Mađarska je ponovno kriva

  Najviši sud Europske unije, Europski sud pravde je ponovno presudio protiv Mađarske. To nije ništa novoga, kao što novinu niti ne predstavlja presuda; Mađarska je ponovno kriva za pogrešan odnos prema migrantima.

  Sudske svađe između Mađarske na jednoj i Europske komisije s druge strane su sada već gotovo legendarne. Praktički ne postoji godine kada se Mađarska nije morala braniti pred Europskim sudom pravde. Gotovo svaki put bi ju Sud proglasio krivom nakon čega bi ona nešto promjenila kao da poštuje presudu što bi dovelo do pokretanja novog slučaja.

  Prije nego što se zabavimo s migrantskom politikom i izigravanjima europskih zakona od strane Mađarske red je sjetiti se presude Europskog suda pravde iz 2022 godine. Tada je bio okončan slučaj kojim su Mađarska i Poljska pokušali prisiliti Europsku komisiju da im isplati pripadajući novac.

  Pravni argument ove dvije države biva da im Europska komisija protupravno odbija isplatiti novac. Oni su se pozvali na protupravnost jer se Europska komisija poziva u svojoj odluci na kršenje vladavine prava dok sama vladavina prava nije pravno definirana u Europskoj uniji.

  Europski sud pravde je u ovom slučaju presudio protiv Mađarske i Poljske navodeći da europsko financiranje predstavlja oruđe politike Europske unije. Istovremeno je u svojoj presudi Sud odbio definirati vladavinu prava koja i dalje ostaje čisto ideološka kategorija.

  Nakon tog primjera donošenja presuda vraćamo se sada na migrantsku politiku. Mađarska, Češka i Poljska su bili odbili migrantske kvote i zbog toga ih je Europska komisija tužila. Sud na kraju 2020 godine presuđuje protiv ovih država na što mu se Mađarska otvoreno smijala. Ona mu se otvoreno smijala jer su migrantske kvote ukinute još 2017 godine !?

  To biva samo dio sudskog slučaja pošto je istovremeno Europski sud pravde presudio protiv odluke Mađarske da migranti čekaju rješenje o azilu na ničijoj zemlji. Konkretno riječ je bila o Irancima i Afganistancima koji su preko Srbije pokušali ući u Mađarsku. Mađarska im je odbila zahtjev za azil navodeći da je Srbija sigurna država pa tamo trebaju dati svoj zahtjev.

   Kako ih Srbija nije htjela ponovno pustiti na svoj teritorij sve je bio prisiljen rješavati Europski sud pravde. On tada po očekivanju presuđuje protiv Mađarske naredivši zatvaranje „tranzitnih centara” na ničijoj zemlji.

  Mađarska je ispoštovala tu sudsku odluku iz 2020 godine o zatvaranju tranzitnih centara i donijela novi zakon o azilu. Po tom novom zakonu oni koji žele dobiti azil u Mađarskoj moraju dati zahtjev za njega u veleposlanstvima. Prije svega tu se ciljalo na veleposlanstva Mađarske u Beogradu i Kijevu.

  Donošenje ovog zakona je Mađarska obrazložila pored ostalog borbom protiv korona pandemije. Njena argumentacija biva da zbog pandemije ne može puštati azilante na svoj teritorij. Riječ je azilantskom pravnom režimu koji nastavlja postojati i nakon okončanja pandemije.

  Zbog toga zakona tijekom cijele 2022 godine je Mađarska primila samo 44 zahtjeva za azil. Iz tog razloga Europska komisija tuži Mađarsku Europskom sudu pravde koji svoju presudu donosi 22 lipnja 2023 godine.

  U presudi se govori da je svojim azilantskim zakon Mađarska onemogućila pravo migranata da zatraže azil u njoj. Zbog toga je sud bio presudio protiv nje, a sada Viktor Orban ima dvije opcije. Prva mu je da Mađarska zadrži ovaj zakon i plaća kazne Europske uniju, a druga biva da ga ukine i smislu novu pravnu smicalicu.

   Prva potvrđena neformalna reakcija Mađarske na ovu presudu biva puštanje iz zatvora svih krijumčara migranata koji nisu njeni državljani. Druga navodna reakcija biva otvaranje dijela granice migrantima koji potom idu u Slovačku i dalje. Govorimo ovdje navodna pošto za to mediji i Slovačka optužuju Mađarsku.

  To nam ispadne kao da je Mađarska prihvatila presudu u stilu „želite migrante onda ih i primite”. Svi sada čekamo što će se dalje događati…

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina