Kineski mirovni plan

  Narodna republika Kina je 24 veljače izašla s svojim prilično mirovnim planom. Taj Kineski mirovni plan su SAD i Ukrajina odbili dok je Rusija izjavila da u njemu ima nečega.

  Puno se govorilo o ovom planu kojim bi trebala završiti ruska invazije Ukrajine, ali nitko ga nije vidio. Stoga ga danas objavljujemu pa da svi možemo izvući svoje zaključke.

Kineski mirovni plan ima 12 točaka pa ih ovdje u potpunosti navodimo:

 1. Poštujte suverenitet svih zemalja. Priznate međunarodne zakone, uključujući svrhe i načela Povelje UN-a, treba strogo poštovati, a suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet svih zemalja trebaju biti učinkovito zajamčeni. Sve su zemlje jednake bez obzira na njihovu veličinu, snagu ili bogatstvo. Sve strane trebaju zajednički podržavati temeljne norme koje reguliraju međunarodne odnose i čuvati međunarodnu pravednost i pravdu. Međunarodno pravo treba primjenjivati jednako i jedinstveno, a ne usvajati dvostruke standarde.

 2. Napustiti mentalitet hladnog rata.Sigurnost jedne zemlje ne može biti nauštrb sigurnosti drugih zemalja, a regionalna sigurnost ne može se jamčiti jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova.Legitimne sigurnosne interese i brige svih zemalja treba ozbiljno shvatiti i njima se na odgovarajući način pozabaviti. Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja.Trebali bismo se pridržavati zajedničkog, sveobuhvatnog, kooperativnog i održivog koncepta sigurnosti, usredotočiti se na dugoročnu stabilnost svijeta, promicati izgradnju uravnotežene, učinkovite i održive europske sigurnosne arhitekture i suprotstaviti se uspostavi vlastite sigurnosti na temelju nesigurnosti drugih zemalja, te spriječiti stvaranje konfrontacija tabora.Zajednički čuvati mir i stabilnost euroazijskog kontinenta.

 3. Prekinite vatru i prestanite se boriti. U sukobima nema pobjednika. Sve strane trebaju zadržati racionalnost i suzdržanost, ne dolijevati ulje na vatru, ne zaoštravati sukobe, spriječiti da se ukrajinska kriza dodatno zaoštri ili čak izmakne kontroli, podržati Rusiju i Ukrajinu da se susretnu, nastaviti izravni dijalog čim moguće, postupno promicati deeskalaciju i opuštanje situacije, te konačno postići sveobuhvatni prekid vatre.

 4. Započeti mirovne pregovoren. Dijalog i pregovori jedini su održivi izlaz za rješavanje ukrajinske krize.Treba poticati i podržavati sve napore da se kriza riješi mirnim putem.Međunarodna zajednica treba se držati ispravnog smjera uvjeravanja u mir i promicanja pregovora, pomoći svim stranama u sukobu da otvore vrata političkom rješenju krize što je prije moguće, te stvoriti uvjete i osigurati platformu za nastavak pregovora. Kina je spremna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu.

 5. Riješite humanitarnu krizu. Treba poticati i podržavati sve mjere koje vode ka ublažavanju humanitarnih kriza.Humanitarno djelovanje mora se pridržavati načela neutralnosti i nepristranosti te spriječiti politizaciju humanitarnih pitanja. Učinkovito zaštititi sigurnost civila i uspostaviti humanitarne koridore za evakuaciju civila iz ratnih zona.Povećati humanitarnu pomoć relevantnim područjima, poboljšati humanitarne uvjete, omogućiti brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup i spriječiti humanitarne krize većih razmjera.Podržati koordinacijsku ulogu Ujedinjenih naroda u humanitarnoj pomoći područjima sukoba.

 6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika. Strane u sukobu trebaju se strogo pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, suzdržavati se od napada na civile i civilne objekte, štititi žene, djecu i druge žrtve sukoba te poštivat osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava razmjenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, a sve strane trebaju stvoriti povoljnije uvjete za to.

 7. Održavati sigurnost nuklearnih elektrana. Suprotstavite se oružanim napadima na miroljubive nuklearne objekte kao što su nuklearne elektrane. Pozivamo sve strane da se pridržavaju konvencija o nuklearnoj sigurnosti i drugih međunarodnih zakona te odlučno izbjegavaju nuklearne nesreće koje uzrokuje čovjek. Podržati konstruktivnu ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju u promicanju sigurnosti i zaštite miroljubivih nuklearnih postrojenja.

  8. Smanjite strateške rizike. Nuklearno oružje se ne može koristiti i nuklearni rat se ne može voditi. Treba se suprotstaviti uporabi ili prijetnji uporabe nuklearnog oružja. Spriječite širenje nuklearnog oružja i izbjegnite nuklearnu krizu. Protivimo se razvoju i korištenju biološkog i kemijskog oružja od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim okolnostima.

  9. Jamčiti izvoz žita. Sve strane trebale bi na uravnotežen, sveobuhvatan i učinkovit način provoditi crnomorski sporazum o prijevozu žitarica koji su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni narodi te podržati Ujedinjene narode u igranju važne uloge u tom pogledu. Inicijativa međunarodne suradnje za sigurnost hrane koju je predložila Kina pruža izvedivo rješenje za globalnu krizu hrane.

 10. Zaustaviti jednostrane sankcije. Jednostrane sankcije i ekstremni pritisci ne samo da neće riješiti probleme, već će stvoriti nove. Protiviti se svim jednostranim sankcijama koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti. Relevantne zemlje trebale bi prestati zlorabiti jednostrane sankcije i “jurisdikciju duge ruke” protiv drugih zemalja, igrati ulogu u smirivanju krize u Ukrajini i stvoriti uvjete za zemlje u razvoju da razviju svoja gospodarstva i poboljšaju život ljudi.

 11. Osigurati stabilnost industrijskog i opskrbnog lanca. Sve strane trebaju ozbiljno čuvati postojeći svjetski gospodarski sustav i suprotstaviti se politizaciji, instrumentalizaciji i naoružavanju svjetskog gospodarstva. Zajednički ublažiti posljedice prelijevanja krize i spriječiti poremećaje međunarodne suradnje u energetici, financijama, trgovini žitaricama i transportu, koji bi mogli naštetiti oporavku globalnog gospodarstva.

 12. Promicati poslijeratnu obnovu. Međunarodna zajednica treba poduzeti mjere za potporu poslijeratnoj obnovi u područjima sukoba. Kina je voljna pružiti pomoć i igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu.

  Kada bi ovaj kineski plan stavili u kontekst rekli bi da se Peking zalaže za neku varijantu mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu. Zaštiti teritorijalni integritet Ukrajine, nagovoriti Rusiju da odustane od okupiranog područja i garantirati ne ulazak Ukrajine u NATO je moguće samo formiranjem konfederacije.

  Od teritorija okupiranog od Rusije bi se formirala neka politička tvorevina (NovoRusija ?) koja bi potom ušla u konfederaciju s Ukrajinom. To bi predstavljao jedini način kako bi se mogle ispuniti točka 1 i točka 2 kineskog mirovnog plana koje pozivaju na zaštitu teritorijalnog integriteta i neširenje vojnih saveza.

  Točke 10 i točke 11 mirovnog plana su inače identično važne za Rusiju i Kinu. Njima se traži zabrana jednostrani sankcija, a ne smijemo zaboraviti da se i Kina nalazi pod američkim sankcijama. Ovime ujedno završavamo naš komentar kineskog mirovnog plana !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina