Može li demokracija uspjeti

  Otvoreno društvo je između svibnja i srpnja vodilo veliko istraživanje imena može li demokracija uspjeti ? Sve što navodimo u današnjem tekstu je iz tog izvještaja.

   Stvarno englesko ime izvještaja glasi Can Democracy Deliver ? To smo mi radi praktičnosti promjenili u uspjeti jer demokracija koja ne pruža očekivano svojim građanima prestaje postojati. Prije nego što pređemo na sam izvještaj nužno biva naglasiti da je naša pozicija da u Europskoj uniji ne postoji demokracija. Ona ne postoji pošto demokratski izabrane vlade ne mogu voditi vlastitu politiku nego moraju provoditi zakone i direktive vlade „stručnjaka” Europske unije.

  U uvodu ovog istraživanja javnog mijenja Otvorenog društva se govori da i dalje većina ispitanika vjeruje u prednosti demokracije nad drugim režimima. Istovremeno se priznaje da popularnost demokratskog sustava opada s godinama ispitanika. Na kraju uvoda se citirajući ovogodišnje riječi predsjednika Zambije koji je izjavio da se demokracija ne može jesti. To Otvoreno društvo priznaje navodeći da demokracija mora donijeti uspješne ekonomske rezultate da bi bila prihvatljiva.

  Nakon što smo spomenuli uvodu prelazimo na zanimljivije rezultate istraživanje. Govorimo zanimljivije pošto po našem mišljenju nema smisla spominjati da 86 % ispitanika želi živjeti u demokraciji. Slične očekivane rezulate imamo o važnosti ljudskih prava i puno drugih stvari.

  Prvo iznenađenje nam predstavlja odgovor na pitanje koja su prava najvažnija. Mnogi će odgovoriti da su najvažnija građanska i politička prava, drugi, mlađi će spomenuti ekološka prava, ali to je sve netočno. Za ispitanike svih država osima Bangladeša daleko najvažnija su ekonomska i društvena prava. Nakon njih dolaze građanska i politička prava, pa potom ekološka.

  Drugo iznenađenje predstavlja da je većina ispitanika u 8 država izjavila kako je vojna vladavina dobar način upravljanja zemljom. To su pored ostalog izjavili Indijci, Kinezi i Ukrajinci.

  Potom dolazimo do 9 država u kojima većina ispitanika smatra da je autokracija bolji režim nego demokracija. Konkretno većina ispitanika je u tim državama izjavila kako podržava ideju da državom upavlja lider koji se ne treba zamarati s izborima ili parlamentom. Među ostalim to je izjavila i većina Francuza !?

  Iz demokratske perspektive još puno gore zvuče odgovori na pitanje „Da li vjerujete da nacionalni političari rade u vašem interesu ?” Na to pitanje je pozitivno odgovorilo samo 15 % Francuza, 23 % Njemaca i 29 % Amerikanaca.

  Za SAD problem predstavlja odgovor na pitanje da li će SAD ili Kina biti najutjecajnija država na svijetu 2030 godine. Ispitanici su u većini država izabrali Kinu dok su samo u bliskim američkim saveznicima odabrali SAD.

  Time ćemo završiti tekst o ovom ispitavanju javnog mijenja koje je između 18.05 i 21.07.2023 provelo Otvoreno društvo u 30 država.

  Ispitivanje ima bezbroj očitih pogrešaka kao da na primjer praktički svi žele živjeti u demokraciji dok istovremeno veliki broj podržavaju diktatorski režim. Potom u izvještaju nalazimo očita muljanja (str 16),a na kraju i direktna bezobrazna laganja. Po ovom ispitivanju javnog mijenja na primjer 62 % Talijana, 58 % Amerikanaca, 55 % Britanaca… podržava politiku otvorenih vratiju za migrante.

  Ako većina stanovnika stvarno podržava tu politiku onda nije problem izaći na izbore s političkim programom: „Glas za nas je glas za otvorene granice” i pobjediti na izborima.

  Sve u svemu to je bio naš izvještaj o ispitivanju javnog mijenja koje je provelo Otvoreno društvo. To je vjerojatno bio posljednji projekt koji je naredio George Soroš prije odlaska u mirovinu.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina