Popularnost cijepljenja

  Bez obzira na sve propagandne ili edukacijske napore cijepljenje protiv korona virusa nije niti približno toliko popularno koliko se to prikazuje. Da su te propagandne akcije uspješne one bi bile smanjene, a ne pojačane tako da je pitanje što nas čeka sutra po ovom pitanju.

  Direktni razlog za ovaj naš osvrt je cijepljenje našeg premijera AstraZeneca cjepivom 24 ožujka 2021. Riječ je inače o čovjeku koji je još u prosincu 2020 prebolio koronu tako da ovo cijepljenja stvarno nema nikakvog osim marketinškog smisla. Zadatak Andreja Plenkovića je da vodi Hrvatsku u pravom smjeru, a ne da se bavi marketingom što je posao drugih osoba. Njega se ipak ne smije previše osuđivati pošto je naš premijer jedan tipičan zapadni političar bez ikakve vizije u čemu se ne razlikuje od svojih europskih partnera.

  Govoreći općenito o popularnosti cijepljenja u Hrvatskoj red nam je prvo vratiti se u 2018 godinu kada su Morana Tomljenović s Medicinskog fakulteta u Rijeci i drugi napisali studiju o popularnosti cijepljenja u Primorsko-goranskoj županiji. U studije je 495 obiteljskih liječnika i sestara bilo upitano da li se žele cijepiti protiv gripe. Njih 34.5 % je odbilo odgovoriti na upitnik, a još dodatnih 17 % je reklo NE. Iz toga ćemo zaključiti da je oko 50 % obiteljskih lječnika i sestara tada bilo protiv cijepljenja.

  Gledajući postotke sličnu situaciju smo imali u prosincu 2020 godine kada Jutarnji list izlazi s viješću da će 50 % liječnika i 40 % sestara odbiti primiti korona cjepivo. Faktograf je bio napao ovaj tekst pišući da je on neistinit pošto oni nisu izjavili da će odbiti cjepivo nego samo nisu odgovorili na pitanje da li se žele cijepiti. Kao što možete primjetiti praktički je identičan postotak onih koji su 2018 rekli da se ne žele cijepiti protiv gripe ili odbili odgovoriti na pitanje kao i ovaj.

  Na kraju onda dolazimo do izjave ravnatelja KBC Zagreb Ante Ćorušića koji 25 ožujka 2021 nakon svih edukacijskih kampanja izjavljuje da je do sada cijepljeno 74 % liječnika i 38 % medicinskih sestara u njegovoj bolnici. Razlog za tako nizak odaziv se po njemu nalazi u bezrazložnom nepovjerenju u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika. Pošto u bolnici radi veći broj sestara nego liječnika možemo slobodno zaključiti da negdje 55 % medicinskog osoblja odbija cijepljenje.

  Napuštajući granice Hrvatske sada ćemo pogledati stanje u drugim europskim državama i razmišljanju tamošnjih običnih stanovnika o cijepljenju protiv korona virusa. Prva studija koju gledamo je iz srpnja 2020 godine i bavi se stanjem u Francuskoj. Ta studija nam govori da se između 31.6 i 55.2 % osoba zavisno od godina starosti i mjesta proizvodnje cjepiva protivi cjepljenju protiv korona virusa.

  Istraživanje javnog mijenja koje je potom u siječnju 2021 godine provedeno u svijetu po ovom pitanju nam je samo potvrdilo srpanjsko istraživanje u Francuskoj. Drugim riječima Francuska je najskeptičnija država pošto je 37 % ispitanika izjavilo da se neće cijepiti,a samo njih 52 % da hoće dok je 11 % odbilo odgovoriti. S druge strane u Italiji je samo 12 % reklo NE, u Velikoj Britaniji njih 14 %,a u Njemačkoj 23 %. Iako se u navedenim državama navodno samo maleni broj ljudi protiv cijepljenju one su počele donositi zakone o obveznom cijepljenju medicinskog osoblja. Prva je to učinila Italija nakon čega se očekuje donošenje sličnog zakona u Velikoj Britaniji.

  To nam bolje od ičega drugog ukazuje da se ne može vjerovati ovim ispitivanjima javnog mijenja jer se provode online pa stoga nisu vjerodostojna za razliku od onih koje su proveli KBC Zagreb i ranije Medicinski fakultet u Rijeci. Tu informaciju mi ne smijemo zaboraviti !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 mjesec prije

[…] Ovo nam predstavlja pa gotovo smješni pokušaj izmjene povijesti kako bi se podigla popularnost cijepljenja. Stvarno treba malo bolje razmisliti što je u glavama onih koji puštaju takve spinove […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina