ekonomija-corona-virus

Što danas kupujemo

Boston Counsulting Group i Information Resources Incorporated iz Chicaga su napravili u ožujku analizu današnjih kupovina stanovnika u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD,a potom su je usporedili s podacima iz 2019 godine. Ti podaci završavaju s datumom 08 ožujak 2020, ali su bez obzira na to iznimno zanimljivi jer ukazuju na trendove u kupovini.

Za nas je neupitno najzanimljivija situacija u Italiji pošto je do trenutka kada je ova analiza napisana već bila zahvaćena epidemijom i karantenom. Ti podaci za Italiju nam govore da je došlo do porasta prodaje alkohola za dezinfekciju od gotovo 250 posto i općenito higijenskih proizvoda od 192 %. Kada maknemo naš pogled s higijenskih na prehrambene proizvode i pića tada otkrivamo da su Talijana bili počeli naglo kupovati mandarine, suhe mahunarke, kefir (i srodno), tijesto, paštu i parmezan nakon čega dolaze konzervivana tunina, mlijeko i crveno meso dok je došlo do iznenađujećeg pada prodaje čaja od 4.4 % i ribe od 0.7 %.

U Francuskoj gdje je epidemija počela kasnije dolazi do udvostručenja prodaje ljekarskih proizvoda i sapuna dok se po pitanju prehrane situacija u odnosu na Italiju situacija drastično razlikuje. Francuzi su počeli masovno kupovati piletinu (prije svega hrenovke), paštu, rižu, suho povrće, brašno, dok je manji, ali isto značajan porasta zabilježila prodaja, smrznute ribe, jestivih ulja i mlijeka dok su smanjili potrošnju alkoholnih pića i kole. Pored ostaloga došlo je do pada prodaje kozmetičkih proizvoda po čemu se Francuska razliku od SAD i Velike Britanije.

Za razliku od Talijana i Francuza Britanci su se do 08 ožujka 2020 fokusirali na kupovinu proizvoda za čišćenje stana i ruku. U određenom smislu oni su ispali vrlo slični Hrvatima pošto im se na 4 mjestu prodaje našao toaletni papir, a potom su se našli konzervirano meso, juhe, vitamine, azijsku hranu i konzervirane proizvode nakon čega dolazi mlijeko. Kao i Talijani oni su bili odlučili uštediti na proizvodima za vrtlarstvo dok su Britanci tome dodali još i sladolede.

Dok je američka administracija bila ignorirala situaciju s virusom njeni stanovnici su se počeli za njega pripremati u pravom smislu te riječi jurišom na sredstva za pranje ruku čija prodaja je porasla 454 %. Slično se dogodilo s sprejom za dezinfekciju s porastom prodaje od 390 % i s čistačima odjeće čija prodaja je porasla 343 %. U niti jednoj drugoj državi zahvaćenom ovom analizom nije bilo došlo do tako naglog porasta prodaje ijednog proizvoda što znači da su Amerikanci najozbiljnije, najhisteričnije primili vijest o epidemiji korona virusa. Kada gledamo prodaju hrane u Americi prvo što nam upada u oči je porast prodaje mlijeka u prahu od 128 % što će svakoga u Europi neupitno iznenaditi. Kako su Amerikanci potrošili svoja primanja na ranije navedene proizvode njima je ostalo dovoljno novca još jedino da naprave zalihu toaletnog papira i raznih tableta čime završavamo naš pogled na SAD.

Ova analiza o promjeni kupovnih navika tokom prvog mjeseca epidemije nam ukazuje na veliku razliku između stanovnika zapadnih država. Za početak svi su kao što je bilo očekivano navalili na kupovinu sredstava za dezinfekciju, ali po pitanju prehrambenih kupovina dolazi do velike razlike. Talijani su navalili na mandarine, suhe mahunarke, kefir i srodne proizvode kojima je porasla prodaja više od 50 %. Francuzi su s druge strane navalili na piletinu (prije svega hrenovke), paštu, rižu, suho povrće i brašno, Britanci na konzervirano meso, juhe, vitamine, azijsku hranu i konzervirane proizvode,a Amerikanci na mlijeko u prahu čime završavamo popis prehrambenih proizvoda kojima je prodaja porasla više od 50 %. U skladu s tim ova analiza koju su napisali Boston Counsulting Group i Information Resources Incorporated iz Chicaga je postala neupitno korisna za proizvođače prehrambenih proizvoda dok je za sve druge izazvala glavobolju zbog njenih neočekivanih rezultata.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina