Mayotte

  Nekako nam se čini da Francuska ima vječite probleme s svojim posljednjim kolonijama. Sada je s svojim nemirima na red došla Afrika i tamošnja francuska kolonija Mayotte.

  Svaka od francuskih kolonija koja se buni ima za to svoje razloge, a vlada u Parizu je prisiljena diplomatski odgovarati. Govorimo diplomatski jer je u današnje doba nemoguće koristiti silu, pa se upotrebljavaju administratorske mjere.

  Prva francuska kolonija koja se počela buniti je bila Nova Kaledonija. Ona se počela buniti još u XX stoljeću pa kako bi se smanjilo nezadovoljstvo Francuska je bila obećala 4 referenduma o neovisnosti. Sva četri su održana i većina je glasovala protiv neovisnosti, ali njeni zagovornici se ne mire s sudbinom.

  Prije 7 godina, znači 2017. su otpočele potpuno nevezane, čudne pobune u Francuskoj Americi. Prvo se pobunila Francuska Gvajana u kojoj izbijaju veliki socijalni nemiri. Razlog za njih je bilo siromaštvo ove države u kojoj je broj stanovnika porastao 400 % u 40 godina. Razlog za to je dobrim dijelom dolazak migranata iz susjednih država. Oni su se pobunila za viša socijalna prava i bolje plaće, dok neovisnost nisu tražili.

  Nakon ove neobične pobune 2021. izbija ona na Guadalupe (isto Francuska Amerika). Razlog za pobunu predstavljaju kombinacija BLM ludila i korona pandemije s tim da praktički nitko ne poziva na neovisnost. Za njeno gušenje je bilo nužno poslati specijalne odrede iz Francuske, a mi smo bili komentirali da im se treba dati referendum za neovisnost. To smo govorili jer bi 90 % stanovnika glasovalo protiv, pa bi to ukazalo na stvarno stanje.

  Možemo reći tek nakon što su se ovi nemiri smirili Francuska je suočena s pobunom u Francuskoj Africi ili konkretno na otoku Mayotte. Riječ je o otoku koji se nalazi između Madagaskara i Afrike i koji je jedini tijekom sedamdesetih godina glasovao protiv neovisnosti.

  U doba tog glasovanja o neovisnosti 1974 godine Mayotte je imao oko 40 000 stanovnika. 2017. godine na ovom otoku živi 256 000 stanovnika, a sada se procjenjuje da ih ima preko 300 000. Polovica stanovnika otoka su strani državljani, migranti koji su najčešće došli na ilegalne načine iz afričkih država.

  Ta činjenica predstavlja razlog nezadovoljstva legalnih stanovnika Mayotte-a koji godinama traže reakciju. Kako bi se smirilo lokalno stanovništvo Francuska je počela protumigrantske operacije još 2019. koje 2023 prerastaju o operaciju Wuambashu.

  Riječ je o operaciji koju su na početku stanovnici potpuno podržavali, ali tresla se brda i rodio se miš. To je dovelo do pobune na otoku tijekom koje u siječnju 2024. stanovnici počinju postavljati barikade na ulicama. Njihova pozicija glasi: „sigurnost je temeljno ljudsko pravo, a isto vredi i za slobodu kretanja”. Po njima te sigurnosti nema pa stoga treba zaustaviti priljev ilegalnih migranata.

  Način na koji će se to na ovom otoku pokušati učiniti je ukidanje jednog osnovnog francuskog zakona. Riječ je o zakonu koji dava francusko državljanstvo svakom djetetu rođenom u Francuskoj bez obzira na status njegovih roditelja. To je po mišljenju stanovnika Mayottea razlog zašto ilegalni migranti dolaze na njihov otok pa traže od Francuske da ukine taj zakon.

  Taj zahtjev svoje kolonije u cilju smirivanja eksplozivne situacije je Francuska odlučila prihvatiti pa se pokrenuo proces promjene zakona. Toj promjeni po kojoj djeca migranata neće sticati državljanstvo Francuske na otoku Mayotte se protive ljevičari jer se o tome ne smije niti razmišljati. Bez obzira na to Francuska vlada ima dovoljno ruku za izglasovanje promjene ovog zakona o državljanstvu !?

  Pretpostavljamo da bez obzira na ovo ksenofobično ponašanje stanovnici Mayottea neće biti proglašeni rasistima/nacistima/fašistima. Oni se protive primanju migranata, ali oni nisu bjelci pa ne mogu biti rasisti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Healthstay
1 mjesec prije

very informative articles or reviews at this time.

Fitspresso
1 mjesec prije

Thanks I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best Ive discovered till now However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina