Ruski kompjuteri

  Da znamo da će neki na pojam ruski kompjuteri reagirati komentarom da je to oxymoron. U određenom smislu to je istina, ali pri tome ne smijemo zaboraviti da Rusija dizajnira i ponekad proizvodi procesore.

  Praktički odmah nakon ruske invazije Ukrajine Zapad je uveo informatičke sankcije Rusiji. Za razliku od drugih sankcija ove ne predstavljaju političku igru nego stvarni problem.

  Kao što smo u siječnju 2022 govorili Rusija proizvodi dvije osnovne vrste procesora. Riječ je o seriji procesora Elbrus i Bajkal koji se zbog njihove sporosti ne prodaju na tržištu. Riječ je o procesorima koji se prije svega koriste od strane ruskih državnih organa i strateških korporacija.

  Osnovnu stratešku slabost tih procesora predstavlja da su oni dizajnirani u Rusiji, ali se proizvode na Tajvanu. Oni se tamo proizvode jer Rusija ima mizerne i zaostale proizvodne kapacitete koji nisu u stanju proizvesti niti približno nov procesor. Konkretno Mikron grupa trenutačno koristi 65nm proces u proizvodnji procesora. Riječ je o proizvodnom procesu kojeg zapadne korporacije koriste još od 2005 godine.

  Kako znači nije moguće proizvoditi procesore u Rusiji bila je dogovorena njihova proizvodnja u TSMC pogonima na Tajvanu. Da ne bi putovali u daleku prošlost navesti ćemo samo da se Elbrus 8CB procesor počeo proizvoditi na Tajvanu 2020 godine.

  Praktički istovremeno je sklopljen i ugovor o proizvodnji procesora Bajkal isto tako na Tajvanu. Tim ugovorom biva regulirano da TSMC treba godišnje proizvoditi nekoliko stotina tisuća primjeraka procesora Bajkal.

  TSMC je odugovlačio, ali je ujedno isporučio nešto naručenih procesora i nastavio isporučivati do ruske invazije Ukrajine. Na kraju ova korporacija biva jedna od prvih koja prekida suradnju s ruskim korporacijama i obustavlja isporuku. Riječ je o prestanku isporuke čak i onih već ugovorenih procesora što je bio šok za Moskvu. Zbog toga Rusija proglašava Republiku Kinu (Tajvan) neprijateljskom državom.

  Nakon tih sankcija teoretski neka druga korporacija može donijeti suludu odluku i proizvoditi procesore Elbrus, ali nikako ne Bajkal. Problem za seriju procesora Bajkal predstavlja da je riječ o ARM procesorima za koje je potrebna ARM licenca.

  Kako se Bajkal korporacija našla pod britanskim sankcijama ona više ne može proizvoditi nove procesore pošto se baza korporacije koja upravlja s ARM licencom nalazi u Velikoj Britaniji.

  Ta odluka je šokirala kompjutersku zajednicu pošto je ARM tehnologija uvijek bila neutralna. To je inače službena priča koja ima temelje u stvarnosti pošto ARM još uvijek nije prekinuo suradnju s Huawei korporacijom. To i dan danas predstavlja omču koja se svakog trenutka može stegnuti i ubiti ostatke ostataka kineske korporacije.

  Neki će sada pomisliti da Rusija može proizvoditi svoje Elbrus procesore u Kini, ali to baš neće funkcionirati. SAD je javno zaprijetio Kini da će uvesti sankcije njihovim proizvođačkim korporacijama ako budu proizvodili procesore za Rusiju. Time je onemogućena proizvodnja ruskih procesora Elbrus i Bajkal čime priča završava.

  Da normalno svi znamo da Rusija može uvoziti, švercati procesore Intel, AMD i „VIA”, ali oni imaju svoje limite. Osnovni limit biva da oni ne mogu biti korišteni u ruskim državnim službama i strateškim korporacijama zbog svojih špijunskih svojstava.

  Danas to predstavlja osnovni ruski problem bez brzog rješenja kada gledamo sigurnost državnih organa Rusije i proizvodnju pametnih bombi.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina