Mlijeko

  Ono što nikada nitko nije smatrao mogućim se u 21 stoljeću događa. Riječ je tome da se mora pravno definirati što je meso, a što je mlijeko.

  Oko pravne definicije mesa i mlijeka se sada već možemo reći desetljećima vode pravne borbe. U tim borbama svaka država donosi svoja pravila, svoje zakone dok u Europi iznad svih njih stoji Europska unija.

  U određenom smislu svi smo očekivali da je pravna borba po ovom pitanju završila još 2017 godine odlukom Europskog suda „pravde”. Tada je ovaj sud zabranio korištenje pojmova bademovo mlijeko, vegge maslac i sličnih jer predstavljaju prevaru potrošača.

  Tako je inače glasila sudska presuda od 14 lipnja 2017, ali onda se pojavilo iznenađenja. To iznenađenje su predstavila pravna objašnjenja da su pojmovi bademovo i kikiriki mlijeko ipak sudskom presudom dopušteni ??

  Ukratko stvoren je pravni nered pa se u pokušaj njegovog sređivanja uključila i Europska komisija. Nakon mjeseci lobiranja veganskog lobija ona odustaje od svog uplitanja i bježi iz rasprave. Stoga i danas u stvarnosti u Europi vrijedi interpretacija da se kao mlijeko mogu prodavati biološko, bademovo i kikiriki „mlijeko”.

  Koristili smo ovdje pojam biološko mlijeko jer stvarna definicija mlijeka glasi nešto u stilu:

  „mlijeko je biološka tekućina mliječnih žlijezda sisavaca koje se luči određeno vrijeme”. Danas se pokušava promjeniti ova definicija u „mlijeko je bijela tekućina proizvedeno od mliječnih žlijezda i/ili iz biljnih izvora kao što su to soja, zob i slično”.

  Dok u Europi i dalje traje rasprava o definiciji biljnih proizvoda kao mlijeko ili meso ona u SAD završava. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je odlučila krajem veljače 2023 da „mlijeko” proizvedeno od biljaka može biti prodavano kao mlijeko.

  Nakon donošenja ove odluke FDA je još dao rok od 2 mjeseca kako bi svi zainteresirani dali svoje komentare, lobirali. Istovremeno s ovim događajem u SAD, pokrenuta je i slična rasprava, lobiranje u Velikoj Britaniji. Tamo je vlada u Londonu najavila odluku o zabrani korištenje pojma maslac, mlijeko i slično za biljne proizvode. Ta najava je dovela do početka lobiranje protiv ove odluke pa nitko ne zna kako će ova priča završiti.

  U ovoj modernoj raspravi o definicija mlijeka se gotovo uvijek navodi da je takozvano biljno mlijeko bolje za ekologiju od prirodngo. Ono što se u raspravi odbija spomenuti biva da prirodno mlijeko spada u prvu kategoriju prehrambenih proizvoda. Riječ je o kategoriji u koju spadaju industrijski neobrađena ili minimalno obrađena hrana. S druge strane od biljaka proizvedeno mlijeko spada u 3 ili 4 kategoriju. Riječ je o kategorijama industrijski ili ekstremno industrijski obrađene hrane !?

  Drugi negativnih efekat tih biljnih mlijeka je njegova nutritivna vrijednost. Nutritivna vrijednost biljnih „mlijeka” je iznimno niska pa se stoga Američka udruga Pedijatara njemu protivi. Oni insistiraju da djeca, a pogotovo malena djeca trebaju piti samo „tradicionalno” mlijeko pošto biljno mlijeko nema dovoljnu nutritivnu vrijednost.

  Na tome ćemo stati s zaključkom da je biljno takozvano mlijeko bolje za prirodu, a prirodno zdravije za ljude.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina