Ruske sankcije

  Sada već više od dvije godine su na snazi ruske sankcije koje su uveli Europska unija i SAD. Pošto su u javnost pušteni trgovinski podaci za 2023. red je pogledati kako ove sankcije stvarno funkcioniraju.

  Za početak ćemo pogledati opću sliku ruske trgovinske razmjene s Europom i svijetom, a potom nacionalne situacije. Nužno je ovdje naglasiti da se opći trgovinski podaci koje prve spominjemo temelje na ruskim carinskim podacima.

  Oni nam govore da je Europska unija 2023 godine kupila 84.9 milijardi dolara ruskih proizvoda, prije svega energije. Istovremeno je Rusija od Europske unije kupila proizvoda u vrijednosti od 78.5 milijardi dolara. Moramo priznati da Vam ovi podaci čudno zvuče ako uzmete u obzir da je Europska unija uvela 11 krugova ruskih sankcija ??

  Riječ je ipak o trgovinskoj razmjeni koja je puno manja nego 2021 godine. Zbog toga pada prodaje energetskih sirovina u Europi Rusije se refokusirala na Aziju gdje je prodala „proizvoda” u vrijednosti većoj od 300 milijardi dolara. Sve u svemu ruski trgovinski suficit je u 2023. iznosi 140 milijardi dolara što znači da ona može i dalje financirati svoj napad na Ukrajinu.

  Kako Rusija izlazi samo s podacima o sveukupnoj trgovinskoj razmjeni dok su oni o razmjeni s pojedačnim državama proglašeni državnom tajnom sada trebamo gledati druge nacionalne podatke. To ćemo započeti s Francuskom koju Rusi prosto obožavaju.

  Dok u praktički svim drugim državama dominiraju američki filmovi Rusi su ludi za Francuskima. To znači da francuski filmovi bez obzira na sankcije završavaju u ruskim kinima gdje su prošle godine bili opći hit. U konkretnim brojevima ćemo samo konstatirati da su Rusi više od 7 milijuna puta u 2023. platili kino ulaznice za francuske filmove. Time je Rusija postala daleko najveće strano tržište za francuske filmove !? Tu ćemo još samo dodati da je najgledaniji film bio Jeanne du Barry (slika) kojeg je vidjelo 1.09 milijuna Rusa. 

  Gledajući širu sliku dovoljno nam je navesti o Francuskoj da je u posljednjih 12 mjeseci izvezla 2 milijarde eura proizvoda u Rusiju. To inače predstavlja samo dio priče pošto je u skladu s sankcijama drastično smanjila direktni izvoz u Rusiju. Govorimo direktni jer ona prodajom preko Kazahstana, Armenije i Kirgistana zaobilazi sankcije. Dok je u prvoj godini rata Francuski izvoz u Rusiju pao 52 % onaj u 3 navedene države se povećao 85, 64 i 44 % !?

  Francuska koju smo navodili predstavlja samo jedan primjer puno veće trgovinske slike. Drugi dio te slike predstavlja Njemačka koja je povećala izvoz u Kirgistan za 180, Kazahstan 32 i Armeniju 19.3 %. Istovremeno je ona direktno prodala Rusiji proizvoda u vrijednosti oko 9 milijardi eura koji ne krše sankcije. Kao jedan od primjera tih proizvoda ćemo navesti automobile u vrijednosti nižoj od 50 000 eura, a postoji i puno drugih.

  Tim primjerom želimo konstatirati da postoje europski proizvodi koji se mogu legalno prodavati u Rusiji i oni kod kojih se uključi alarm. Primjer ovih drugih predstavljaju radari, motori za avione i plinske turbine. To predstavlja samo dio proizvoda koje Kazahstan uvozi možda za sebe, a puno vjerojatnije za Rusiju.

  Konkretno plinske turbine su strateški proizvod koji je nužan Rusiji za izvoz plina. Kako su zbog zapadnih sankcija Siemens, General Electric i Alstrom obustavili izvoz plinskih turbina u Rusiju ona se mora snalaziti. Jedno rješenje joj je početak proizvodnje vlastitih plinskih turbina, a drugi naravno „ilegalni” uvoz. Sigurni smo da nitko ne vjeruje da će sve plinske turbine koje Kazahstan uvozi i ostati u njemu !?

  Ukratko ovo što smo naveli predstavlja stvarno stanje europskih sankcija Rusije nakon 2 godine rata. Sankcije se istovremeno poštuju i krše, ali bez obzira na ta kršenja trgovinska razmjena se drastično smanjila. Od tog smanjenja razmjene ili konkretno smanjene kupovine goriva neki na Zapadu imaju koristi, ali to je druga priča koju smo već spominjali. Ona ne mijenja stanje u kojem se nalazi sankcionirana ruska trgovinska situacija.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina