Proizvodnja električne energije

  Često smo u tekstovima kritizirali zelenu transformaciju, napuštanje korištenja fosilnih goriva. U tim svojim kritikama nikada nismo konkretno spomenuli kako funkcionira proizvodnja električne energije u svijetu pa to danas ispravljamo.

  To ćemo danas ispraviti koristeći podatke Internationalne agencije za energiju (IAE) za veći broj svjetskih država. Svi podaci koje navodimo govore o izvorima proizvodnje električne energije u različitim državama.

  Prva država koju spominjemo je naravno Njemačka. Kao zanimljivost ćemo za početak navesti da Njemačka danas proizvodi i koristi više električne energije nego prije 30 godina. Drugu zanimljivost predstavlja da je ugljen bio 2021 glavni izvor električne energije u Njemačkoj (29 %),a posljednju čini da se energija iz ekoloških izvora (vjetar + sunce) gotovo izjednačila s onom iz ugljena (27 %). Ako tim modernim ekološkim izvorima dodamo i energiju iz hidroelektrana tada relativnu većine svoje energije Njemačka dobiva iz ekoloških izvora.

  Nakon Njemačke spominjemo Japan koji isto kao i ona danas troši više energije nego prije 30 godina. Za razliku od Njemačke Japan potpuno ignorira energije vjetra i sunca. Na prvom mjestu Japan za proizvodnju električne energije koristi plin (36%), na drugom ugljen (32 %), a trećem hidroelektrane (9 %).

  Posljednja razvijena država koju ovdje navodimo je SAD kod kojega je kao u ranijim slučajevima došlo do porast proizvodnje i potrošnje energije u posljednjih 30 godina. Približno 38 % svoje električne energije SAD dobiva od termoelektrana na plin, potom 23 % od termoelektrana na ugljen, a oko 20 % daju i nuklearne elektrane. Na sve ostale izvore energije zajedno otpada manje od 20 % pa to nema potrebe spominjati.

  Treća država koju gledamo je Kina koja 62 % svojih ogromnih potreba za električnom energijom zadovoljava iz ugljena. Nakon toga dolazi energija iz hidroelektrana, a ostali izvori su praktički nevažni.

  Nakon Kine spominjemo Indiju gdje nalazimo vrlo sličnu situaciju. Time želimo reći da je Indija 2020 godine 68 % svojih potreba za električnom energijom zadovoljila koristeći termoelektrane na ugljen. Potom je 10 % svojih potreba zadovoljila iz hidroelektrana,a sve ostalo je bilo malo jednog, malo drugog, malo trećeg.

  Još ćemo danas spomenuti države koje „predstavljaju budućnost”. Prva od njih je Indonezija koji danas koristi samo 50 % manje energije od Njemačke. Više od 60 % svoje energije on dobiva iz ugljena nakon čega dolazi plin iz kojeg dobiva još 15 %. Posebno zanimljivost predstavlja da Indonezija iz termoelektrana na ugljen dobiva više energije nego Njemačka iz istog izvora.

  Red je za kraj spomenuti i Brazil koji troši jednaku količinu energije kao Njemačka. Brazil je po pitanju korištenju fosilnih goriva u proizvodnji električne energije najekološkija velika država. On je to pošto 65 % sve svoje električne energije dobiva iz hidroelektrana. Nakon njih dolaze biogoriva, vjetar i plin.

  Sada na kraju red nam je spomenuti i Hrvatsku koja oko 44 % svojih zahtjeva za energijom ispunjava zahvaljujući hidroelektranama. Potom dolaze termoelektrane na plin koje zadovoljavaju 26 % naših potreba i za kraj ćemo spomenuti energiju vjetra (13 %).

  To je bio naš skraćeni prikaz proizvodnje energije u različitim svjetskim državama i Hrvatskoj.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina