demonstracije-migranata-grcka

Migrantska kriza na Lezbosu je rezultira ratom Grčke i NGO

Otok Lezbos s tri strane okružen Turskom je već više od dvije godine centar migrantskih pokušaja ulaska na teritorij Grčke i Europske unije. Na ovom otoku koji je nekada živio od turizma situacija je postala jednostavno neodrživa jer na njemu osim njegovih 86.000 stanovnika danas živi i 20.000 izbjeglica ili navodnih izbjeglica dok ih je na ostalim grčkim otocima još 22.000.

U određenom smislu cijeli otok Lezbos je danas zatvor na otvorenom pošto je Grčka vlada zabranila migrantima napustiti otok dok se ne obradi njihov zahtjev za azil, dok tamošnji lokalni stanovnici također ne mogu napustiti svoje kuće i radna mjesta. To je dovelo krajem siječnja do velikih demonstracija grčkih stanovnika otoka koji po vlastitim riječima govore kako više po noći nije moguće hodati ulicama . Na kraju lokalni stanovnici su u gradu Moria čak organizirali noćne gradske patrole kako bi zaštitili sugrađane i svoju imovinu od strane migranata.

Želja tih stanovnika Lezbosa pa i drugih grčkih otoka je identična željama migranata i nevladinih organizacija koje ih podržavaju. Želja svih njih je puštanje migranata u Grčku nakon čega bi oni preko Hrvatske došli do bogatih zapadnoeuropskih država koje bi trebale financirati njihov budući život u Europi što je za građane europskih država jednostavno neprihvatljivo.

Analizirajući sveukupnu migrantsku situaciju u Grčkoj tamošnja vlada je zaključila da osnovni dio problema u odnosu prema migrantima predstavljaju takozvane nevladine organizacije pa je u skladu s tim donijela zakon kojim će ih se staviti pod kontrolu. Trenutačno u Grčkoj posluje 400 NGO organizacija za pomoć migrantima od čega više od njih 310 posluje bez ikakve državne dozvole. Pomoću policijskih istraga otkriveno je da neke od tih NGO direktno sudjeluje o organiziranju demonstracija migranata,a 35 njihovih djelatnika se nalazi pod istragom zbog suradnje s švercerima ljudi. To nisu jedini navodni zločini za koje su optužene NGO organizacije pošto su ih stanovnici Lezbosa optužili kako ih pretnjama pokušavaju prisiliti da migrantima besplatno prepuste na korištenje svoje apartmane i kuće/stanove .

Zbog svega toga Grčka vlada je donijela prilično rigorozni zakon o NGO udrugama kojima oni moraju navesti tko ih financira, tko za njih radi i ujedno dobiti blagoslov države za ono što misle raditi. Tim zakonom Grčka je srušila zapadni mit o nevladinim organizacijama koje države ne smiju kontrolirati, a novim postupcima prema migrantima srušiti će mit o tome kako se s njima treba postupati. Do sada praktički svi migranti u Europskoj uniji su bili smješteni u navodno humanim kampovima otvorenog tipa što će se sada promjeniti. Glasogovornik grčke vlade je najavio da će ona iskoristi svoje ovlasti za izvanredne situacije kako bi sve migrante smjestila u kampove zatvorenog tipa gdje će se oni nalaziti pod konstantnim nadzorom dok se ne riješi pitanje da li je riječ o azilantu ili ne. Osobe kojima neće biti odobren azil će u teoriji biti automatski vraćene u Tursku. Ovdje je važno naglasiti u teoriji pošto nitko ne zna što će se dogoditi u stvarnosti, pošto nitko ne zna da li će ih Turska primiti natrag.

Organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice i NGO udruženja su po očekivanju osudila odluku o smještaju izbjeglica u zatvorene kampove i dalje insistirajući da se oni zbog humanosti presele na kontinentalni dio Grčke u kampove otvorenog tipa. Cinik bi jedino mogao ponovno konstatirati kako žele da se migrantima omogući nastavak putovanja prema bogatim zapadnim državama.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Migrantska kriza na Lezbosu je rezultira ratom Grčke i NGO […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina