Solarni paneli

  Znate moderno zlatno pravilo koje glasi Rusija je kriva za sve,a ako nije Rusija onda je to Kina ? Svi koji prate ekološku tematiku znaju koliko koštaju solarni paneli kod kineskih, a koliko kod europskih proizvođača i to predstavlja europski problem.

  Našu priču o solarnim panelima započinjemo početkom XXI stoljeća. Tada proizvođači iz Europske unije dominiraju ovim tržištem,a potom na scenu stupa Kina. Ona će svojim ulaganjem od 50 milijardi dolara preuzeti tržište i postati dominantna sila koja proizvodi 80% svjetskih komponenti za solarne panele.

  Bez obzira na kineski monopol najuspješnije europske kompanije uspjevaju preživjeti do ruske invazije Ukrajine. Uvođenje europskih ekonomskih sankcija Rusiji dovodi do drastičnog povećanja cijena energije dok one padaju u Kini i Indiji. Kod njih te cijene padaju pošto im je Rusija prisiljena naftu i plin prodavati po sniženim cijenama. 

  To dovodi do makroekonomskog poremećaja kojeg osjećaju svi europski proizvođači što dovodi do pada proizvodnje. Kada se o njemu govorilo rijetko se ciljalo na utjecaj tih događaja na vjetroelektrane ili solarne panele. Razlog za to je dvojak. Prvi glasi da su po broju zaposlenih proizvođači solarnih panela nevažni, a drugi da se vjerovalo zelenom planu EU.

  Zbog toga se njihove probleme ignoriralo, a potom je došla za užasna 2023 godina. U siječnju 2023. cijena najkvalitetnijih solarnih panela je bila 0.40EU/W,a u kolovozu 0.31EU/W. Slično se dogodilo i s cijenom „narodnih” jeftinih panela gdje ona pada s 0.19EU/W na 0.14EU/W.

  Tada se cijena kineskih „narodnih” panela stabilizirala na 0.14EU/W (0.15$/W) što uništava europske proizvođače. Sve u svemu u prosincu su svjetske cijene solarnih panela prije svega ovisile od države koja ih proizvodi. U skladu s tim kineski paneli koštaju 0.15$/W, indijski 0.22$/W, europski 0.30$/W, a američki 0.40$/W.

  Po riječima konzultantske kuće Wood Mackenzie kineski proizvođači nemaju najniže cijene zbog državnih subvencija. Oni danas imaju daleko najniže cijene zbog proizvođačkih kapaciteta, a mi bi ovdje dodali i cijene energije. Bilo bi lijepo da su nas educirali zašto i Indija ima puno niže cijene od Europske unije, ali…

  Kako se europski proizvođači nisu u stanju tržišno natjecati s kineskima oni su otišli plakati eurokratima. Oni su optužili Kineze da dobivaju državne subvencije pa su u skladu s tim od EU zatražili uvozne carine i državnu pomoć.

  Odgovarajući na taj zahtjev Europska komisija je ustvrdila da bi uvozne carine bile protivne ekološkom interesu Europske unije. Ujedno je naglašeno da su poštene proizvođačke cijene solarnih panela u Kini 35 % niže od EU pa stoga…

  Priča o solarnim panelima predstavlja samo reprizu šire priče o kineskoj i zapadnoj ekonomiji. Riječ je o priči o dugoročnom i kratkoročnom poslovnom pogledu u budućnost gdje mi uvijek gubimo.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
puravive
12 dani prije

Hi, I truly appreciate what you posted. Could we discuss your topic in more detail on AOL? I think you might be the expert in this sector I need to help me with my issue. It will be a pleasure to talk to you.

LipoSlend Weight loss
12 dani prije

I began browsing this great site a few days back, they create insightful content for customers. The site owner understands how to educate fans. I’m impressed and hope they continue sharing value.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina