Profitirali smo od EU

  Vlada nam voli ponovno i ponovno i ponovno govoriti „profitirali smo od EU”. Tko zna možda njeni članovi žele uvjeriti sami sebe da je to istina, a možda nas ?

  Kako vlada kada govori o našem „profitu” misli samo na državne financije tada ćemo joj na isti način i odgovoriti. Demografske i druge dijelove našeg „profita” ćemo spominjati kasnije.

  Dana 9 prosinca 2022 vlada je izašla s izjavom koja završava riječima:

  „U razdoblju od 2013. do početka prosinca ove godine razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU iznosi 56,83 milijarde kuna u korist proračuna RH.”.

  Time ova izjava ne završava nego se nastavlja tvrdnjom da nam je uplaćen i predujam za Nacionalni plan otpornosti čime naš profit raste na 68,23 milijarde kuna. Ono što se u izjavi ne navodi je što smo morali, što moramo učiniti za taj novac, a to je uvijek rasprodaja državne imovine.

  Na nećemo se niti time baviti danas nego samo pitanje koliko smo mi novca poklonili Europskoj uniji, a koliko smo zauzvrat dobili. Da bi to otkrili trebamo se prvo vratiti u 2012 godinu, a potom skočiti u 2021. Tim skakanjem kroz vrijeme mi ćemo otkriti koliko su iznosila carinska primanja Hrvatske posljednje godine prije ulaska u EU, a koliko iznose danas.

  Sveukupni carinski prihodi Republike Hrvatske su 2012 godine iznosili 40,7 milijardi kuna, a devet godina kasnije oni iznose 19,9 milijardi kuna. Kada oduzmemo jedno od drugoga dolazimo do zaključka da se Hrvatska ulaskom u EU odrekla 20,8 milijardi kuna prihoda.

  Kada sada tih 20.8 milijardi kuna izgubljenih prihoda pomnožimo s 9 godina dolazimo do 187,2 milijarde kuna. Iz toga dolazimo do zaključka da je Hrvatska platila za ulazak u EU 187,2 milijarde, a zauzvrat dobila 68,2 milijarde kuna. Znači tijekom ovih godina Hrvatska nije završila u profitu od 68,2 milijarde nego u minusu od 119 milijardi kuna. Zamislite sada što smo mogli napraviti s tim našem novcem da nije završio u Europi ?

  Protivnici ovog izračuna će reći da on nije točan. Reći će da nije točan jer je Hrvatska ušla u Europsku uniji 01 srpnja,a ne 01 siječnja 2013. Potom će reći da nije točan jer su carinski prihodi 2019 godine bili 25 milijardi kuna i po oba pitanja oni će biti u pravu.

  Oni su u pravu jer je Hrvatska stvarno ušla u Europsku uniju 01 srpnja 2013 godine. Isto tako oni su u pravu jer službeni podaci pokazuju da su carinski prihodi 2021 iznosili 19,9, 2020 su bili 19,4, a 2019 „čak” 25,2 milijarde kuna. Oni su istovremeno i u krivu jer ne možeš miješati jabuke i kruške. Time želimo reći da ne možeš miješati vrijednost kune, vrijednost proizvoda 2012 i 2019, 2020 ili 2021 godine.

  Kako nemamo prostora ulaziti šire u ovu raspravu predlažemo zainteresiranima da povodom ovoga pogledaju objavu Irskog ureda za statistiku. Mi smo ovdje htjeli samo kratko napomenuti da su carinski prihodi 2012 bili 40,7 milijardi kuna i da smo nakon toga imali inflaciju. Većina će reći da je inflacija između 2012 i 2021 bila malena i to je istina. To je istina, ali nemojmo zaboraviti da bi i niska inflacija dovela do rasta carinskih primanja.

  Ta carinska primanja zbog domaćeg gospodarskog rasta i inflacije bi sada iznosila minimalno 60 milijardi kuna. Da smo tu projekciju ubacili u naš izračun onda bi ispalo da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju izgubila oko 179 milijardi kuna. Nju nismo ubacili u izračun jer bi tako u njemu imali puno, previše projekcija,a htjeli smo da izračun bude što jednostavniji. Kako god da računamo Hrvatska nije zaradila ulaskom u Europsku uniju nego se nalazi u dubokom minusu.

  Ovo je inače treći iz serije tekstova kojima „obilježavamo” ukidanje granica i ukidanje domaće valute. Prvo smo govorili o stvarnoj inflaciji u Hrvatskoj, potom o stvarnoj situaciji s financijama Republike Hrvatske, dok smo se danas bavili našim profitiranjem od EU.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina