Bruce-Lahn

Šutio sam

Martin Niemoller, zatočenik Dachau i Sachsenhausen koncentracionih logora je sada već davno napisao poemu kojom je osudio kukavičluk intelektualaca nakon nacističkog osvajanja vlasti.

Ta jednostavna poruka koju danas svi znamo glasi:

“Kada su došli po komuniste,

ja sam šutio;

jer nisam bio komunist

Kada su zatvorili socijaliste,

ja sam šutio;

jer nisam bio socijalist

Kada su došli po sindikaliste,

ja sam šutio;

jer nisam bio sindikalist

Kada su došli po mene,

više nije bilo nikoga;

da se pobuni”

Danas smo došli do druge točke ove jednostavne poruke koju svi znamo jer su zapadni režimi još 2005 godini došli po naučnike. Bruce Lahn (na slici), jedan od najbriljantnijih genetičara modernog doba je 2006 godine izašao s studijom koja govori da je za našu inteligenciju djelomično odgovoran gen nasljeđen od Neandretalaca. Nakon toga su došli po njega pa se on sada već duže vremena bavi matičnim stanicama,a ne više genetikom mozga.

Mnogi se pitaju zašto se ovo dogodilo ? Odgovor je vrlo jednostavan,a tiče se ideologije nulte razlike, ideologije koja tvrdi da smo svi mi jednaki. Gene Neandertalaca je moguće naći među autohtonim stanovnicima Europe i Azije, ali ne i subsaharske Afrike pa su implikacije vrlo jasne. Na konferenciji 2013 godine sada već duboko traumatizirani naučnici konstantnim režimskim terorom su trebali odgovoriti na jednostavno pitanje. Da li vjerujete da je razlika u inteligenciji crnaca i bijelaca povezana s genima ? Čak njih 95 % se nije usudilo odgovoriti na ovo jednostavno pitanje, što najbolje govori o režimskom teroru kojem su izloženi.

Prvo su došli po naučnike, a novinari su šutjeli

jer oni nisu bili naučnici

Tada su došli po novinare….

Prije samo dvije godine Ian Buruma urednik The New York Review of Books dopustio da izađe esej Jian Ghomeshija koji je bio lažno optužen za silovanje. To je bilo vrijeme metoo histerije pa je Ian Buruma dobio otkaz jer je dopustio tekst “silovatelja” izađe u časopisu. Na tadašnje proteste različitih novinarskih stručnjaka se baš nitko nije obazirao.

Ove godine se dogodila ideološki gledano identična stvar u New York Time. James Bennet, urednik New York Times-a je dopustio da u časopisu izađe tekst koji je napisao američki senator Tom Cotton. U tekstu senator je pozvao na slanje vojske kako bi se zaustavili Black Liver Matter neredi u američkim gradovima. Samo 3 dana kasnije Jamesu Bennetu je uručen otkaz ugovora o radu jer je objavio ono što nije smio objaviti.

Nema veze da li ovdje govorimo o nauci ili novinarstvu priča je ista i ona govori da su zabrane protivne demokratskoj uključivosti, protivne slovu i duhu demokratskog sustava. Mi danas živimo u sustavu gdje urednici dobiju otkaz zbog izdavanja kontroverznog teksta, gdje je novinarima zabranjeno pisati o nekim tematikama, gdje naučnici dobivaju otkaze zbog svog naučnog rada, gdje se profesori istražuju zbog citiranja djela iz literature u učionici. Rezultat toga je sve suženija granica onoga što se može izjaviti bez straha od represivnih akcija. Stoga Hladna istina odbija da radi lažni izbor između pravde i slobode pošto jedno ne može postojati bez drugoga. Nama je potrebna kultura koja ostavlja slobodni prostor za eksperimentiranja i neslaganja bez straha kakve će posljedice izazvati to neslaganje

U skladu s svim navedenim mi podržavamo pismo za pravdu i otvorenu debatu koje su potpisali J.K. Rowling, Salman Rushdie, Ian Buruma, Garry Kasparov, Fareed Zakaria, Francis Fukuyama, Yascha Mounk, Margaret Atwood i mnogi drugi.

Robert Jurčić

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Po tome se on razlikuje od „masakra” koji je doživio Bruce Lahn kada otkriva da je za našu inteligenciju djelomično odgovoran gen neandertalaca. Nakon ovog znanstvenog rada njemu je automatski bilo zabranjeno dalje raditi na genetici mozga. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina