PDV prevare

  Jedna od trgovinskih viceva po pitanju Europe glasi „Europska unija ima tako kompetitivno gospodarstvo da ostvaruje trgovinski suficit u trgovini sama s sobom”.

  Ova izjava spada u zezancije oko kojih se ne možemo previše smijati jer su istinite. Trgovinski suficit Europske unije u 2019 godini s ostatkom svijeta je iznosio 200 milijardi eura. Ako želimo iz izračuna isključiti članice koje nemaju euro tada dolazimo do suficita koji iznosi čak 225 milijardi eura za eurozonu. Najveći trgovinski deficit Europska unija ima s Kinom i on iznosi 163 milijarde eura, dok u realnosti najveći suficit ima s SAD i on iznosi 153 milijardi eura. Nužno je naglasiti da govorimo samo trgovini proizvoda i sirovinama,a ne i o uslugama po pitanju kojih na primjer SAD ima suficit od 60 milijardi dolara u odnosu s EU.

  Jedna od glavnih zanimljivosti trgovački odnosa Europske unije s drugim državama je da ona po službenim knjigama ima najveći trgovinski suficit u proizvodima i uslugama sama s sobom. Ukratko Europska unija je 2018 godine ostvarila trgovinski suficit visok 307 milijardi eura u trgovini s Europskom unijom. To ukazuje na masivne porezne prevare teške 64 milijarde eura pri izbjegavanju plaćanja PDV-a koje svoj temelj nalaze u eurozoni.

  Zahvaljujući tim poreznim prevarama Europska unija je formalno uvijek imala trgovinski suficit u trgovini sama s sobom, ali formiranje eurozone dovodi do eksplozije tih prevara. 2002 godine kada su građani prvi put u svoje ruke dobili eure taj suficit, ta prevara je iznosila samo 42 milijarde dolara, da bi već 2004 godine iznosila 173 milijarde, a 2008 godine 302 milijarde dolara.

  Ova vrsta prevare predstavlja u stvarnosti samo manji dio poreznih prevara kojima su izložene članice Europske unije. Zbog PDV prevara su po podacima Europske komisije članice Europske unije izgubile 2017 godine 137 milijardi eura. Količinski gledajući na prvom mjestu po prevarama se nalazi Italija koja je 2017 godine izgubila 33.6 milijardi eura, na drugome se nalazi Njemačka s gubitkom od 25 milijardi, na trećem Velika Britanija s 19.2 milijarde,a na četvrtom Francuska s 12 milijardi eura. Hrvatska se zbog svoje veličine i slabosti ekonomije nalazi na 23 mjestu u Europskoj uniji po izbjegavanju plaćanja PDV s godišnjim gubitkom od 459 milijuna eura ili približno 3 milijarde kuna što znači da smo 6 najbolji u Uniji.

  Ako nećemo gledati ovu prevaru prema konkretnoj količini novca za koje su države prevarene nego po postotku tablica najgorih i najboljih se drastično mijenja. Po podacima Europske komisije se tada na prvom mjestu nalazi Rumunjska gdje se ne naplati 36 % PDV-a, na drugome je Grčka s 34 %, trećemu Litva s 25 %, četvrtome Italija s 24 %, a na petom Slovačka s 23 %. Na ovoj tablici gdje se ne gleda količina novca nego postotak nenaplaćenog PDV-a Hrvatska se nalazi na diobi 9 mjesta u Europskoj uniji zajedno s Danskom, Francuskom i Finskom koje isto kao i Hrvatska ne naplate samo 7 % PDV-a. Ispred smo Njemačke, Velike Britanije, Irske i Belgije što naši mediji ne spominju jer su prezauzeti pisanjem kako kod nas ništa ne valja.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina