Plenković=Vučić

  Plenković i Vučić zajedno sjede u Europskoj pučkoj stranci, ali oni su u stvarnosti vrlo različiti. To je službena priča dok ona gospodarska govori Plenković=Vučić.

  Mi odgovorno tvrdimo da je to tako kada usporedimo riječi predsjednika Vučića i ono što piše premijer Plenković radi u Hrvatskoj. Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na poslovnom forumu bio izjavio: „Rumunija je povećala plate pa će sada svi investitori doći kod nas”.

  To je inače Vučić bio izjavio 2017 dok sada kao što je to navela Katarina Peović Hrvatska u svojoj brošuri poziva investitore tvrdeći da su naše plaće 2.6 puta niže od europskog prosjeka. Kada gledamo dalje podatke po gospodarskim granama otkrivamo da su naše plaće u industriji 2.8 puta niže od europskih.

  Nakon tih podataka na sljedećoj stranici dolazi onaj o produktivnosti hrvatskog radnika. Tu se navodi da radnik u Hrvatskoj ima veću produktivnost nego radnik u Europskoj uniji. Ukratko znači po ovoj državnoj publikaciji Hrvat ima 2.6 puta nižu plaću od europske,a radi bolje od prosječnog europskog radnika.

  Svi ti podaci nam znači govore da ako vjerujemo u tržišnu ekonomiju onda se u Hrvatskoj događa nešto neobično. Ako vjerujemo u te podatke tada Hrvatska umjetno održava niske plaće.

  Jedan od dokaza tog umjetnog održavanja niskih plaća nam daruju minimalne plaće. Plenković se voli hvaliti koliko je povećao minimalne plaće i to mu moramo priznati. Ono što on ne voli govoriti bi bilo da se minimalne plaće u drugim članicama rasle brže nego u Hrvatskoj. 2017 smo imali 7 najnižu po minimalnu plaću u EU, a 2022 imamo 4 najnižu. Napredujemo, ali u pogrešnom smjeru !?

   Općenita politika rušenja plaća u Hrvatskoj se nastavila i tijekom 2022 godine kada na popisu 13 europskih država Hrvatska zauzima neslavno mjesto. Na tom popisu Hrvatska osvaja brončanu medalju po godišnjem padu realnih plaća. Prvo mjesto na ovoj liste osvaja Češka gdje su realne plaće pale 9.2 %, a nakon nje dolaze Latvija s 4 % i Hrvatska s 3.1 %. Istovremeno nužno je navesti da je realni profit naših kompanija porastao 2.1 %.

  Tome podatku trebamo dodati još jedan kojim se naša vlada hvali u svojoj publikaciji. To je podatak o najnižoj kupovnoj moći ili kako se u publikaciji navodi podatak o najnižoj cijeni investiranja. Cijene investicija u Hrvatskoj su 36 % niže od prosjeka Europske unije. Drugim riječima kupovna moć investitora u Hrvatskoj je veća od kupovne moći koju on ima u svim drugim članicama Europske unije + Srbija i Crna Gora.

  Time možemo zaključiti da Andrej Plenković i Aleksandar Vučić stvarno jednaki u svojoj gospodarskoj politici. Jedina razlika između njih bi bila da su u Hrvatskoj plaće veće od Srbije dok je u Srbiji cijena investiranja viša.

  Oboje u osnovi vode politiku pritiskanja vlastitih građana da iz njih izvuku i posljednju paru, lipu. To oboje obrazlažu nužnosti privlačenja investitora pri čemu zaboravljaju Poljski slučaj. Spominjemo poljski slučaj jer je tamo jedan od razloga za izbornu pobjedu stranke Pravo i Pravda bio razlika između tamošnje produktivnosti i plaće u odnosu na ostatak Europe.

4.9 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina