Otpor

  Prije četvrt stoljeća dolazi je osnivana srpska organizacija Otpor. Ona biva osnovana u cilju rušenje Slobodana Miloševića,a nakon toga ju SAD pod imenom Canvas koristi za „događanja naroda” u cijelom svijetu.

  Otpor biva osnovan 10 listopada 1998 godine u doba Rata na Kosovu. Konkretno ova grupa je osnovana u doba kada NATO članice uručuju ultimatum Srbiji po pitanju Kosova. Iz toga nije teško zaključiti tko je stajao iza ovih aktivista. Na prvom mjestu nalazimo George Sorosa koji ih financira od trenutka osnivanja, a potom se operaciji pridružuje i SAD.

  Oni ne samo da su ih financirali nego su ih godinu dana i obučavali nakon čega počinju širiti proSAD revolucije po svijetu. Nakon rušenja Miloševića 2000 godine, sudjeluju 2003 godine u rušenju predsjednika Gruzije, a potom sljedeće u prvoj ukrajinskoj revoluciji. Tijekom arapskog proljeća, tijekom događanja narodu u Egiptu 2011 godine su se vijorile i zastave pokreta Otpor što ukazuje na njihovo tamošnje prisustvo.

  Formalno gledajući Otpor prestaje postojati 2005,a njegovi glavni članovi na čelu s Srđom Popovićem (slika) osnivaju grupu Canvas koja je sada aktivna u 52 države. Danas ova grupa osim središnjeg ureda u Beogradu ima urede u Washington DC, Kuala Lumpur, Male, Tbilisi i Johanesburgu.

  Strateški način ove grupe pristupu „događanja naroda” biva da kod režima kojeg žele srušiti stvore dilemu. Cilj je stvoriti situaciju kod koje vlada, režim koje ruše mora izabrati između dvije jednako loše opcije. Prva opcija biva da vlada ne slama demonstracije što ju u očima naroda predstavlja slabom. Druga opcija biva da vlada napadne demonstrante policijom i vojskom zbog čega biva optužena za pretjerano nasilje.

  Glavnu slabost te strategije Otpora/Canvas biva njena početna pretpostavka da režim, vlada koju žele srušiti dopustio aktivnosti njihove organizacije. Ako su se Otpor/Canvas financirani iz inostranstva ukorjenili unutar države tada nastupa dilema koju oni spominju. Ako nisu tada dileme nema…

  Danas inače spominjemo ovu organizaciju zbog njenog pokušaja organiziranja novog prevrata u Gruziji. Govorimo novog jer je Otpor „srušio” vladu Gruzije 2003 godine, a sada to ponovno pokušava učiniti.

  Gruziju sada već 4 godine s prekidima potresaju demonstracije. One započinju još 2019 godine,a traju i danas. Razlog za to nalazimo u odlukama vlade da redovno kapitulira pod zahtjevima demonstranata kao što je na primjer kapitulirala 2019 godine.

  Početkom ove godine Gruzija svjesna da se nalazi pod napadima „nevladinih” organizacija koje financiraju SAD i EU donosi zakon o njima. Tim zakonom biva zabranjeno strano financiranje „nevladinih organizacija” na što one odmah pokreću demonstracije. One su pokrenule demonstracije iako države koje ih financiraju zabranjuju strano financiranje „nevladinih” organizacija, ali to njih ne zanima.

  Sve u svemu pod pritiskom demonstranata, SAD-a i EU Gruzija je kapitulirala u ožujku 2023 i povukla taj zakon. Riječ je bila o kapitulaciji, ali tamošnja vlada i dalje stoji pa se Otpor/Canvas odlučio direktno uključiti. Razlog za to uključivanje su neupitno izbori koji će se održati 2024 koji bi trebali dovesti do poraza vladajućih.

  Ovaj put Gruzija nije mirno stajala nego je uhitila šefove Otpora/Canvasa i protjerala ih s svog teritorija. Konkretno Gruzija je uhitila i protjerala Sinišu Šikmana, Jelenu Stošić i Slobodana Jinovića. Odgovarajući na optužbe da su organizirali pokušaj puča Siniša Šikman je govoreći za Glas Amerike u vlasništvu SAD-a tvrdio da to nije istina. On govori: „mi smo angažovani na osnaživanju tamošnjeg građanskog sektora. Tijekom posljednje dvije godine smo održali nekoliko seminara u Gruziji…”

  Za kraj ćemo samo naglasiti da je Canvas u Gruziju pozvao USAID i da je odgovarajući na ovaj događaja Američko veleposlanstvo izjavilo: „nastaviti ćemo podržavati nevladine organizacije”. Nekako nam se čini da Gruziju sljedeće godine čeka revolucija ako njeni vladajuće ne poduzmu nešto drastičnoga.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina