homeland

Populizam predstavlja budućnost

Ovo je prvi od tekstova koji se temelje na službenom američkom izvještaju koji su zajedno sastavili CIA, FBI, Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a i drugi.

„Ako se zadrže sadašnji demografski, ekonomski i trendovi vladanja u svijetu tokom sljedećih 20 godina doći će do jačanja populizma. Zajedno s populizmom će dolazi jačanja nacionalnih i religioznih identiteta kao nuspojave ubrzanja tehnoloških i kulturoloških promjena. Ljudi suočeni s tim promjenama će tražiti smisao i sigurnost u nacionalnim i religioznim identitetima kako bi se zaštitili od dezorjentirajućih ekonomskih, društvenih i tehnoloških promjena.

Jačanje dostupnosti informacijama i uređajima za komunikaciju će omogućiti populistima da se efikasnije organiziraju i mobiliziraju oko političkih, religioznih, vrijednosnih i nacionalnih pitanja kao i ekonomskih interesa. Pojačana segregacija informacija i medija će dovesti do jačanja identiteta kroz algoritme koji dopuštaju običnim korisnicima ciljane pretrage informacija, ali i kroz ciljane napore organizacija, vlada i političkih lidera da oblikuju javno mijenje.

Prva implikacija tog jačanja politike identiteta je urušavanje tradicije tolerancije i multikulturalizma koja je direktno povezana s zapadnoeuropskim i Američkim idealima čime će oni biti ugroženi na globalnoj razini. Druga implikacija tog nacionalnog identiteta koji se javlja na zapadu predstavlja njegova indirektna podrška autokratima u Kini i Rusiji jer Europa i SAD više neće predstavlja neki drugi multikulturalni svijet nasuprot dva nacionalna autokratska režima.

Populizam koji se pojavio na zapadu i u djelovima Azije je karakteriziran sumnjom i mržnjom prema eliti, tradicionalnim političkim snagama i uspostavljenim institucijama. On predstavlja odbijanje ekonomskih efekata globalizacije i frustraciju na odgovore koje šalju politička i gospodarska elita na zabrinutosti, zahtjeve vlastitih stanovnika.

Bez obzira da li gledamo lijeve ili desne populiste čija popularnost u Europi raste mi uočavamo njihove kritike javnih politika koje nisu zaštitile životni standard Europljana. Populistički lideri bez obzira da li su pozicionirani lijevo ili desno mogu iskoristiti demokratske procedure za koncentraciju vlasti, opadanje civilnog društva, vladavine zakona i tolerancije.

Slični razvoj događaja će se događati u arapskim državama i subsaharskoj Africi samo što će se kod njih on temeljiti na religioznom identitetu koji će odbijati one druge religije dok će u Rusiji spajanje nacionalnog i religioznog identiteta dovesti do jačanja političke kontrole.

Ispitivanja javnog mijenja u arapskim državama i u Latinskoj Americi nam govore da sadašnji stanovnici vjeruju da vlade “ne mare za ljude kao što sam ja” dok nam ispitivanja javnog mijenja u SAD govori da Amerikanci nisu nikada manje vjerovali vlastitog vladi. Općenito govoreći demokracija će u sljedećim godinama biti sve više pod upitnikom u Zapadnoj Europi i SAD-u pošto tamošnji mladi manje vjeruju u slobodu govora od njihovih roditelja.”

Nužno je za kraj naglasiti da su ove američke projekcije potpuno u skladu s europskim projekcijama o kojima smo ranije pisali, a koje navode važnost religije u današnjem i sutrašnjem svijetu kao i da se europsko sekularno društvo zajedno s globalnom sekularnom elitom nalaze na krivom kolosjeku.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina