska unija troši 2700 TWH električne energije.

  Europska unija s druge strane doživljava kolaps potrošnje električne energije. U obje prošle godine je došlo do pada potrošnje energije što je najvidljivije u industrijskom sektoru koji u 2022. i u 2023. bilježi pad od 6%. Ne postoje očekivanja da će se potražnja električnom energijom vratiti na razine iz 2021 godine. Europljani su uvijek plaćali veće cijene energije od Amerikanaca i Kineza, ali sada je razlika prevelika pa uništava našu industriju.

  Kao što smo ranije naveli bez obzira na činjenicu da će svjetska potrošnja energije rasti ona će proizvoditi manje stakleničkih plinova. Razlog za to predstavljaju energija iz obnovljivih izvora i nuklearne elektrane. Dok Zapad od njih „bježi” ostali ih naveliko grade ili kao Japan ponovno pokreće. Zbog toga će najkasnije 2026. Azija postati kontinent s najviše proizvedene nuklearne energije na svijetu. U određenom smislu to je u skladu s COP 28 dogovorom 20 država da će do 2050. utrostručiti proizvodnju električne energije iz nuklearnih elektrana.

  Za kraj ćemo još samo navesti da se izvještaj ne bavi procjenama potrošnje energije nakon 2026. Zbog toga on dobrim dijelom ignorira utjecaj električnih automobila na električnu proizvodnju i potrošnju.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
kingymab
13 dani prije

I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina