Napuštanje ugljena

  Europska unija je kao što svi znamo odlučila pokrenuti napuštanje ugljena ili ako želite drugačije prestanak korištenja ugljena u proizvodnji energije. U skladu s tim planom ona je pripremila novac za radnike koji dana rade u ovoj industriji.

  Kao što i ptice na grani znaju Europska unija je započela proces zelene tranzicije. Sastavni dio tog procesa su promjene u poljoprivredi, zabrana proizvodnja vozila s motorom na unutrašnje sagorjevanje i zabrana korištenja ugljena. Ta zabrana korištenja ugljena je tematika kojom se danas bavimo pošto smo našli dovoljno podataka koji ukazuju na zanimljivu situaciju.

  Od 27 članica Europske unije njih 26 je donijelo odluke o napuštanju korištenja ugljena u proizvodnji električne energije. Neke članice kao Slovačka i Francuska su donijele odluku o ubrzanom gašenju termoelektrana na ugljen pa će ih one ugasiti 2023 i 2024 godine dok su se druge odlučile za kasniji datum. Tako se Poljska odlučila za njihovo gašenje tek 2049 godine, a Njemačka 2038. Hrvatska inače spada u skupinu istočnoeuropskih članica koje će prestati koristiti ugljen 2032/2033 godine. U toj skupini još nalazimo Češku, Rumunjsku i Sloveniju.

  Normalno ovi datumi prestanka korištenja ugljena za zelene nisu dovoljno dobri. Jedino je dobro sada ga odmah prestat koristit i istovremeno imati energije za tehnološke gadgete. Time želimo reći da se članice Europske unije nalaze pod pritiskom da datum prestanka korištenja ugljena pomaknu što bliže sadašnjosti. Primjer toga je Njemačka vlada koja se nalazi pod pritiskom da godinu prestanka korištenja ugljena pomakne s 2038 na 2030.

  Jedina članica Europske unije koja nije donijela odluku o prestanku korištenja ugljena je Bugarska. Njena vlada bez izbornog i političkog mandata je bila donijela odluku o napuštanju ugljena koju potom parlament poništava. Riječ je bila o praktički jednoglasnoj odluci parlamenta pošto su za nju zajedno glasovali vladajuća većina i oporba. Oni su se jednostavno bili uplašili pobune rudara koji su u tome imali općenarodnu podršku pa odluka biva ukinuta.

  To je u određenom smislu službena priča dok ona puno realnija govori o korupciji. Riječ je o korupciji istovremeno na europskom i nacionalnom nivou u cilju da radnici ostanu bez dodjeljenog novca.

  Po riječima potpredsjednika Europske komisije Franza Timmermansa:

Mi moramo pokazati solidarnost s regijama na koje će negativno utjecati zelena tranzicija, a prije svega regijama koje ovise o ugljenu kako bi tranzicija dobila podršku svih”.

  Pored ostalog on je još naveo da Europska komisija u mehanizmu za pravednu tranziciju daruje 55 milijardi eura članicama EU. Riječ je o 55 milijardi eura samo za razdoblje 2021 – 2027 godina. Riječ je o enormnom novcu koji će na kraju završiti na svim mjestima osim u rukama zaposlenika ove industrije.

  Govoreći u konkretnim brojevima red je spomenuti da će Bugarska izgubiti ove godine 800 milijuna dolara. Ona će ih izgubiti jer nije donijela odluku o prestanku korištenja ugljena. Riječ je o novcu koji bi ove godine trebao stići na puno mjesta u Bugarskoj, ali nikako ne u ruke radnika.

  Konkretno govoreći Bugarska ima nešto manje od 10 tisuća rudara. Kada taj broj podjelimo samo s ovogodišnjih 800 milijuna dolara ispadne da bi svaki rudar dobio 80 tisuća eura. Samo kada bi taj novac bio isplaćen rudarima oni bi dobili više od 100 prosječnih bugarskih plaća. Kao što smo rekli govorimo samo o ovogodišnjem novcu !?

  Da se taj novac njima podijeli to bi dovelo do prestanka tamošnjih prosvjeda i svega sličnog, ali Europska unija se tome protivi. Njena pozicija biva da bi taj novac izbacio radnike iz radne snage, potaknuo lijenost pa stoga on ne smije završiti u njihovim rukama.

  Cilj je da taj novac ili barem jedan njegov dio završi u rukama privatnih „poduzetnika” koji će reeducirati rudare. U Rumunjskoj se inače još 2019 godine započelo s tim pilot projektom pa stoga…

  Ukratko da se ti 55 milijardi europskih, državnih eura završi u rukama onih koji će izgubiti poslove zbog zelene tranzicije sve bi bilo rješeno. To se neće dogoditi jer se takav novac ne bi mogao zalijepiti za prste političara i poduzetnika povezanih s političarima.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina