Ratna propaganda

  Svaki rat se vodi oružjem i propagandnim dejstvima. U određenom smislu ruska invazija Ukrajine predstavlja prvi moderni rat koji se vodi na društvenim mrežama. Zbog toga je ratna propaganda vezana s ovim ratom stvarno „fantastična”.

  Prvi primjer te smješne propagande putem društvenih mreža je priča o „Duhu Kijeva”. Po toj priči koju je dijelio i bivši ukrajinski predsjednik riječ je o pilotu koji je srušio 6 ruskih aviona. Riječ je o potpunoj lažnoj priči, da ne kažemo ovdje propagandi.

  Taj video koji se širi na društvenim mrežama predstavlja kombinaciju 3 godine stare slike pilota i kompjuterske igre. Zanimljivije nam u toj priči ispadne kako je itko mogao povjerovati u tu priču. Na jednoj strani se nalaze puno moderniji ruski avioni, a na drugoj avioni u stvarnosti bankrotirane Ukrajine. Kako je itko mogao povjerovati u ovu lažnu vijest za dizanje morala nam stvarno nije jasno.

  Potom je u ponedjeljak 28 veljače 2022 vlada Ukrajine izašla s viješću da joj članice Europske unije poklanjaju avione. Čak su predstavnici vlade govorili da su njihovi piloti došli u Poljsku i druge države preuzeti poklonjene avione !?

  U toj propagandnoj laži Ukrajina je išla tak toliko daleko da je navodila koliko će aviona pokloniti koja država. Po toj službenoj priči Bugarska će pokloniti 14 aviona Su-25 i 16 MiG 29, a Poljska 28 aviona MiG 29. Nakon njih se još spominjala i Slovačka koja navodno poklanja 12 aviona MiG 29.

  Na ovu laž Bugarska je bijesno odgovorila da ona nema dovoljno ratnih aviona niti za zaštiti svoj zračni prostor. U skladu s tim ona neće pokloniti niti jedan avion Ukrajini. Poljska i Slovačka su samo na tiši, više diplomatski način izjavili da neće pokloniti avione Ukrajini.

  Potom smo imali priču o zmijskom otoku. Ukrajinska propaganda je govorila da su branitelji ovog otoka na poziv Rusa da se predaju rekli „jebite se” i potom su bili ubijeni. U stvarnosti Ukrajinski vojnici su se bez ikakvih problema predali.

  Ovo što smo naveli su bili tri primjera ratne propagande Ukrajine koji su neupitno osporeni. Naveli smo ih jer su ovu primjeri popularni i u Hrvatskoj. Mi navijamo za Ukrajinu pa vjerujemo u svaku stvarno glupu vijest o junaštvu Ukrajinaca i/ili zločinima Rusa.

  U drugoj kategoriji propagandnih vijesti se nalazi ona o ruskom bombardiranju željezničke pruge koja izbjeglice vozi u Europu. Riječ je o potencijalno istinitoj vijesti koja je istovremeno lažna i istinita. Ona je istinita ako Rusi bombardiraju prugu jer se njome voze izbjeglice u Europu. Istovremeno ona je lažna jer se po toj istoj pruzi voze europski dragovoljci i oprema u Ukrajinu što ju čini vojnim ciljem.

  Za kraj ćemo ovdje navesti i jedan neupitan primjer ruske propagande. Ako se pitate zašto samo jedan odgovor bi bio da je ona namijenjena ruskim građanima pa mi u Hrvatskoj, SAD i ostatku Europe za nju ovdje nismo čuli. Tome je pomogla i zabrana Russia Today internet stranica u Europi što predstavlja višestruki problem.

  Taj primjer ruske propagande je uništenje vrtića u Ukrajini. Vrtić je vjerojatno greškom bio pogođen od strane ruske/Donbas vojske. Kako bi se prikrila ta neugodna slika uništavanja vrtića na nju je dodana mašina za građevinske radove. Po toj izmjenjenoj slici ispadne da vrtić nije pogođen nego da ga građevinari ruše. Riječ je o stvarno amaterskom korištenju phoshopa, ali ako vlada stoji iza tog lažnjaka on se širi po medijima.

  Prva žrtva svakog rata je istina i to ne smijemo zaboraviti. Drugi problem se nalazi u našem infantilnom društvu kojem vladaju emocije, a ne razum. Ta vladavina emocija je u određenom smislu započeta još prije pola stoljeća i njen cilj je uvijek ubijanje racionalne rasprave.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gate io
1 godina prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/ru/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina