Ruska ekonomija

  Nakon ruske invazije Ukrajine i zapadnih sankcija svi su očekivali da će se dogoditi gospodarski kolaps. Ne samo da do njega nije došlo nego će ove godine ruska ekonomija rasti brže od one u Njemačkoj !?

  Sjećate se one priče da je astrologija točnija od gospodarskih projekcija ? Današnja Rusija je primjer te tvrdnje pošto njen gospodarski rast je gotovo 10 % veći od projekcija iz 2022 godine. Prošle godine se očekivao potpuni gospodarski kolaps Rusije,a ona je imala pad BDP-a od „samo” 2.1 %.

  Za ovu godinu „smješne” projekcije govore da će Ruska ekonomija rasti 0.7 %,a ona Njemačke pasti 0.1 %. Potom one za 2024 govore da će ruska ekonomija rasti brže od ekonomija SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Japana !? U skladu s tim red je postaviti pitanje što se događa ?

  Ruska proizvodnja aumobila je neupitno doživjela kolaps dok se istovremeno putnički avioni jedva održavaju u zraku. Isto tako red nam biva naglasiti da se Rusija nalazi pod zapadnim tehnološkim sankcijama, ali ipak njeno gospodarstvo sada raste.

  Za razumjeti funkcioniranja današnje ruske ekonomije prvo trebamo obratiti pažnju na naftu. Riječ je o sirovini koja je tamošnji glavni izvor proračunskih prihoda.

  Kako Europska unija, SAD i Australija više ne kupuju rusku naftu i naftne proizvode njena nafta je završila u Kini, Turskoj, Singapuru, UAE (??) i Indiji. U tim državama ruska nafta se prerađivala u benzin i dizel nakon čega se izvozila na Zapad.

  Rezultat toga biva da su zapadne države povećale uvoz naftnih proizvoda iz Kine za 94%, Turske 43%, Singapura 33%, UAE 23%… Na kraju je ruska nafta ponovno našla put na Zapad, samo što Zapad sada plaća posredničku proviziju ovim državama. Da Rusija sada zbog sankcija ostvaruje niže prihode od nafte, ali to ju neće tako brzo slomiti.

  Istovremeno je i Rusija izvela nešto slično po pitanju uvoza zapadnih proizvoda. Na jesen prošle godine, znači 8 mjeseci nakon početka invazije ruski uvoz se vratio na iste razine kao 2021 godine. Kada kažemo vratio na iste razine ciljamo na vrijednost u dolarima, a ne na količinu uvezenih zapadnih proizvoda. Isto kao što Europska unija i SAD sada plaćaju proviziju trećim državama na uvoz ruske nafte Rusija im plaća proviziju na uvoz zapadnih proizvoda.

  Da mnogi će reći da trgovina preko trećih država ne predstavlja niti zločin niti izdaju zapadnih sankcija. OK to je možda i tako, ali kako ćemo onda objasniti postupke korporacija Qualcomm, STMicroelectronics i mnogih drugih. Riječ je o zapadnim korporacijama koje i dalje proizvode specijalne procesore za rusko tržište.

  Konkretno oni i dalje proizvode čipove za GLONASS što je ruska verzija GPS sustava. Ukrajinci tvrde da te čipove potom Rusija koristi u vojne svrhe kako bi točno pogodila ciljani objekt. Zapad smatra da te korporacije ne krše zakone jer direktno ne izvoze svoje čipove u Rusiju, ali… Ukrajina je po ovom pitanju u pravu !?

  Zahvaljujući zapadnim poslovnim operacijama koje smo naveli i naravno Kini Ruska ekonomija i dalje funkcionira. Ona se jednostavno prilagođava novonastaloj situaciji.

  Mnogi će reći tražiti da se zakonima zatvore „rupe” koje i dalje omogućavaju zapadnu trgovinu s Rusijom. Protivnici tog guranja Rusije u kut će navesti da se u ožujku 2024 tamo održavaju predsjednički izbori. U skladu s tim oni tvrde bolje Putin, vrag kojeg znamo od onog kojeg ne znamo pa stoga žele da on na njima pobjedi. Zbog toga i normalno osobnog profita oni ne žele gospodarski slomit Rusiju, a pitanje bi bilo i da li je to moguće !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ruska ekonomija […]

trackback

[…] o kineskim automobilskim markama cinici će reći da njihov ovogodišnji izvozni uspjeh biva povezan s ruskim sankcijama. Oni će to reći jer su kineske korporacije u prva 3 mjeseca ove godine izvezla u Rusiju 64 483 […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina