Operacija Bagration

  U dogovoru s saveznicima kako bi im pomogao nakon invazije u Normandiji Sovjetski savez 22.06.1944. započinje svoju ofenzivu imena Operacija Bagration. Riječ je bila o velikoj vojnoj operaciji koja je zauvijek slomila Hitlerovu vojnu mašineriju.

  Iz Sovjetske perspektive Operacija Bagration predstavlja treće razdoblje njihovog Domovinskog rata. Prvo njegovo razdoblje je doba kada SSSR jedva preživljava njemačke napade, a drugo kada ne može napadati, ali može voditi uspješne protunapade (zima 1942.- početak 1944.) Treće razdoblje predstavlja razdoblje kada Crvena armija vrši napade koji završavaju osvajanjem Berlina.

  Na sastanku u Teheranu 1943. Staljin je obavješten da će saveznici izvršiti pomorski desant u Francuskoj i stoga su zatražili pomoć. Oni su zatražili da SSSR počne svoju ofenzivu tijekom lipnja 1944. kako bi se smanjio njemački pritisak na njihove snage. Staljin je rekao da i 22.06.1944. ispunio svoje obećanje.

  Iz Sovjetske perspektive 1944. je bila godina deset udaraca nakon kojih Nacistička Njemačka jedva ostaje u ratu. Prvi udarac je napad kojim biva probijena blokada Lenjingrada i tijekom koje Crvena armija napreduje 200 kilometara. Drugi napad je bila ofenziva u Ukrajini, a treći oslobađanje Krima i Odese. U te tri ofenzive 1944. prije Bagrationa Crvena armija je razbila 5 njemačkih armija što dovodi do gubitka milijun vojnika.

  Četvrti udarac je bilo neuspješno izbacivanje Finske iz rata. Govorimo neuspješno pošto ofenziva počinje 10.06.1944. i traje gotovo 3 mjeseca do poraza malene Finske. Još dok su trajale te navedene ofenzive na sastanku održanom 05.04.-12.04.1944. Staljin, Vasiljevski, Žukov, Rokosovski i drugi su radili plan za Bagration. Na sastanku su odbijeni scenarija napada u smjeru Balkanu jer to nije put prema Berlinu i prema obali Baltika. Taj drugi plan je bio odbijen jer se smatralo da Crvena armija nema snage za tako nešto.

  Zbog toga je 17.04.1944. poslano naređenje da se snage pripreme za napad kojemu je cilj oslobađanje Bjelorusije i uništenje njemačke armijske grupe Centar. Istovremeno njemački ratni planovi su se temeljili na kupovanju vremena kako bi se razbio vojni savez SSSR, Velike Britanije i SAD-a. U skladu s tim Hitlerov cilj je bio obrambena bitka s strateškim ciljem zaustavljanja ofenzive Crvene armije u smjeru Rumunjske.

  Prije samog početka Operacije Bagration Hitler je na istočnom frontu imao 3.13 milijuna vojnika,a njegovi saveznici još njih 800 tisuća. Iako govorimo o velikom broju vojnika ne smijemo zaboraviti da je početkom 1944. Hitler na istočnom frontu imao 4 milijuna vojnika što znači da se njihov broj već smanjio za 20%.

  U osnovi Crvena armija će 22.06.1944. započeti ofenzivu Bagration napadom svoje 124 divizije na Njemačkih 50. Kada tome dodamo potpuno strateško iznenađenje pošto je Berlin očekivao napad u smjeru Rumunjske, a ne Bjelorusije gdje se on dogodio nije teško pogoditi što se dogodilo.

  Prva dva dana Njemačka vojska je više ili manje uspješno pokušavala održavati liniju fronte, a onda se dogodio 24.06.1944. kada sovjetska 65 armija probija liniju fronte u širini od 30 kilometara i dubini od 20 u smjeru Bobruiska. 3 dana kasnije taj prodor završava stavljanjem 70 000 njemačkih vojnika u obruč koji su zatvorili sovjetski tenkovski korpusi. Uništenjem tih njemačkih divizija 29.06. završava i prva faza operacije Bagration.

  Taj potpuni uspjeh kod Bobruiska je doveo do promjene sovjetskih planova. U originalnom planu Bagrationa cilj je bio okružiti njemačke snage istočno od Minska, a u planu donijetom 28.06. zapadno od glavnog grada Bjelorusije. Cilj napada je bilo uništenje njemačke 4 armije čiji bokovi su bili probijeni nekoliko dana ranije. Berlin je tada znao da će u sljedećoj fazi operacija Crvena armija napasti prema Minsku, ali više nije imao snage da išta poduzme.

  U samo 5 dana Crvena armija okružuje njemačku 4 armiju (29.06.-04.07.) koja će biti uništena 11.07.1944. Tijekom Minske operacije život gubi 40 000 njemačkih vojnika, a njih 57 000 završavaju u zarobljeništvu pa 17.07. u paradi poraženih prolaze kroz Moskvu.

  Tog 11.07.1944. Njemačka linija fronte je bila probijena u širini od 400 kilometara pa postaje jasno da je Bagration ispunio sve strateške ciljeve. Hitler i njegovi generali su očekivali da je sovjetski ljetni napad završio zbog vojne doktrine Crvene armije. Po njoj nakon prodora od 200 kilometara ona bi stala čekajući da ju logistika stigne. Ovaj put je na razočarenje Hitlera Vrhovno sovjetsko zapovjedništvo (Stavka) ukinulo tu doktrinu i naredilo Crvenoj armiji da napreduje do kuda može.

  To naređenje dovodi Crvenu armiju u Vilnius, Rigu, do Varšave i granice Istočne Prusije kada njeni logistički problemi postaje preveliki za daljnje napredovanje. Crvena armija je tijekom Operacije Bagration napredovala 20-25 kilometara na dan (22.06.-15.07.) pa je prodrla 750 kilometara u dubinu čime je sve rečeno o potpunom njemačkom kolapsu.

  Tekst o Operaciji Bagration je napisan na temelju analize američkog pukovnika Williama M. Conora.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
6 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
lyrics because he lives
24 dani prije

certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

mycroxyproxy
23 dani prije

Hi Neat post There is a problem along with your website in internet explorer would test this IE still is the market chief and a good section of other folks will pass over your magnificent writing due to this problem

lyrics amazing grace
23 dani prije

insurance agents near meI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

kill bill lyrics
23 dani prije

usaa insuranceyour authored subject matter stylish. nonetheless,

Christian Lyrics
22 dani prije

usaa insuranceyour authored subject matter stylish. nonetheless,

kofa study
20 dani prije

life insuranceI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina