Obnovljivi izvori

 Europska unija je izašla s službenim podacima o korištenju vrsta energije na svom teritoriju. U osnovi obnovljivi izvori energije čine 23.02 % ukupne energije korištene u Europskoj uniji 2022 godine.

  Kada govorimo o službenoj Europskoj energetskoj politici odmah ulazimo u šizofrenu situaciju. Prva točka službene politike je borba protiv globalnog zagrijavanja i napuštanje fosilnih goriva. Drugu točku predstavlja energetska neovisnost EU koja se postiže obnovljivim izvorima energije.

  Razlika između fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije predstavlja europskih paradoks. Riječ je o paradoksu pošto biomasa za EU predstavlja obnovljivi izvor energije koji ispušta ugljik u atmosferu i koji je dopušten za razliku od fosilnih goriva koji čine isto, a „nisu dopuštena”.

  Naša poanta biva da kada govorimo o obnovljivim izvorima energije mi govorimo o vjetroelektranama, hidroelektranama i solarnim elektranama koje ne ispuštaju stakleničke plinove, ali i biomasi koja ih ispušta više od benzina ili plina. Mnogi naši stručnjaci ili navodni stručnjaci koji ne znaju odgovoriti na najosnovnija klimatska pitanja će reći da biomasa ne ispušta stakleničke plinove, ali to prije svega govori o njihovoj stručnosti.

  Sada kada smo to naveli red je vratiti se na osnovnu tematiku, na korištenje obnovljivih izvora energije u Europskoj uniji. Tijekom 2015 godine obnovljivi izvori energije su činili udio od 17.82 % u svoj potrošenoj energiji,a sada čine 23.02 %. Sve u svemu govorimo o prosječnom godišnjem povećanju udjela od 0.65 %. Tim stopama rasta korištenja obnovljive energije mi bi ćemo dostići udio od 30 % u ukupnoj energiji 2030 godine što je bio zahtjev Europske komisije.

  Kada je to postalo očito diplomatski govoreći eurokratski genijalci su dignuli cilj na nedostižnih 42.5 %. Govorimo nedostižnih, ali to nije baš točno jer je i Staljinova industrijalizacija SSSR bila nedostižna, ali provedena. Mi tu naravno ciljamo na katastrofalne nuspojave po naš životni standard kako bi ispunili ciljeve europskog zakona donesenog 18.10.2023.

  Riječ je o realnog gledajući nedostižnom cilju pošto bi za njegovo dostizanje trebalo da prosječno godišnje povećanja udjela obnovljive energije iznosi 2.43 %. Riječ je o stopi koju ne ispunjava niti Švedska koja je udio energije iz obnovljivih izvora povećala s 52.22 % u 2015 godini na 66 u 2022 !? Ona je ujedno članica Europske unije s najvećim udjelom energije iz obnovljivih izvora.

  Na drugom mjestu se 2022 godine nalazi Finska s udjelom od 47.89 %, potom dolaze Latvija s 43.32 % Danska 41.60 %… Hrvatska se inače po udjelu energije iz obnovljivih izvora nalazi na 9 mjestu u Europskoj uniji Mi smo s našim udjelom od 29.35 % bolji od Slovenije, Španjolske, Njemačke, Francuske, Italije (slika)… Gotovo smo 50 % bolji od navedenih država i ujedno smo bili ispunili Europske zahtjeve za 2030 godinu.

  Jednostavno mi smo ih bili ispunili, a onda su ih oni promjenili i tu priča završava. Sve u svemu po udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj energiji Hrvatska se nalazi među najuspješnim državama Europske unije i tu priča završava.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina