Pakistan

  Ovogodišnji izbori u Pakistanu su dodatno povećali tamošnju političku anarhiju koja preti totalnim slomom. Pakistan je država sada već u višedesetljetnoj krizi kojom realno gledajući upravlja vojska.

  Priča o Pakistanu je istovremeno priča o ratovima s Indijom, Talibanima i nuklearnom oružju. Kako iz strateških razloga Pakistan nije mogao dopustiti da Kašmir postane dio Indije on s njome vod tucet ratova. U najporaznijem od njih Indija 1971. osvaja Istočni Pakistan i proglašava državu Bangladeš.

  Taj katastrofalni poraz je doveo do urušavanja pakistanskog režima i eksperimenta s socijalističkom vladom. Neuspjeh ovog pokusa rezultira s vojnom diktaturom 1977. koja će se ubrzo uplesti u afganistanske događaje. U suradnji s SAD-om Pakistan će na svaki način pomoći u organiziranju muslimanskog „svetog” rata protiv SSSR u Afganistanu. Ta podrška ujedno mijenja Pakistan koji se iz relativno sekularne države transformira u neku vrstu muslimanske teokracije.

  Islam je drugim riječima postao praktički važniji od gotovo svega drugoga i to danas predstavlja jedan dio pakistanske anarhije. Drugi neugodni, ali u široj slici nevažni dio čini da vlada ne kontrolira sve svoje regije. Tijekom 2022. pakistanski talibani su praktički svaki drugi dan izvršili po jedan teroristički napad u Pakistanu. Svi napadi su se dogodili u istoj pokrajini što ukazuje na „tamošnje probleme”.

  Sljedeći moderni problem Pakistana predstavlja obaranje popularnog premijera Imran Khana (slika) 18.04.2022. Zbog mutne situacije koristimo ovdje pojam obaranje, a ne državni udar iako je jasno da svi tragovi vode u Washington DC.

  Imran Khan se prvo zamjerio SAD-u zbog protivljenja korištenja svoje države kao odskočne daske za napade na Afganistan. Nužno je ovdje navesti da govorimo o Afganistanu iz kojeg su Amerikanci pobjegli.

  Tu se zamjerio, a potom je sljedeće godine potpuno razbjesnio Amerikance odbijanjem osude ruske invazije Ukrajine. Iz tog razloga je SAD kontaktirao svoje osobe u Pakistanu kako bi maknuli s vlasti nezgodnog premijera. On je potom 2022. odlukom parlamenta smjenjen s vlasti, a potom i poslan u zatvor dok je njegova stranka zabranjena.

  Tako smo došli do parlamentarnih izbora održanih u Pakistanu 08.02.2024. na kojima bez obzira na sva varanja pobjeđuje Imran Khan. Kako mu je stranka zabranjena njegovi lojalisti su se kandidirali kao neovisni kandidati i tako osvojili 92 mjesta u parlamentu.

  Nakon izbora su s svih strana došli povici o velikoj izbornoj krađi kako bi se onemogućilo da Imran Khan osvoji apsolutnu većinu zastupniku. Jedan izborni dužnosnik je javno priznao da mu je bilo naređeno pobjednicima proglasiti 13 osoba iz druge stranke. Na drugom izbornom mjestu je izabrani političar odustao od svog mjesta u parlamentu jer ga je dobio izbornom krađom.

  Vojska koja u stvarnosti upravlja Pakistanom je pozvala na ignoriranje podjela i formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Da li će se Imran Khan s tim složiti ili ne je sada sasma sedmo pitanje ?

  To je tamošnja unutarpolitička situacija dok je vanjskopolitička puno zamršenija. Pakistan je jedina država na svijetu koja je istovremeno saveznik Kine i SAD-a što predstavlja status koji je danas praktički nemoguće održati.

  Toga su svi svjesni pa stoga SAD lagano napušta Pakistan dok se on sve više prebacuje na Kinu i Saudijsku Arabiju. Tamošnji problem je da ga to mijenjanje partnera neće spasiti od državnog bankrota. Po podacima Svjetske banke iz 2023 godine 39.4 % stanovnika živi ispod granice siromaštva. Istovremeno država treba u sljedeće tri godine isplatiti 77 milijardi dolara duga kojih jednostavno nema. Procjenjuje se da Pakistan treba dobročinitelja koji će mu svake godine pokloniti 25 milijarde dolara, a takvih isto nema.

  Ukratko u odnosu na Egipat Pakistan je puno kompliciraniji slučaj. U njemu imamo političku anarhiju, terorističke napade, potpuno siromaštvo, državni bankrot i nuklearno oružje. Onima koji smatraju da se to nas u Europi ne tiče poručujemo da zbog sveopće krize 150 000 Pakistanaca svakog mjeseca napušta svoju državu !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina