Ruski utjecaj

  Ruski utjecaj među njemačkim i austrijskim političarima je iznimno jak. Oni prije svega svi koji se nalaze u vladi znaju da ih čeka nagrada ako budu dobri. Drugim riječima da ih tijekom mirovine čekaju radna mjesta u ruskim državnim kompanijama.

  Kao što smo već ranije govorili Rusija je regionalna sila koja živi na prodaji sirovina. Čisto gospodarski gledajući ona je država koja izvozi sirovine i kupuje gotovo proizvode. 60 posto sveukupno ruskog izvoza otpada na naftu, bakar, plin, drago kamenje… S tako zarađenim novcima Rusija kupuje tehnološke proizvode čime smo sve rekli o njenom gospodarstvu.

  Bez obzira na ovo stvarno stanje Rusija je zbog iznimne količine vrijednih sirovina danas bogata država. To joj omogućava da glumi velesilu iako je tehnološki zaostala. Ta njena navodna snaga inače služi Europskoj Uniji i SAD da ju predstavljaju kao svog državnog neprijatelja.

  Odgovor Rusije na te europske i američke pozicije predstavlja javna ili tajna kupovina političara prije svega Austrije, ali i Njemačke. To rezultira kontroverznom situacijom da Njemačka istovremeno podržava sankcije Rusiji i posluje s njom.

  Prvi na toj listi je kao što svi znamo bivši njemački kancelar Gerhard Schroder. Nakon parlamentarnih izbora 2005 godine Schroder je mogao formirati vladu s ljevicom i zelenim, ali je to odbio. Praktički odmah nakon napuštanja pozicije kancelara Schroder je bio postavljen na poziciju menadžera u Gazprom grupi.Nećemo uopće ovdje ulaziti u raspravu da li je Putin tim potezom instalirao Angelu Merkel na poziciju kancelara Njemačke !?

Nakon općih napada na Schrodera praktički nitko od bivših najviših dužnosnika Njemačke potom nije direktno radio za Rusiju. Pojavljivale su se sulude izjave o Sjevernom toku,ali… Od tih izjava sigurno najluđa je bila ona predsjednika Njemačke Frank-Walter Steinmeiera. Početkom ove godine on izjavljuje da izgradnja Sjevernog toka 2 predstavlja dužnost Njemačke zbog Drugog svjetskog rata.

  Dok se tako ruski utjecaj u Njemačkoj prikriva, u Austriji je on praktički otvoren pošto nitko zbog njega nije digao buku. Prvi na ovoj listi je bivši kancelar Austrije Alfred Gusenbauer (2007-08). On je zajedno s Walterom Schwimmerom, bivšim sekretarom Vijeća Europe angažiran u institutu Dialogue of Civilizations. Predsjednik tog instituta je ruski tajkun Vladimir Jakunin koji je 22 godine radio u KGB SSSR-a.

  Nakon Gusenbauera novi austrijski kancelar koji je po gubitku pozicije javno prešao u ruski klub je Christian Kern (slika). Kern je bio kancelar Austrije u razdoblju 2017-2018 godina nakon čega vlast preuzima Kurz. Tijekom ljeta 2019 godine on biva postavljen za jednog od menadžera Ruskih željeznica što nitko nije očekivao.

  Svi ovi primjeri koje smo naveli predstavljaju samo vrh sante leda suradnje političara Njemačke i Austrije s Rusijom. Ako ne vjerujete u to dovoljno nam je ovdje navesti bivšu austrijsku ministricu vanjskih poslova Karin Kneissl koja završava u Rosneftu.

  Prije svega SAD, a potom Ukrajina i par drugih koji smatraju Rusiju neprijateljem se protive tim dogovorima, korupciji. S druge strane oni koji ju ne smatraju niti neprijateljem niti velesilom ne vide razlike između tih dogovora političara i onih s korporacijama.

  Gledajući iz perspektive građana koji žele poboljšati svoj životni standard tko im nanosi veću štetu ? Mi smatramo da veću štetu nanose europski komesari/nacionalni ministri koji donosi odluke u korist korporacija gdje potom bivaju zaposleni. Znači sve je stvar interpretacije bez da ulazimo u veća objašnjenja.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] maloj kancelarki Merkel započinje 2005 godine kada biva postignut dogovor. Po njemu SPD kancelar Schroder odustaje od formiranja vlade s bivšim komunistima, a zauzvrat postaje menadžer u Gazpromu. Na osnovu tog dogovora Angela Merkel postaje kancelar […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina