novac

Sada je vrijeme za lopovluk

Svjetska pandemija korona virusa predstavlja ujedno savršeno vrijeme za lopovluk i ponovno otkrivanje nemoralnih licemjera. Mi u Hrvatskoj smo 30 godina, a građani zapadnih država i 50 godina slušali o pogubnosti uplitanja države u ekonomiju. Nema nam smisla uopće navoditi naše medije i kvazi stručnjake koje su takve stvari govorili 2006 , 2018 ili neke treće godine.

Govoreći kvazi stručnjaci naša namjera nije da ih vređamo jer neki od njih su stvarno stručnjaci nego samo da ukažemo kako su oni istovremeno i zaposlenici koji govore u medijima ono što njihov poslodavac od njih traži. Situacija je praktični identična onoj stranačkog dužnosnika koji u medijima govori kako je predsjednik stranke imao pametnu ideju iako u dubini duše on zna da je riječ o idiotizmu.

Koliko mi danas imamo tvrtki čiji menadžeri su prije 6 ili 12 mjeseci vikali o preskupoj,neefikasnoj državi, a danas od te iste preskupe, neefikasne države traže pomoć ? Ako želimo govoriti konkretno možemo spomenuti “naše trgovačke centre” koji navodno sve ove godine posluju s gubici tako da ne plaćaju porez (izuzetak Lidl), a nikako da propadnu ? Pitanje je koliko će njih i onih koji imaju dug od 28 milijardi kuna za porez na kraju od države tražiti i dobiti financijske pomoći ?

Našu situaciju se iako smo članica Europske unije ne može uspoređivati s onom u zapadnim članicama ili SAD jer su naši poduzetnici prema njihovima ipak prava nevinašca što ne smijemo nikada zaboraviti. Pogledajmo na primjer Danske bank koja svake godine 50 % ostvarene zarade isplaćuje putem dividende svojim vlasnicima što i ne predstavlja tako veliko iznenađenje. Praktički identično stanje je i u sektoru potrošačkih dobara gdje korporacije isplaćuju 42.5 % zarade putem dividende svojim vlasnicima.

Kada pogledamo situaciju preko bare, u SAD otkriti ćemo da je ona još puno katastrofalnija. Između 2003 i 2012 godine tamošnje korporacije su 91 % ostvarenog profita isplatile svojim vlasnicima putem isplate dividendi ili otkupa vlastitih dionica,a situacija se od tada nije poboljšala. Samo tokom 2018 godine korporacije koje su izlistane na S&P 500 su isplatile 800 milijardi dolara putem otkupa vlastitih dionica i to nije potpuna cifra jer se njoj trebaju dodatni i isplaćene dividende.

Ako ćemo pogledati neku konkretnu korporaciju ništa nam ne može bolje poslužiti od Boeing-a. Tokom posljednjih 8 godina Boeing je potrošio 43 milijarde dolara na otkupu vlastitih dionica i još više od 30 milijardi dolara na dividende (procjena). Istovremeno je na dizajniranje sada već zloglasnog novog putničkog aviona imena 737 MAX potrošio oko 1.5 milijarde dolara. Danas je taj isti Boeing koji je više od 70 milijardi dolara tokom samo 8 godina isplatio svojim dioničarima, svojim vlasnicim zatražio od američke vlade pomoć od 60 milijardi dolara. Ispravan odgovor bi bio da se dopusti Boeing-u i sličnim u SAD da bankrotiraju čime bi vlasnici dionica koji su se već debelo naplatili izgubili svoje dionice dok bi korporacija nastavila postojati.

Budimo jasni ta korporacija i druge navedene nisu niti približno jedine koje će pozivajući se na korona virus dobiti državni novac. Taj novać će poteći iz džepova svih nas koji radimo u Hrvatskoj, SAD, Njemačkoj ili nekoj četvrtoj državi. Jedina razlika između Hrvatske i SAD je da kod nas tvrtke koje duguju porez ili nikada ne posluju pozitivno traže pomoć dok one u Americi niti ne pokušavaju sakriti svoje licemerje. Korona virus predstavlja savršeno vrijeme za zakoniti lopovluk, a kao što neoliberali vole reći svaku krizu se mora iskoristiti.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina