Strategic Foresight Report

  Jednom godišnje Europska unija izlazi s svojim izvješćajem o strategiji. U skladu s tim danas uspoređujemo izvještaje imena Strategic Foresight Report iz prošlih godina i ovogodišnji koji nas je ugodno iznenadio.

  Europska strategija ili punim ispravnim imenom Strategic Foresight Report koji se piše svake godine predstavlja ideju Ursule von der Leyen. Time želimo naglasiti da Europske komisije prije njene koja je izabrana 2019 godine nisu pisali takvu vrstu izvještaja.

  U prvom izvještaju iz 2020 godine koje biva pisano u doba korona pandemije se navode strateške dugoročne smjernice. Cilj tih smjernica biva postizanje tranzicije prema zelenoj, digitalnoj i poštenoj tranziciji kako bi Europa postala prvi klimatski neutralni kontinent.

  Drugi cilj te strategije biva zadržavanje jedinstvenog socijalno-tržišnog modela Europe. Na kraju posljednji od 3 navedena strateška cilja iz tog izvještaja biva zadržavanje demokratskog poretka. Tu trebamo na trenutak stati jer riječi Europske komisije o demokraciji imaju jednaku vrijednost kao one Sovjetskog Politibiroa ili Jugoslavenskog Predsjedništva. Niti jedno od njih nije izabrano na izborima,a Sovjeti su još tvrdili da imaju tehnokratsku vladu kao što EU danas tvrdi.

  Osnovna tematika tog prvog izvještaja je bila jača i elastičnija Europa. To bi trebala biti Europa koja na izazove odgovara transformacijom na održivi, pošteni i demokratski način.

  Godinu dana kasnije Europska komisija izlazi s svojom novom strategijom ili preciznije nadogradnjom stare. Cilj te strategije prije svega biva „otvorena strateška autonomija”. U njoj se pored ostaloga navode 4 glavna globalna trenda koja utječu na slobodu Europska unije da reagira. Ti trendovi su:

  Klimatska promjena i drugi ekološki izazovi,

  Digitalna hiperpovezanost i tehnološka transformacija,

  Pritisak na demokraciju i Europske vrijednosti,

  Promjene u globalnom poretku i demografiji

  Zbog prostorne ograničenosti preskačemo izvještaj za 2022. čiji cilj je povezivanje zelene i digitalne transformacije i skačemo odmah u sadašnjost.

  Najzanimljiviji dio ovog izvještaja nam biva priznanje Europska komisije da je završilo doba dominacije liberalne demokracije. To doba je završilo u svijetu,a završava i u samoj Europskoj uniji. U točki 6 na stranici 13 izvještaja se jasno navodi:

Nezainteresiranost, rastuće nezadovoljstvo, nedostatak pozitivne agende su rezultirale padom povjerenja u javne institucije, polarizacijom i pojačanom zainteresiranošću za ekstremističke, autokratske i populističke pokrete… …Na primjer 47 % stanovnika Europska unije se slaže da je njihov glas važan u EU dok njih 49 % smatra da to nije istina…”

  Drugi zanimljivi podatak ovog izvještaja biva europska zelena transformacija. Po podacima Europske komisije Europska unija je odgovorna za samo 6.9 % svjetskih stakleničkih plinova. Potom se u ovom dijelu izvještaja navodi da većina država Afrike, Azije i Latinske Amerike odbija voditi politiku smanjivanja stakleničkih plinova.

  Treći podatak je onaj o kojemo smo prošle godine već pisali. On govori da su države u kojima živi 36 % stanovnika svijeta osudile rusku invaziju Ukrajine i aktivno vode sankcije protiv Rusije. S druge strane države u kojima živi 64 % stanovnika su neutralne ili aktivno podržavaju Rusiju. Drugim riječima nema svjetske osude ruske invazije Ukrajine !?

  Posljednji zanimljivi podatak koji se u izvještaju navodi biva da je doba globalizacije završilo. Ok u izvještaju se ne koriste baš takve riječi nego: „Globalizacija kakvu smo znali se temeljno napada”. Potom se dalje govori o geoekonomskoj konfrontaciji i nužnosti sigurnih trgovinskih veza što nam sve govori.

  Sve u svemu bilo je pravo zadovoljstvo pročitati ovogodišnji Strategic Foresight Report. Osim jasne analize s minimalnom propagandom zadovoljstvo je znati da Europska komisija još uvijek razlikuje stvarnost od vlastite propagande.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] depresivne poruke. Oni samo obećavaju krv i suze ili kako to Europska unija konkretno navodi nema pozitivne agende čime danas […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina