Mazanje očiju

  Nova britanska vlada pripremajući se za izbore pokušava donijeti zakon za „mazanje očiju” svog biračkog tijela. Taj njen PR pokušaj joj se obio o glavu kada su je sve internacionalne organizacije počele kritizirati.

  Sada već godinama britanska u teoriji konzervativna vlada prima stotine tisuća migranata. Prošle godine je ona potukla sve rekorde izdavajući milijun i stotinu tisuća ulaznih viza !? Time je ona za 250 % povećala broj primljenih migranata u odnosu na 2016 godinu kada su Britanci glasovali za Brexit !?

  Svi ti migranti su stigli u Veliku Britaniju na legalni način i tamo startovali svoj novi život. S druge strane tijekom 2022 godine policija je otkrila 47 755 ilegalnih migranata koji su iz Francuske pokušali doći u Veliku Britaniju. Riječ je o migrantima koji su pokušali ući bez ulazne vize i vrlo vjerojatno ikakvih dokumenata.

  Većina nas će se složiti da je primanje migranata nepoznatog identita problematično, ali ovdje imamo neobičnu situaciju. Riječ je o situaciju u stilu: „dragi birači ignorirajte više od milijun migranata koje svake godine uvozimo i sjetite se da smo zaustavili 50 000 ilegalnih migranata”. Riječ je o čistom idiotizmu iako smo ovdje uvjereni da će mnogi u njega povjerovati.

  Sada nakon što smo naveli političke implikacije red je navesti pravne interpretacije zakona i internacionalnu reakciju. Novim zakonom vlada želi omogućiti automatsko izbacivanje s svog teritorija svih ilegalnih migranata koji stignu brodom u Veliku Britaniju.

  Tim ilegalnim migrantima neće biti dana prilika da pokrenu postupak za azil i biti će u automatski vraćeni u Francusku. Znajući vrlo dobro da će sudovi pokušati svoji presudama poništiti ovaj zakon vlada je u njega dodala specijalnu odredbu. U određenom smislu mogli bi reći da će taj zakon imati razinu ustavnog zakona kojeg sudovi ne mogu osporavati.

  Ta specijalna odredba je neupitno izazvala dodatno histeriju internacionalnih organizacija koje su počele vikati protiv zakona. Najvažnija po tome ispadne agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) koja je napravila grešku u koracima.

  Prvo je 7 ožujka 2023 godine UNHCR izašao s potpuno istinitom izjavom koja glasi:

UNHCR je zabrinut novim prijedlogom britanskog zakona o azilu. Ovaj zakon u sadašnjoj formi ukida pravo na azil ilegalnim migrantima… …Internacionalni zakon ne zahtjeva da izbjeglice traže azil u prvoj sigurnoj državi…”

  Riječ je o istinitoj izjavi pošto Konvencija o pravu izbjeglica u svom članku 31 govori:

države potpisnice neće kazniti izbjeglice koji ilegalno uđu na njihov teritorij iz države u kojima im je ugrožen život”

  U prijevodu sve ostale se može kazniti. Da ne bi bilo nesporazuma red je naglasiti da smo citirali Konvenciju u pravima azilanata iz 1951 s protokolom iz 1967 godine !?

  Već sljedećeg dana UNHCR-a otkriva da su počinili pogrešku pa odlučuju baciti spin na prijašnju izjavu. U skladu s tim 8 ožujka 2023 UNCHR izjavljuje:

Novi britanski zakon o azilu krši Konvenciju o pravu izbjeglica i ujedno će potkopati humanitarnu tradiciju Britanaca”.

  Potom skačemo na 24 ožujak 2023 godine kada komesarska za ljudska prava Vijeća Europe (45 država) piše javno pismo protiv ovog zakona. Ona se u svojoj izjavi koordinirano s drugim medijima (primjer) i organizacijama poziva na lažljivu izjavu UNCHR-a od 8 ožujka ignorirajući onu „pogrešnu” od dan ranije.

  Pozivajući se na nju komesarka tvrdi da britanski zakon krši Konvenciju o pravu izbjeglica. Nakon toga tvrdi da sudovi moraju trebaju reći svoje o statusa izbjeglica i istovremeno osuđuje njihovo smještanje u zatvor (prije protjerivanja). Po nama najvažniji dio izjave biva strah da će druge države potom donesti slične zakone o izbjeglicama kao Velika Britanija.

  Sve u svemu odluka britanske vlade da zamaže oči svom biračkom tijelu po pitanju primanja migranata je izazvala zanimljive reakcije. Taj njihov u realnosti promigrantski zakon koji bi trebao na još koji godinu smanjiti nezadovoljstvo Britanaca je izazvao neočekivane internacionalne reakcije.

  Riječ je o histeričnim reakcijama koje glase kao da London želi nelegalne migrante vratiti u Siriju ili Kongo, a ne Francusku !?

3.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina